Un psihopat a atacat violent doi români în Franța, motivat de ură rasială: „Am vrut să-i ucid pe romii ăştia”

Un psihopat a atacat violent doi români în Franța, motivat de ură rasială: „Am vrut să-i ucid pe romii ăştia”
Publicat: 15/12/2020, 20:09
Actualizat: 16/12/2020, 01:37

Un bărbat suferind de tulburări psihologice și suspectat că a atacat cu un cuțit trei persoane, inclusiv două de origine română, au fost pusi sub acuzare sâmbătă la Antony pentru tentativă de crimă „din cauza rasei, etniei sau religiei ”, a indicat Parchetul Nanterre marți (15 decembrie). Această circumstanță de rasism a fost reținută „în această etapă a deschiderii anchetei judiciare”, deoarece inculpatul „și-a explicat gestul în funcție de originea victimelor”, în special romii, a specificat urmărirea penală către AFP .

Obiectivul informațiilor judiciare deschise luni este „să sapă în acest aspect pentru a avea elementele de păstrat (circumstanța rasismului)”, a adăugat el.

Atac motivat de rasism în suburbiile sudice ale Parisului

Sâmbătă seara, un bărbat a rănit grav două femei și un tânăr prin înjunghiere în Antony (Hauts-de-Seine), un oraș cu peste 60.000 de locuitori situat în suburbiile sudice ale Parisului.

Bărbatul care i-a atacat pe cei trei cu o violenţă ieşită din comun, fără absolut niciun motiv, le-a mărturisit anchetatorilor că a vrut să-i ucidă fiindcă i-a auzit vorbind o altă limbă şi pentru că, spune el, erau romi.

„Am vrut să-i omor pentru că sunt romi. Am vrut să-i ucid pe romii ăştia”, a încercat el să se justifice în faţa poliţiştilor.

Potrivit unei surse de poliție, respondentul are tulburări psihologice semnificative, de tip schizofrenic.

Două dintre victime erau de origine română, potrivit procuraturii: un tânăr de 19 ani și o femeie, a cărei identitate nu era cunoscută și care era încă în terapie intensivă marți. Cea de-a treia victimă, de 59 de ani, era și ea încă internată în spital.

Un nou raport expune încălcările pe scară largă la drepturile fundamentale ale romilor din țările vest-europene, oferind cea mai recentă dovadă a discriminării celei mai mari minorități etnice din Europa.

Agenția UE pentru Drepturi Fundamentale (FRA): Romii din Europa de Vest (45%) s-au simțit discriminați în cel puțin un domeniu al vieții în anul precedent

Agenția UE pentru Drepturi Fundamentale (FRA) a intervievat aproape 4.700 de persoane din comunitatea de romi și călători din șase țări din Europa de Vest: Belgia, Franța, Irlanda, Olanda, Suedia și Regatul Unit. Aproape jumătate dintre respondenți (45%) s-au simțit discriminați în cel puțin un domeniu al vieții în anul precedent. Acest lucru este în concordanță cu antițiganismul răspândit, dezvăluit de sondajele anterioare, care au arătat că aproape jumătate dintre cetățenii UE (45%) se simt inconfortabili ca fiind romi sau călători (Roma Travellers).

Un nou raport al Centrului European pentru Drepturile Romilor (ERRC) a constatat că comunitățile rome europene au cunoscut o creștere a rasismului și discriminării instituționale în timpul măsurilor de blocare COVID-19 din întregul bloc comunitar.

În iunie, Parlamentul European a solicitat Comisiei Europene să vină cu o lege pentru egalitatea, incluziunea și participarea romilor și combaterea Anti-Gypsyism. Se așteaptă ca Executivul UE să prezinte noul său cadru de un deceniu pentru incluziunea și participarea romilor anul acesta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase