The Guardian: Moartea unei românce în Marea Britanie redeschide discuțiile privind acțiunile pentru combaterea prostituției. „Legislația este depășită”

The Guardian: Moartea unei românce în Marea Britanie redeschide discuțiile privind acțiunile pentru combaterea prostituției. Legislația este depășită
Publicat: 20/01/2014, 20:31
Actualizat: 06/09/2019, 20:21

Moartea unei românce care practica prostituția în Marea Britanie a redeschis recent subiectul sensibil privind acțiunile Poliției engleze, menite să combată dezvoltarea „industriei sexului”. Pornind de la faptul că Mariana Popa a fost ucisă în plină stradă, fiind a 138-a femeie care și-a pierdut viața în astfel de condiții (începând cu anul 1990), cotidianul „The Guardian” a publicat o amplă analiză în care arată că acest caz „ridică noi întrebări legate de felul în care Poliția abordează situația”.

„Operațiunile prin care se încearcă o controlare a pieței sunt contraproducțive și de cele mai multe ori pun în pericol viețile femeilor. Legislația este depășită”, se arată în material, citați fiind chiar doi dintre liderii Poliției engleze.

Chris Armitt, asistent-șef la Poliția din Merseyside, a solicitat recent revizuirea tacticilor și strategiilor aplicate de forțele de ordine în combaterea prostituției. Acesta a subliniat că metodele „violente” nu fac altceva decât să crească și mai mult pericolul la care sunt expuse femeile care sunt plătite pentru a întreține relații intime.

O opinie similară a exprimat și Martin Hewitt, reprezentant al Association of Chief police Officers: „Avem tot felul de acțiuni contradictorii”, a declarat acesta. „Pe de-o parte, stăm alături de aceste prostituate și le cerem să aibă încredere în noi și să ne ofere informații. De cealaltă parte însă, organizăm numeroase razii în forță. Cu toții trebuie să lucrăm ținând cont de o legislație depășită”, a adăugat el.

În noaptea în care Mariana Popa a fost ucisă, femeia ar fi lucrat până târziu tocmai pentru a plăti o amendă aplicată de polițiști tocmai în cadrul unei campanii destinate combaterii prostituției. Mai mult, deși femeile care practică prostituția stau pe stradă în grupuri pentru a evita abuzurile, românca fusese nevoită să stea izolată din cauza unei razii efectuate de autorități.

„În timpul operațiunii, femeile au fugit de poliție și s-au ascuns în spatele mașinilor parcate”, a povestit Georgiana Perry, de la asociața „Open Doors”. „Am văzut femei care și-au scos pantofii din picioare pentru a putea fugi mai repede de Poliție”, a mai spus ea.

De altfel, Monica Abdala, fondatoarea „Redbridge Street Pastors”, a sugerat că și Poliția poartă o parte a vinei morții femeii. „Poliția patrula în permanență în zona respectivă, iar asta a fost unul dintre lucrurile care au influețat ceea ce i s-a întâmplat Marianei. Nu este de ajutor atunci când polițiștii organizează operațiuni, arestând femei, arestând bărbați. Asta face doar ca femeile să se ducă în alte zone, ba chiar le face să fie obligate să lucreze mai mult. Ele trebuie să meargă pe străzi pe care nu există camere de supraveghere”, a explicat Abdala.

Aceasta a adăugat că, potrivit datelor pe care organizația sa le are, peste 200 de femei implicate în „industria sexului” au fost agresate pe parcursul anului trecut.

Situația este cu atât mai controversată cu cât, la aproape două luni de la crima menționată anterior, o altă prostituată originară din România a fost bătută pe stradă. Femeia a primit îngrijiri medicale, apoi a fost trimisă înapoi în țară, însă nicio plângere nu a fost înregistrată.

„Știu cel puțin trei cazuri în care femeile care practică prostituția au încercat să depună plângeri împotriva celor care le-au abuzat, însă polițiștii de la secție le-au spus: ”, a povestit Perry.

Pe de altă parte, un program ce permite depunerea de plângeri anonime de către persoanele abuzate, provenite din „industria sexului” a înregistrat peste 400 de astfel cazuri într-un singur an. Dintre acestea, în Londra au fost reclamate 84 de incidente, printre care 25 de abuzuri sexuale și 14 violuri.

Și totuși, arată „The Guardian”, în concluzie, autoritățile „rămân total intransigente în ceea ce privește această problemă, insistând că nu are niciun plan pentru revizuirea legilor prostituției”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
SCAD PENSIILE. Românii care vor încasa o pensie mai mică: Dau cu minus
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
O navă de război misterioasă care s-a scufundat în 1742 a fost, în sfârșit, identificată