Trei români, căutați după avalanșa care a îngropat un hotel din Italia. Anunțul MAE

Redactor:
Dana Stanila
Trei români, căutați după avalanșa care a îngropat un hotel din Italia. Anunțul MAE
Trei români, un adult și doi copii, se află în hotelul afectat de avalanșa care a avut loc în regiunea Abruzzo, din Italia, a anunțat joi, Ministerul Afacerilor Externe

„În urma avalanșei care a lovit un hotel din localitatea Farindola, în regiunea Abruzzo, declanșată de seismele produse la data de 18 ianuarie 2017, Ambasada României în Italia a primit semnalări conform cărora, la momentul actual, trei cetățeni români (un adult și doi minori) s-ar afla în incinta unității de cazare. Ambasada României la Roma a contactat în regim de urgență autoritățile locale, în vederea obținerii de detalii suplimentare. Precizăm că operațiunile de salvare sunt în curs de desfășurare, fiind îngreunate de condițiile meteorologice severe și de daunele produse de avalanșă asupra clădirii”, a comunicat, pentru MEDIAFAX, MAE.

Ambasada României în Italia și Consulatul României la Bologna monitorizează în continuare situația.  

Mai multe persoane au decedat în urma unei avalanșe produse în zona unui hotel din regiunea Abruzzo, despre care se crede că ar fi fost cauzată de cutremurele de miercuri, a anunțat un oficial din cadrul serviciilor de intervenție italiene, potrivit BBC News online.

În cursul nopții echipajele de salvare au încercat să ajungă la hotelul aflat în apropierea muntelui Gran Sasso din regiunea Abruzzo.

Cel puțin trei persoane sunt date dispărute în urma avalanșei care a afectat un hotel din provincia Pescara, în zona Munților Apenini, relatează agenția de știri ANSA, citând membri ai echipelor de salvare.

Antonio Crocetta, liderul unui grup de poliție alpină implicat în acțiunile de căutare și salvare, a declarat că „sunt mai multe persoane decedate”.

Potrivit presei italiene, în momentul producerii primului cutremur major, în hotel se aflau cel puțin 20 de turiști și șapte angajați, informează site-ul The Local.

Două persoane ar fi fost găsite și se află în stare bună, însă mai multe persoane sunt în continuare dispărute.

Hotelul Rigopiano se află în zona orașului Farindola din Pescara și a fost afectat de o avanlașă care cel mai probabil a fost cauzată de cele patru seisme produse miercuri dimineața în centrul Italiei.

„Avanlanșa a fost una semnificativă și a afectat întregul hotel. Zona înconjurătoare rămâne periculoasă”, a anunțat primarul localității Farindola, Ilario Laccheta, printr-o postare pe Facebook.

Din cauza zăpezii, echipajele de salvare au fost nevoite să folosească schiurile pentru a ajunge la hotel, în timp ce ambulanțele sunt în continuare blocate la aproximativ nouă kilometri de locul incidentului.

Potrivit postului SKY TG24, primele echipaje au ajuns la ora locală 4 (ora României, 5.00).

Două persoane salvate din zona hotelului au fost transportate la spital cu elicopterul, una suferind de hipotermie, scrie ANSA. Însă starea acestora nu este una de natură să le pună viețile în pericol.

Un cadavru a fost recuperat, însă nu există mai multe informații despre identitatea sau vârsta victimei.

Acoperișul hotelului s-a prăbușit parțial, iar clădirea este în mare parte acoperită de un strat gros de zăpadă.

„Încă nu știm câte persoane sunt dispărute sau decedate”, a anunțat Antonio Di Marco, președintele provinciei Pescara, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

„Clădirea a fost lovită direct de avalanșă, fiind împinsă zece metri”, a completat oficialul, potrivit The Local.

„Aproximativ 30 de persoane sunt date dispărute, turiști și angajați, la Hotelul Rigopiano din Farindola”, a declarat Fabrizio Curcio, șeful departamentului de protecție civilă din Italia, potrivit Reuters.

Avalanșa din Farindola a fost cauzată de mișcările seismice de miercuri, care au continuat în cursul nopții. Aproximativ 80 de replici s-au produs în regiune, în cursul nopții de miercuri spre joi, iar o persoană de 83 de ani ar fi decedat în urma prăbușirii unei clădiri.

Seismele – de 5,1, 5,5, 5,3 și 5,1 grade – au avut loc miercuri, în decurs de trei ore, la adâncimi de circa 10 kilometri, în zonele L’Aquila (regiunea Abruzzo) și Rieti (regiunea Lazio), generând panică în centrul Italiei, inclusiv în orașul Roma, unde circulația metroului a fost suspendată câteva ore și multe clădiri au fost evacuate.

 

Tags:
Inchide