Trump aruncă bomba: Mă gândesc să-l invit pe Putin la viitorul summit G7

Redactor:
Andrei Vacaru
Trump aruncă bomba: Mă gândesc să-l invit pe Putin la viitorul summit G7
Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat duminică, în cadrul summit-ului G7 de la Biarritz, Franța, că ia în calcul posibilitatea de a-l invita pe președintele Rusiei, Vladimir Putin, la următorul summit al organizației, care va avea loc în 2020 în SUA, potrivit Bloomberg și TASS.

Trump declarase săptămâna trecută că susține ideea revenirii la formatul G8 prin readmiterea Rusiei în organizație. „Cred că este potrivit ca Rusia să facă parte din grup. Deci cu siguranță văd posibilă revenirea la G8. Iar dacă cineva ar face această mișcare, sunt cu siguranță dispus să mă gândesc la asta”, a spus liderul de la Casa Albă.

Rusia a fost exclusă în 2014 din G8 din cauza anexării Peninsulei Crimeea și a implicării Kremlinului în războiul civil din Ucraina.

Marea Britanie, Germania, Franța și Canada s-au opus în repetate rânduri revenirii la formatul G8 până când Vladimir Putin nu va face concesii în ceea ce privește situația din Ucraina.

Președintele în funcție al Consiliului European, Donald Tusk, a declarat sâmbătă că există mai multe motive pentru care Rusia nu poate fi acceptată din nou în Grupul țărilor puternic industrializate.

„În urmă cu un an, în Canada, Donald Trump a sugerat reinvitarea Rusiei în G7, afirmând că anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia a fost parțial justificată și că trebuie să acceptăm acest lucru. Sub nicio formă nu putem fi de acord cu această logică”, a declarat Tusk.

Summitul Grupului țărilor puternic industrializate se desfășoară în perioada 24-26 august în stațiunea Biarritz, situată în sud-vestul Franței. Uniunea Europeană este reprezentată de Donald Tusk, președintele în funcție al Consiliului European, la reuniunea cu liderii țărilor din G7 – Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și Statele Unite.

Inchide