Ungaria sfidează Europa și construiește South Stream

Ungaria sfidează Europa și construiește South Stream
Publicat: 04/11/2014, 12:53

Cu 132 de voturi pentru și 35 contra, Parlamentul de la Budapesta a aprobat un amendament care permite unei companii să construiască un gazoduct chiar dacă nu are licențele necesare pentru a-l opera.

‘Scopul acestui amendament este să dea un impuls South Stream și să arate Rusiei că Ungaria ia în serios acest proiect’, a declarat Attila Holoda, expert în domeniul energiei.

Săptămâna trecută, directorul principalei companii ungare implicate în proiectul South Stream declara că Ungaria ar putea demara în următoarele șase luni lucrările de construcție la secțiunea din conducta South Stream de pe teritoriul său și să finalizeze proiectul în 2017.

Compania de stat MVM deține 50% din acțiunile companiei mixte responsabilă pentru secțiunea din Ungaria a proiectului South Stream, cealaltă jumătate fiind deținută de Gazprom. Compania mixtă nu are însă licența necesară pentru construcția și operarea conductei.

South Stream, un gazoduct destinat transportului gazului natural rusesc în Europa, ocolind însă Ucraina. Ungaria vrea să urgenteze acest proiect promovat de grupul rus Gazprom, dar se lovește de rezistența exprimată de Comisia Europeană, care consideră că proiectul South Stream nu respectă decizia sa, care interzice furnizorilor de gaze naturale să controleze și accesul la conductele care transportă gazele naturale.

„Orban testează limitele Uniunii Europene prin sprijinirea Rusiei. Însă Uniunea Europeană a oprit Bulgaria și ne va opri și pe noi”, a declarat analistul ungar Andras Deak.

În luna august a acestui an, ministrul bulgar al Economiei și Energiei, Vasil Shtonov, a cerut grupului energetic național Bulgarian Energy Holding (BEH) să suspende toate operațiunile în legătură cu gazoductul South Stream până când acest proiect va respecta standardele Uniunii Europene, scrie Agerpres.

Decizia autorităților de la Sofia vine la aproximativ o lună după ce Comisia Europeană a cerut Guvernului bulgar să suspende lucrările la gazoductul South Stream, un proiect condus de grupul rus Gazprom, în așteptarea unei decizii referitoare la conformitatea proiectului cu legislația europeană. Executivul european susține că South Stream nu respectă decizia sa care interzice furnizorilor de gaze naturale să controleze și accesul la conductele care transportă gazele naturale, iar după anexarea Crimeei de către Rusia a pus procesul de aprobare în așteptare.

Gazoductul South Stream va pleca din Rusia spre Bulgaria, pe sub Marea Neagră. În Bulgaria se va ramifica în două — spre nord, prin Serbia, Ungaria și Austria, și spre sud, către Grecia și sudul Italiei. Secțiunea submarină dintre Rusia și Bulgaria va avea 900 km lungime. Construcția gazoductului a început în decembrie 2012, primele livrări spre Europa fiind programate pentru decembrie 2015. Acționarii proiectului sunt Gazprom cu 50%, Eni (Italia) cu 20% și Wintershall Holding (Germania) și EDF (Franța), cu câte 15%.

Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre...
'Ai bărbat acasă'. Andreea Tonciu i-a prins în ipostaze intime, în mare. Reacţie şoc
FOTO. Cum arată fiica lui Virgil Ianțu în costum de baie! Adolescenta este de o...
Semnale de alarmă într-o relație: lipsa certurilor între parteneri e un semn rău
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Turcia îşi schimbă numele. Ce alegere a făcut preşedintele Erdogan
Banca vinde un PASSAT care merită toată atenția
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat
'Ai bărbat acasă'. Andreea Tonciu i-a prins în ipostaze intime, în mare. Reacţie şoc
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
ȘTEFANIA a PIERDUT lupta cu MOARTEA, la doar 20 de ani
Dovada clară că există călători în timp? Previziunea uluitoare făcută despre Elon Musk acum 70...
Cine este, de fapt, polițista care s-a sinucis? Motivul șocant pentru care a decis să...
Se dau toți banii înapoi! Anunț de ultimă oră pentru milioane de români: Returnăm banii...
S-a dat alarma de război. Trimit militarii în România. Alertă totală lângă țara noastră
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...