Țara care va interzice tinerilor să cumpere țigări în timpul întregii lor vieți. Vrea să ajungă la „generația nefumătoare” până în 2027

Țara care va interzice tinerilor să cumpere țigări în timpul întregii lor vieți. Vrea să ajungă la „generația nefumătoare” până în 2027
Tigări
Publicat: 09/12/2021, 09:37
Actualizat: 09/12/2021, 10:26

Noua Zeelandă intenționează să interzică persoanelor cu vârsta până la 14 ani să cumpere țigări de-a lungul vieții. Țara vrea să ajungă la prima „generație nefumătoare” până în 2027.

„Vrem să ne asigurăm că tinerii nu încep niciodată să fumeze, așa că vânzarea sau furnizarea de produse din tutun acestei categorii de tineri va fi considerată infracțiune”, a declarat ministrul Sănătății din Noua Zeelandă, Ayesha Verrall, într-un comunicat, conform Reuters.

În prezent, 11,6% dintre neozeelandezii cu vârsta peste 15 ani fumează, un procent care crește la 29% în rândul adulților indigeni maori, potrivit datelor guvernamentale.

Guvernul se va consulta cu un grup de lucru în domeniul sănătății în următoarele luni înainte de a introduce legislația în Parlament, în iunie anul viitor, cu scopul de a o emite o lege până la sfârșitul anului 2022.

Restricțiile vor fi apoi implementate în etape, începând cu 2024, pornind de la o reducere bruscă a numărului de vânzători autorizați, urmată de reducerea cantității de nicotină din țigări, în 2025, și de crearea generației „nefumătoare”, din 2027.

Pachetul de măsuri va face ca industria tutunului cu amănuntul din Noua Zeelandă să fie una dintre cele mai restrictive din lume.

Guvernul Noii Zeelande a spus că, deși măsurile existente, cum ar fi  pachetele generice și taxele pe vânzări, au încetinit consumul de tutun, este nevoie de restricții mai dure pentru a-și atinge obiectivul ca mai puțin de 5% din populație să fumeze zilnic până în 2025.

Noile reguli ar reduce la jumătate ratele de fumat din țară în doar 10 ani, a transmis guvernul.

Fumatul ucide aproximativ 5.000 de oameni pe an în Noua Zeelandă, ceea ce face ca aceasta să fie una dintre principalele cauze de deces care ar putea fi prevenite din țară. Patru din cinci fumători au început să consume țigări înainte de vârsta de 18 ani, a adăugat guvernul țării.

Vor apărea piețe negre

Autoritățile sanitare au primit în mod pozitiv noile restricții, în timp ce comercianții și-au exprimat îngrijorarea cu privire la impactul asupra afacerilor lor și au avertizat că vor apărea piețe negre.

Guvernul nu a oferit detalii despre modul în care noile reguli vor fi aplicate sau dacă și cum se vor aplica turiștilor.

„Fumatul ucide 14 neozeelandezi în fiecare zi și doi din trei fumători vor muri din cauza fumatului”, a spus președintele Asociației Medicale din Noua Zeelandă, Alistair Humphrey, într-un comunicat.

Cu toate acestea, Dairy and Business Owners Group, un grup de lobby pentru afacerile locale, a declarat că, deși susține o țară de nefumători, planul guvernului va distruge multe afaceri.

„Aceasta este 100% teorie și 0% substanță”, a declarat președintele grupului, Sunny Kaushal, pentru Stuff.co.nz. „Va fi un val de infracționalitate”.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun