Uniunea Europeană amenință Belarusul cu noi sancțiuni

Uniunea Europeană amenință Belarusul cu noi sancțiuni
Uniunea Europeană amenință Belarusul cu noi sancțiuni. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 13/11/2020, 17:44

Comisia Europeană a denunțat vineri decesul artistului plastic bielorus Roman Bondarenko și a amenințat că va impune noi sancțiuni împotriva autorilor represiunii din Belarus.

Pictorul Roman Bondarenko, în vârstă de 31 de ani, a murit din cauza rănilor provocate în timp ce se afla în arestul Poliției, iar moartea acestuia este descrisă de către purtătorul de cuvânt al șefului diplomației europene, Josep Borrell, ca fiind „rezultatul scandalos și rușinos al acțiunilor autorităților bieloruse”, după cum informează Agerpres.

Comisia Europeană nu a dorit să precizeze în acest moment tipul de sancțiuni pe care le-ar putea adopta statele membre ale Uniunii împotriva Belarusului.

UE a instituit deja sancțiuni împotriva președintelui bielorus, Aleksandr Lukașenko, a fiului acestuia, Viktor, dar și împotriva a 53 de membri ai anturajului acestora, printre care mai mulți miniștri și șefi din Poliție, considerați responsabili pentru represiunea violentă a protestelor organizate de cetățenii care contestă rezultatul alegerilor prezidențiale din 9 august. De altfel, Uniunea Europeană a descris scrutinul, câștigat de Lukașenko, ca fiind fraudat.

Toate persoanele vizate de sancțiuni au interdicție de intrare pe teritoriul statelor membre, iar conturile și activele acestora din UE au fost înghețate.

„Aşteptăm ca autorităţile belaruse să pună capăt violenţelor şi persecuţiilor, să elibereze imediat şi necondiţionat toate persoanele reţinute în mod arbitrar, inclusiv prizonierii politici, să efectueze investigaţii aprofundate şi transparente cu privire la toate încălcările şi toate abuzurile asupra drepturilor omului şi să-i tragă la răspundere pe cei responsabili”, a subliniat purtătorul de cuvânt al lui Josep Borrell.

Bondarenko a murit după ce ar fi fost bătut

Roman Bondarenko a fost arestat miercuri în urma unei altercații între câțiva localnici și indivizi mascați care îndepărtau panglici roșii și albe, însemne ale opoziției, din curtea unui imobil.

El ar fi fost dus la o secție de Poliție, de unde ar fi fost mai apoi transportat la spital în stare gravă.

Potrivit autorităților, Bondarenko „s-a intoxicat cu alcool”. Joi, pictorul a murit.

Potrivit unor medici, citați sub rezerva anonimatului, bărbatul ar fi ajuns la spital în comă, cu grave leziune cerebrale și hematoame, cel mai probabil provocate de o posibilă bătaie severă.