Uleiul de floarea soarelui la preț de „lux” în Germania. 6 euro costă un litru și se vinde la rație

Uleiul de floarea soarelui la preț de lux în Germania. 6 euro costă un litru și se vinde la rație
Publicat: 02/05/2022, 19:48
Actualizat: 03/05/2022, 07:58

Efectele războiului din Ucraina se reflectă în prețul produselor de pe rafturile supermarketurilor. În Germania un litru de ulei de floarea soarelui a ajuns să coste 6 euro, dar și așa este foarte greu de găsit.

În unele supermarketuri se vinde raționalizat. Astfel, o familie poate cumpăra un singur litru de ulei.

Uleiul de floarea soarelui, de producție germană, se găsește din plin în alte țări, în Suedia, de pildă, ba chiar la ofertă, spre furia nemților. Nu sunt singurele scumpiri pe care nemții le resimt ca urmare a războiului din Ucraina. În Germania, alimentele, electricitatea, combustibilul și încălzirea se scumpesc considerabil, potrivit bzi.

Specialiştii au afirmat încă de la începutul războiului din Ucraina că lumea va înregistra o criză alimentară. Europa va fi puternic lovită de această criză alimentară, dar nu din considerentul lipsurilor ci mai degrabă a prețurilor extraordinar de mari.

Cele două țări aflate în război erau responsabile de aproximativ 50% din exportul mondial, producția de floarea soarelui din America de Sud a înregistrat cote extrem de scăzute. O altă problemă a constat şi în lipsa forței de muncă în special din cauza pandemiei de COVID-19, dar și o creștere a cererilor venite din partea industriilor biocombustibililor.

Creșterea prețurilor nu se va opri prea curând. Țările occidentale iau în calcul un embargou în ceea ce privește importul de petrol din Rusia, iar Germania a transmite că ar fi pregătită să susțină o interdicție imediată a Uniunii Europene privind importurile de petrol rusesc și că cea mai mare economie europeană ar putea face față penuriei și creșterii prețurilor.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase