ZIDUL FRANȚEI la granița cu BELGIA: metoda francezilor de a se apăra de PESTA PORCINĂ AFRICANĂ

ZIDUL FRANȚEI la granița cu BELGIA: metoda francezilor de a se apăra de PESTA PORCINĂ AFRICANĂ
Publicat: 14/10/2018, 14:55
Actualizat: 25/03/2019, 21:42

Autoritățile franceze au intrat în alertă după ce virusul a fost detectat la mai mulți porci mistreți din Belgia luna trecută, la doar câțiva kilometri de granița comună,relatează Reuters.

Oficialii belgieni au decis tăierea a mii de porci din zona contaminată, pentru a împiedica virusul să ajungă la fermele locale.

În pofida eforturilor depuse, deja Coreea de Sud și China au pus embargo pe importurile de carne de porc provenite din Belgia, în contextul în care cele două țări se confruntă deja cu o epidemie de pestă porcină africană.

În încercarea de a opri răspândirea virusului, autoritățile din Franța au interzis vânătoarea în zona de graniță, iar oficialii din regiunea Meurthe-et-Moselle au început sâmbătă amplasarea gardurilor. Conform proiectului, gardul va acoperi o parte a graniței comune, iar în zonele în care nu va putea fi instalat vor fi impuse alte metode de împiedicare a trecerii, a transmis Patrick Massenet, directorul federației de vânătoare dn Meurthe-et-Moselle. Autoritățile se așteaptă ca amplasarea gardurilor să dureze aproximativ o săptămână.

Prefectura regiunii Ardennes a luat măsuri și mai severe: a interzis orice activitate în pădurile din apropierea graniței cu Belgia, de la simple plimbări, pănă la recoltarea ciupercilor.

Ministerul Agriculturii din Franța a transmis că detaliile finale ale proiectului nu au fost încă stabilite, deoarece se așteaptă rezultatele studiului de fezabilite și se dorește colaborarea cu autoritățile belgiene și cu Uniunea Europeană.

Luni și marți, Formațiunea Agricultură și Pescuit a Consiliului Europei (AGRIFISH) se va reuni în Luxemburg și va discuta despre situația pestei porcine africane la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene.

Consiliul Agrifish reunește miniștri din toate statele membre ale UE. Majoritatea sunt reprezentate de un singur ministru pentru ambele sectoare, dar unele state trimit doi miniștri – unul pentru agricultură și unul pentru pescuit. De asemenea, la reuniuni participă și comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară sau comisarul european pentru afaceri maritime și pescuit.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a prezentat, în ședința de Guvern de miercuri, un plan de acțiune pentru combaterea virusului pestei porcine africane.

„În acest moment, în România sunt semne bune, pentru că mai există suspiciuni doar în două județe. Sunt semne bune pentru că crescătorii de animale, structurile locale, acționează în consens pe baza normei sanitar-veterinare, și am reușit până la această dată ca din cele 8.096 de gospodării care au fost afectate de acest virus, la peste 6.200 de gospodării s-au primit despăgubirile cuvenite în baza legii,” a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea, într-o conferință de presă la Guvern.

„Urmărim evoluția bolii în țară și sunt doar două județe, Călărași și Constanța, în care avem semne depestă, înțelegând aici suspiciune. În partea de nord-vest a țării, unde am avut primele focare, în speță Bihor, Satu Mare și Sălaj, din luna august nu a mai recidivat virusul și am început să reluăm activitatea acolo, folosind a doua etapă din planul nostru de acțiuni, anume introducerea purceilor santinelă pentru a vedea dacă mai există în zona respectivă pericolul depestăporcină și după 45 de zile să putem repopula”, a precizat Daea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Programul spațial civil al Chinei este de fapt militar, avertizează NASA