Vești proaste de la Berlin: Germania se îndreaptă spre recesiune!

Vești proaste de la Berlin: Germania se îndreaptă spre recesiune!
Vești proaste de la Berlin: Germania se îndreaptă spre recesiune! / Sursa FOTO: Youtube
Publicat: 27/09/2022, 21:39

Institutul Economic German (IW) a avertizat marţi, 27 septembrie, că Germania se îndreaptă spre recesiune, urmând să înregistreze anul acesta o creştere a PIB-ului de numai 1,25%. Iar anul viitor PIB-ul va scădea cu 1,75%, consemnează presa germană care a preluat raportul IW.

„Totul indică spre o precipitare necontrolată a Germaniei către recesiune”, semnalează directorul IW, Michael Huther.

Într-un comunicat de presă, preluat de The Times, el adaugă că statul trebuie acum să facă un mare efort şi să ia măsuri „înainte de a fi prea târziu”.

Fără îndatorări, trag semnalul specialiștii

Șeful Institutului Economic German apreciază că măsurile luate până în prezent pentru ajutorarea consumatorilor sunt importante, dar a subliniat că „Guvernul nu trebuie să uite companiile care se văd depăşite de costurile ridicate ale energiei”, iar acestea „au nevoie de un sprijin mai larg”. În plus, „dacă va fi nevoie, va trebui să fie menţinută suspendarea frânei datoriilor”. Această prevedere constituţională impune guvernului federal german să nu contracteze împrumuturi anuale care să depăşească 0,35% din PIB.

Potrivit IW, în plus faţă de efectele pandemiei Covid-19, Germania se confruntă acum cu o criză energetică rezultată în urma războiului din Ucraina, în timp ce inflaţia ridicată afectează deopotrivă companiile şi populaţia.

Energia nu doar că a devenit extrem de scumpă, dar iarna asta nici nu poate fi garantată pentru companii, iar multe sectoare nu ştiu dacă în lunile următoare vor avea suficiente materii prime şi produse intermediare. Concomitent, cererea scade întrucât, din cauza inflaţiei, mulţi cetăţeni germani renunţă la unele achiziţii. Pentru anul în curs, IW a prognizat o inflaţie de circa 8%, iar pentru anul viitor de cel puţin 5%.

Crește șomajul în Germania

De asemenea, pandemia Covid-19 continuă să producă efecte negative asupra economiei, cu procese de producţie şi lanţuri de aprovizionare internaţionale în continuare perturbate.

Rata şomajului este de numai 5,25%, iar anul viitor ar urma să crească la circa 5,75%. Cu toate acestea, în multe sectoare există în continuare un deficit de mii de lucrători calificaţi, ceea ce face ca perspectivele economice să fie şi mai sumbre, semnalează IW.

Economia mondială va creşte, conform prognozei acestui institut, cu 2,75% anul acesta, iar anul viitor cu numai 2%, resimţind efectele costurilor energetice ridicate, problemele de aprovizionare şi incertitudinile globale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase