UE condamnă ferm apelul Dumei pentru recunoaşterea independenţei teritoriilor Doneţk şi Lugansk

UE condamnă ferm apelul Dumei pentru recunoaşterea independenţei teritoriilor Doneţk şi Lugansk
UE condamnă ferm apelul Dumei pentru recunoaşterea independenţei teritoriilor Doneţk şi Lugansk/FOTO: unian.info
Publicat: 15/02/2022, 19:15
Actualizat: 15/02/2022, 19:16

Uniunea Europeană „condamnă ferm” apelul deputaţilor ruşi către preşedintele Vladimir Putin pentru recunoaşterea teritoriilor separatiste proruse din estul Ucrainei, Doneţk şi Lugansk, a declarat marţi şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, scrie Agerpres.

„Această recunoaştere ar fi o încălcare clară a acordurilor de la Minsk”, semnate sub mediere franco-germană şi care prevăd revenirea acestor teritorii în cele din urmă sub controlul Kievului, a avertizat Borrell într-un mesaj pe Twitter.

Președintele Camerei inferioare a Dumei de Stat, Veaceslav Volodin, a scris pe rețelele de socializare că parlamentarii ruși au decis să-i ceară lui Putin să recunoască două regiuni separatiste din estul Ucrainei drept „state suverane și independente”.

Sprijinul UE şi angajamentul ‘pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional rămân neclintite’, subliniază Josep Borrell.

„Kievul nu respectă acordurile de la Minsk. Cetățenii și compatrioții noștri care locuiesc în Donbas au nevoie de ajutor și sprijin”, a spus el.

Potrivit lui Volodin, deputații sunt convinși că „recunoașterea Doneţk şi Lugansk va crea temeiuri pentru asigurarea garanțiilor de securitate și protejarea locuitorilor republicilor de amenințările externe, precum și pentru consolidarea păcii internaționale și a stabilității regionale în conformitate cu scopurile și principiile Cartei Națiunilor Unite și va iniția procesul de recunoaștere internațională a ambelor state”.

Ambele sunt situate în regiunea Donbas, din estul Ucrainei, unde separatiștii susținuți de ruși luptă cu forțele ucrainene. Acest conflict, declanşat după anexarea Crimeii de către Rusia în 2014, s-a soldat cu peste 14.000 de morţi.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât laciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase