• Publicat:
Internațional

Un miliardar britanic a aflat că întreaga lui familie suferă de o boală necruțătoare. „Este complet devastator!”

Un miliardar britanic a aflat că întreaga lui familie suferă de o boală necruțătoare. „Este complet devastator!”
John Caudwell, fondatorul companiei Phones 4u și totodată unul dintre cei mai bogați oameni din Marea Britanie, a aflat că întreaga sa familie suferă de boala Lyme.

Este unul dintre cei mai bogați britanici, dar a aflat cu stupoare că banii nu pot cumpăra totul, mai ales sănătatea întregii familii. La câteva zile după ce a aflat că Rufus, fiul său în vârstă de 20 de ani, care urmează o carieră muzicală, a fost diagnosticat cu boala (potențial fatală) Lyme, miliardarul John Caudwell a aflat că și el suferă de afecțiune, alături de alți trei membri ai familiei.

„Este complet devastator! Nu știu de ce ni se întâmplă asta”, a declarat John Caudwell, în vârstă de 62 de ani.

„Fiul meu a aflat după nouă ani că suferă de Lyme – simptomele nu au fost evidente. Această boală „imită” alte boli”, a spus John.

Mama lui Rufus, prima soție a lui John, Kathryn McFarlane, de care miliardarul a divorțat în 2001 și cu care mai are două fete – Rebekah, de 35 de ani și Rhiannon, de 27 de ani, suferă de aceeași boală Lyme.

Boala Lyme (Borelioza Lyme) este o boală infecțioasă cu afectare sistemică produsă de o bacterie (Borrelia burgdorferi), transmisă omului prin înțepătura unor căpușe din genul Ixodes infectate. Colocvial, boala este cunoscută și sub numele simplu de borelioză, deși este doar un tip particular de afectare produsă de borrelii.

Numele de Borrelia burgdorferi (sensul lato, adică „în sens larg”) indică de fapt mai multe tulpini de Borrelia burgdorgferi, care pot da același tip de infecție. Astfel, în etiologia Boalii Lyme sunt implicate trei genotipuri care alcătuiesc complexul Borrelia burgdorferi sensu lato: Borrelia burgdorferi sensu stricto (care cuprinde tulpinile izolate în America de Nord), Borrelia garinii și Borrelia afzelii (care predomină, fără a circula exclusiv, în Europa).

Boala Lyme mai este supranumită și „boala cu 1000 de fețe” din pricina faptului că afectând întregul organism, simptomele și semnele ei mimează pe cele ale altor boli, iar reacția individuală față de agentul patogen este foarte diferită de la om la om.

Infecția este sistemică, afectează întregul organism și parcurge 3 stadii mai mult sau mai puțin distincte:

Stadiul 1: Eritemul cronic migrator (ECM) — borrelioza Lyme începe de obicei cu o leziune tegumentară caracteristică, eritem cronic migrator (stadiul 1).

Stadiul 2: Infecție diseminată — după mai multe zile până la săptămâni, spirochetele se pot răspândi prin sânge spre alte organe din corp.

Stadiul 3: Infecție persistentă — luni până la ani mai târziu pot apărea semnele unor complicații grave.

Se poate defini un nucleu comun de simptome valabil pentru toți pacienții, în rest fiecare bolnav reacționând diferit în funcție de foarte mulți parametri: vechimea bolii, numărul de agenți patogeni care au provocat infecția, caracteristicile proprii ale sistemului imunitar al individului etc.

Metode de diagnostic

În principal există două tipuri de investigații de laborator: directe și indirecte. Analizele indirecte apreciază reactivitatea organismului (de pildă nivelul anticorpilor anti-Borrelia din sânge sau LCR, ELISA (neconcludent) sau Western Blot). Analizele directe evidențiază prezența bacteriei în organism (de pildă bacteria însăși sau material genetic aparținând acesteia, prin microscopie în câmp întunecat DFM sau metoda imunofluorescenței, precum și prin diverse analize ca PCR).

Tratament și prognostic

Cu cât boala este tratată mai repede, la scurt timp după înțepătura de căpușă, cu atât șansele de vindecare sunt mai mari. Altminteri se poate ajunge la o borrelioză diseminată, cronică, cu afectări articulare, cardiace, oftalmologice și neurologice cronice.

Transmitere

În general, după 6 luni de simptome, se poate vorbi despre „Boală Lyme cronică”. Tratamentul alopat se rezumă la antibioterapie (cure repetate cu doze mari, antibiotice combinate, perioade mari de timp/cură — 4-8 săptămâni/cură). Efecte pozitive în tratamentul cazurilor de borrelioză au fost obținute și prin terapia cu oxigenare hiperbară, scrie ro.wikipedia.org.

Inchide