• Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

Tinerele vaccinate împotriva HPV dintr-o localitate din Columbia manifestă simptome inexplicabile

Tinerele vaccinate împotriva HPV dintr-o localitate din Columbia manifestă simptome inexplicabile
În El Carmen de Bolivar, în apropierea portului caraibian Carthagena, zeci de adolescente au manifestat aceleași simptome: mâini reci, fața palidă și pierderea cunoștinței.

În El Carmen de Bolivar, în apropierea portului caraibian Carthagena, zeci de adolescente au manifestat aceleași simptome: mâini reci, fața palidă și pierderea cunoștinței.

„M-au vaccinat în mai și primele leșinuri au început în august. Picioarele mi-au devenit grele, nu îmi mai simțeam mâinile. Când m-au trezit, eram la spital!”, povestește pentru AFP Eva Mercado, în vârstă de 15 ani, după ce și-a pierdut cunoștința de șapte ori într-o lună.

Pentru majoritatea familiilor afectate din acest oraș cu 67.000 de locuitori, nu există îndoială. Acesta este rezultatul campaniei naționale de vaccinare împotriva HPV.

Modestul spital din localitate este depășit de sosirea adolescentelor inconștiente. Nu de puține ori, părinții panicați vin cu fiicele lor pe motociclete, pe drumurile neasfaltate din Carmen de Bolivar.

Medicii încearcă să găsească o hipoglicemie sau o eventuală urmă de consum de droguri, dar în zadar.

Potrivit unui oficial din cadrul spitalului, Augusto Agamez, circa 370 de minore au fost luate în grijă. Printre pacienți există și un băiat.

„Nu există un diagnostic și nici vreun tratament specific”, explică el pentru AFP, subliniind că instituția ajută „familiile să gestioneze crizele”.

Când se trezesc, tinerele paciente primesc sfaturi de la infirmiere în legătură cu tehnicile de respirație într-o mănușă de latex. Ele primesc, de asemenea, un ser fiziologic și oxigen. Odată restabilite, pleacă în așteptarea următoarei crize.

„M-au adus deja de 16 ori la spital, luna trecută”, mărturisește Beatriz Martinez, în vârstă de 15 ani. Pentru ea, totul a început prin dureri de cap și de spate, după care i-au fost afectate membrele. Mama ei trebuie să o ajute să se spele deoarece nu o mai țin picioarele.

Tinerele afectate nu mai ies să se distreze pe străzi, unele rămânând închise în casă. „Fiica mea nu mai este la fel”, mărturisește Jhon Jairo Mercaco, un vânzător ambulant. El asigură că nu a dus-o niciodată la spital de când s-a născut.

„Sunt disperat”, mărturisește William Montes, un agricultor care a coborât de la munte împreună cu cele două fiice ale sale într-un hamac pentru a le duce la spital.

Această epidemie inexplicabilă a generat un val de emoție în toată țara, determinându-l pe președintele Juan Manuel Santos să dea asigurări cu privire la campania de vaccinare. El a vorbit despre un „fenomen de sugestie colectivă”.

Inchide