Taiwanul condamnă „dictatura” din China, cu ocazia aniversării instalării regimului comunist / Xi Jinping susține că ascensiunea Beijingului este de neoprit

Taiwanul condamnă „dictatura din China, cu ocazia aniversării instalării regimului comunist / Xi Jinping susține că ascensiunea Beijingului este de neoprit
Publicat: 01/10/2019, 17:48

În urmă cu 70 de ani, liderul din acel moment al Partidului Comunist din China, Mao Zedong, a anunțat fondarea Republicii Populare Chineze, în urma victoriei în războiul civil împotriva forțelor Partidului Naționalist (Kuomintang). Forțele și oficialii Kuomintang s-au refugiat pe insula Taiwan, formând Republica China.
Beijingul consideră Taiwanul ca fiind un teritoriu chinez autonom, cu toate că, de facto, autoritățile de la Taipei sunt complet independente de China.
„Partidul Comunist Chinez a peristat cu dictatura monopartit timp de 70 de ani, un concept de guvernare care încalcă valorile democrației, libertății și drepturilor omului, provocând riscuri și amenințări pentru dezvoltarea Chinei continentale”, a transmis Consiliul taiwanez pentru Afaceri Continentale.

Taipeiul a mai transmis că regimul de la Beijing este „o amenințare serioasă la adresa păcii în regiune și civilizației și democrației globale”.

„Supraviețuirea și dezvoltarea Chinei continentale nu sunt legate de o singură persoană și un singur partid”, a adăugat consiliul.

Relațiile între Taipei și Beijing s-au deteriorat după alegerea Tsai Ing-wen în funcția de președinte al Taiwanului, despre care China consideră că dorește să declare independența statului insular, o limită de netrecut din punctul de vedere al conducerii de la Beijing.

Mai mult, China și-a manifestat nemulțumirea față de declarațiile Taipeiului în favoarea protestelor pro-democrație din Hong Kong.

Xi Jinping susține că ascensiunea Chinei este de neoprit

Președintele Xi Jinping a declarat, cu ocazia aniversării a 70 de ani de la instalarea regimului comunist la Beijing, că nicio forță nu poate opri ascensiunea Chinei și a îndemnat la „unificarea completă” a țării, informează agenția de știri Bloomberg.

„Astăzi, o Chină socialistă stă în estul lumii și nu există nicio forță care să poată clătina fundația marii noastre națiuni,” a declarat Xi, cu ocazia ceremoniilor de la Beijing.

„Nicio forță nu poate opri progresul poporului chinez și națiunii chineze”, a adăugat președintele.

Liderul de la Beijing a menționat și situația din Hong Kong, îndemnând la stabilitate, în contextul în care regiunea autonomă este scena unor proteste violente de peste patru luni. Mai mult, situația s-a deteriorat și mai mult marți, după ce la câteva ore după discursul lui Xi, un manifestant a fost împușcat de poliție la Hong Kong, fiind pentru prima dată de la izbucnirea manifestațiilor când un demonstrant este împușcat cu muniție de război.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase