• Publicat:
Internațional

VESTELE GALBENE, împrăștiați cu GAZE LACRIMOGENE. Francezii vor ca protestele SĂ CONTINUE

VESTELE GALBENE, împrăștiați cu GAZE LACRIMOGENE. Francezii vor ca protestele SĂ CONTINUE
A opta săptămână consecutivă de proteste ale Vestelor Galbene în Franța. Vezi imagini de la confruntările cu Poliția

Câteva mii de oameni au participat la proteste în mai multe puncte ale capitalei Franței, inclusiv pe bulevardul Champs Elysées, unde, spre deosebire de săptămânile anterioare, multe magazine, precum și stațiile de metrou, au rămas deschise.

Poliția apreciază că 4.000 de protestatari au participat la un marș al Vestelor Galbene în centrul Parisului.

Poliția a folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor care aruncau cu pietre și sticle în zona Place du Châtelet din Paris.

Incidente violente s-au produs și în zona dintre Grădinile Tuileries și Musée d’Orsay și pe malurile Senei.

Săptămâna aceasta, autoritățile franceze au trecut la ofensivă împotriva protestatarilor care continuă să manifesteze, oficiali de la Paris calificându-i ca fiind agitatori. Eric Drouet, un lider al mișcării  Vestele Galbene a fost reținut temporar de autorități în legătura cu presupusa organizare de manifestații ilegale, informează agenția The Associated Press.

Peste 3.000 de manifestanți s-au strâns în centrului orașului Caen, dar nu s-au înregistrat incidente notabile, potrivit Ouest-France.

La Beauvais, aproximativ 600 de protestatari au venit în zona centrală a orașului. Când unii au aruncat cu pietre și alte obiecte spre forțele de ordine, Poliția a intervenit cu gaze lacrimogene pentru a dispersa acțiunea de protest ce nu fusese aprobată de autorități.

Alte patru persoane fost reținute după ce mai mulți protestatari au încercat să blocheze accesul în sediul cotidianului L’Est Républicain din orașul Nancy. Poliția a intervenit pentru a îndepărta baricadele ridicate de protestatari.

Circa 55% din francezi sunt în favoarea continuării protestelor, potrivit unui sondaj de opinie realizat recent de Odoxa Dentsu.

Totuși, numărul manifestanților este în declin comparativ cu manifestațiile din săptămânile precedente, informează postul LCI.

Începând din noiembrie, sute de mii de persoane au participat la protestele săptămânale organizate în Franța de Mișcarea „Vestelor Galbene”, care denunță majorarea prețurilor la carburanți și erodarea nivelului de trai.

Franța a fost șocată de imaginile care au surprins protetatari cu cagule în confruntări cu forțele de ordine. Arcul de Triumf de la Paris a fost vandalizat, numeroase magazine au fost jefuite, iar mai multe mașini au fost incendiate în cursul acțiunilor de protest din săptămânile precedente.

 

Inchide