ZIUA MUNCII. Demonstrațiile de 1 mai, sub semnul austerității și al inegalităților

ZIUA MUNCII. Demonstrațiile de 1 mai, sub semnul austerității și al inegalităților
Publicat: 01/05/2013, 15:32
Actualizat: 28/09/2018, 14:36

De ziua muncii, de la Madrid la Atena, Europa lovită puternic de șomaj a manifestat miercuri împotriva politicilor de austeritate și pentru mai multe măsuri care să creeze locuri de muncă, cu prilejul Zilei Muncii, marcată încă de dimineața de ciocniri în Turcia, relatează France Presse, preluată de Agerpres.

Asia a dat startul manifestațiilor de 1 mai, plasate sub semnul austerității în Europa și al celor uitați de creșterea economică, precum Bangladesh, unde lucrătorii din domeniul textil muncesc în condiții precare pentru companii occidentale, comentează France Presse.
În Bangladesh, zeci de mii de manifestanți furioși au cerut dreptate, după moartea, în urmă cu o săptămână, a peste 400 de lucrători, în urma prăbușirii unui imobil în care se aflau ateliere de confecții. In capitala Dhaka, muncitorii au purtat pancarte și steaguri roșii, scandând „Spânzurați-i pe criminali, spânzurați-i pe proprietarii de ateliere”.
În pofida apelurilor la calm ale premierului Sheikh Hasina, autoritățile s-au temut de acte de violență și vandalism în fabricile de textile. Potrivit lui Kamrul Anam, unul dintre liderii Ligii sectorului textil și al îmbrăcăminții din Bangladesh, lucrătorii sunt furioși din cauza „uciderii” colegilor lor. „Vrem pedeapsa cea mai aspră posibil pentru cei care se fac vinovați de această tragedie”, a declarat el pentru AFP.
În Cambodgia, muncitorii au defilat în fața Parlamentului pentru a înmâna o petiție care cere o creștere a salariului minim, la 150 dolari pe lună în fabricile de îmbrăcăminte.
Aproximativ 55.000 de persoane s-au reunit la Jakarta, potrivit poliției, un record pentru ziua de 1 mai de ani de zile, în timp ce în Filipine mai multe mii de persoane s-au reunit pentru revendicări salariale și o mai bună redistribuire a roadelor creșterii economice.
„Jos cu privatizările și subcontractarea”, au scandat manifestanții cerând o creștere cu trei dolari a salariului minim stabilit în prezent la 11 dolari.
În Hong Kong, unul centrele financiare majore ale planetei, 5.000 de persoane au defilat din solidaritate cu docherii în grevă, potrivit sindicatelor acestora.

În Spania, Italia, Grecia, Cipru, dar și în Franța unde sindicatele sunt divizate cu privire la răspunsul la criză, respingerea austerității și lupta împotriva șomajului sunt principalele sloganuri ale demonstrațiilor de miercuri din capitalele europene.
Creșterea șomajului, care înregistrează record după record în Europa, a atins apogeul în zona euro, la 12,1% în luna martie și alimentează o respingere tot mai mare a politicilor de austeritate, în special în țările din sudul continentului, cel mai dureros afectate.
La Roma, Papa Francisc, care a făcut apel la liderii politici, cu prilejul audienței sale săptămânale, să facă tot ce pot pentru a crea locuri de muncă, a apreciat că șomajul a fost rezultatul unei viziuni economice „în afara normelor de dreptate socială”.
Primii demonstranți s-au adunat în același moment, în Italia, precum și în orașul medieval Perugia, în centrul țării, situat într-una din regiunile în care șomajul a crescut cel mai mult, unde mii de oameni au ieșit în stradă miercuri dimineața.
La Istanbul, unde autoritățile au interzis orice adunare din cauza lucrărilor de renovare în curs la o piață emblematică, au avut loc ciocniri între poliția anti-revoltă și zeci de manifestanți. Încă de dimineață, unități anti-revoltă ale poliției au intrat în acțiune recurgând la tunuri cu apă și grenade lacrimogene pentru a împiedica reunirea manifestanților în cartierul Beșiktaș, la 2 km de Piața Taksim. Demonstranții, câteva sute de persoane care s-au adunat la apelul unor partide de stânga și sindicate, au răspuns cu pietre și sloganuri ca „Moarte fascismului”, „Trăiască 1 Mai”.
Mai multe persoane, printre care și un fotograf al AFP și doi polițiști, au fost rănite în ciocniri. Aproximativ zece manifestanți, dintre care majoritatea au suferit disconfort cardiac din cauza gazelor lacrimogene folosite din abundență de polițiști, au fost spitalizate.
Parlamentari din principala formațiune de opoziție, Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat), care s-au aflat la fața locului, au fost nevoiți să se refugieze în clădiri învecinate.”Aceasta este o represiune inacceptabilă împotriva lucrătorilor”, a declarat reporterilor vicepreședinte formațiunii, Gürsel Tekin, care a denunțat comportamentul de „mentalitate fascistă”.
În Grecia, țara care, alături de Spania are cel mai mare număr de șomeri, 27,2% în luna ianuarie, două demonstrații au fost planificate la prânz, la Atena.
Feriboturile au rămas la cheu, miercuri, nefiind disponibilă nicio legătură cu insulele din cauza grevei declanșate de sindicatele marinarilor, în timp ce două demonstrații separate au fost planificate la prânz, în centrul Atenei. Mai multe afișe ale sindicatului GSEE din sectorul privat au proclamat: „Cerem convenții colective, locuri de muncă, creștere, drepturi social-democrate”.
În Spania, doua sindicate importante, UGT și ”Comisiones Obreras” (CCOO), au convocat 82 de manifestații în întreaga țară.
”Această zi de 1 mai trebuie să pună în evidență eșecul total al politicilor de austeritate pe care le impun instituțiile europene și guvernele Uniunii Europene, care, în țara noastră se verifică prin fapte”, a declarat CGU în apelul său la manifestație, într-un moment în care șomajul a explodat la 27,16% din populația activă.
Același apel s-a auzit și în Portugalia, una dintre țările care beneficiază de asistență financiară internațională însoțită de un plan de austeritate și unde sindicatul UGT a denunțat „sacrificiile care au dus la șomaj și sărăcirea țării”.
În Franța, unde crește nerăbdarea în fața exploziei șomajului, cele două mari centrale sindicale, CGT și CFDT, urmează să defileze separat pentru prima Zi a Muncii a guvernului de stânga. Divergențele lor sunt cristalizate în jurul proiectului de lege privind securizarea locurilor de muncă, un ”acord scelerat” potrivit CGT, dar propus pentru a crea locuri de muncă, în opinia CFDT.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Iancu Sterp, ajuns în finala Survivor All Stars cu ajutorul fratelui său celebru
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete