Uniunea Europeană ar accepta AMÂNAREA BREXIT dacă Londra cere acest lucru. Premierul britanic IA ÎN CALCUL această măsură

Redactor:
Mihai Draghici
Uniunea Europeană ar accepta amânarea Brexit dacă Marea Britanie cere acest lucru. Vezi în ce condiții s-ar putea amâna Brexitul

„Dacă va fi prezentată o solicitare pentru amânarea Brexit, va fi analizată în sens favorabil. Nu am primit nicio solicitare, dar o prelungire cu câteva luni a negocierilor ar fi relativ automată”, a declarat un oficial european de rang înalt.

„Este bine că auzim argumente raționale în Marea Britanie”, a comentat un alt oficial european.

Un alt funcționar UE a afirmat că o eventuală cerere de amânare a ieșirii Marii Britanii din UE ar fi „în conformitate” cu modul european de gândire pentru a obține un acord Brexit.

Theresa May ia în calcul posibilitatea amânării pentru scurt timp a ieșirii Marii Britanii din UE

Premierul Marii Britanii, Theresa May, va propune amânarea pentru scurt timp a ieșirii țării din Uniunea Europeană în cazul în care Camera Comunelor nu va opta pentru aprobarea Acordului sau pentru producerea Brexit fără acord.

Theresa May a declarat marți în Camera Comunelor că a înregistrat „progrese bune” în discuțiile cu liderii UE din stațiunea egipteană Sharm el-Sheikh.

„Știu că unii membri ai Camerei Comunelor sunt preocupați că timpul se scurge, că există o stare de incertitudine pentru companii”, a afirmat Theresa May, potrivit Sky News.

Premierul a precizat că va propune un nou vot parlamentar pe tema Acordului Brexit până pe 12 martie. Dacă textul va fi respins din nou, pe 13 martie va adresa Camerei Comunelor întrebarea dacă preferă ieșirea Marii Britanii din UE fără niciun acord.

Dacă deputații resping și un Brexit fără acord, atunci pe 14 martie se va desfășura un alt vot pentru o „extindere scurtă, limitată” a perioadei de negociere prevăzute de articolului 50 din Tratatul UE dincolo de data de 29 martie.

Partidul Laburist, aflat în opoziție, a anunțat că va cere convocarea unui nou referendum privind apartenența Marii Britanii la Uniunea Europeană în cazul în care Camera Comunelor va respinge propunerile formațiunii privind producerea Brexit.

Liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, este favorabil convocării unui referendum pe tema apartenenței Marii Britanii la blocul comunitar sau pe tema Acordului Brexit dacă deputații britanici nu vor introduce în planul de ieșire din UE propunerile formulate de formațiunea de opoziție. Printre propuneri figurează posibilitatea rămânerii Marii Britanii în uniunea vamală comunitară post-Brexit.

„Premierul Theresa May a intrat într-o situație contracronometru într-un mod lipsit de inteligență, în încercarea de a-i forța pe deputați să aleagă între acordul său eșuat și ieșirea din UE fără acord. Nu putem accepta și nu vom accepta”, afirmă Jeremy Corbyn, conform unei declarații obținute de postul Sky News.

„Suntem determinați să prezentăm sau să susținem un amendament în favoarea unui vot public, pentru a evita impunerea de către conservatori a unui proiect Brexit cu impact negativ”, subliniază Corbyn, potrivit agenției Reuters.

Partidul Laburist va depune un amendament la Acordul Brexit prin care va cere introducerea unor clauze suplimentare, printre care figurează rămânerea Marii Britanii în uniunea vamală comunitară și menținerea colaborării strânse cu piața unică UE post-Brexit. Cel mai probabil, amendamentele laburiste vor fi respinse de Camera Comunelor.

Marea Britanie ar urma să iasă din Uniunea Europeană pe 29 martie, dar Guvernul condus de May speră să obțină concesii suplimentare din partea Bruxellesului pentru a putea evita producerea unui Brexit fără acord.

Camera Comunelor a respins Acordul Brexit negociat de Theresa May cu Bruxellesul și a votat o serie de amendamente. Problema este că noua formă a Acordului care ar fi aprobat de parlamentarii britanici trebuie prezentată și Uniunii Europene, care a avertizat că proiectul de tratat nu va fi renegociat.

Theresa May vrea renegocierea situației frontierei nord-irlandeze. Acordul pe tema Brexit prevede un statut special pentru provincia britanică Irlanda de Nord, în scopul evitării introducerii controalelor la frontiera cu Irlanda, stat membru al UE. Prevederea este contestată de numeroși parlamentari britanici. Garanțiile acordate Irlandei de Nord riscă să blocheze Marea Britanie în „serii de negocieri repetate” în următorii ani, se arată în raportul guvernamental de evaluare juridică.

Uniunea Europeană ar accepta AMÂNAREA BREXIT dacă Londra cere acest lucru

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May și Bruxelles prevede reciprocitate în privința libertății de circulație, o perioadă de tranziție post-Brexit, menținerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord și păstrarea aranjamentelor comerciale.

Proiectul de acord este contestat de numeroși politicieni britanici. Mai mulți membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest față de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană.

Foto: Hepta

Inchide