RĂZBOI Israel-Hamas, ziua 127: Zone din jurul capitalei siriene Damasc, vizate de atacuri israeliene

RĂZBOI Israel-Hamas, ziua 127: Zone din jurul capitalei siriene Damasc, vizate de atacuri israeliene
RĂZBOI Israel-Hamas: Bombardanente masive în Alep, Siria / Sursa foto: Twitter
Publicat: 10/02/2024, 07:20
Actualizat: 10/02/2024, 12:56
12:55

Iranul a cerut FIFA să "suspende" Israelul din toate activităţile legate de fotbal

Federaţia iraniană de fotbal a anunţat, sâmbătă, că a cerut FIFA să suspende forul de la Tel Aviv, din cauza războiului dus de Israel în Fâşia Gaza, informează AFP.

Iranul cere FIFA şi federaţiilor de fotbal să „suspende complet” Federaţia israeliană „din toate activităţile legate de fotbal”.

De asemenea, solicită „măsuri imediate şi serioase” din partea FIFA şi a organizaţiilor fotbalistice „pentru a stopa continuarea” crimelor Israelului „şi pentru a furniza alimente, apă potabilă, medicamente şi echipamente medicale oamenilor şi civililor nevinovaţi”.

08:05

Armata israeliană bombardează sectorul Rafah

Armata israeliană bombardează sâmbătă sectorul Rafah din extremitatea sudică a Fâşiei Gaza, premierul Benjamin Netanyahu ordonând armatei să pregătească un „plan de evacuare” pentru sute de mii de civili din această zonă înaintea unei posibile ofensive terestre, transmite AFP.

Sâmbătă devreme, martorii au raportat lovituri în vecinătatea acestui oraş populat acum cu aproximativ 1,3 milioane de palestinieni, mai mult de jumătate din populaţia Fâşiei Gaza, marea majoritate fiind persoane care s-au refugiat pentru a scăpa de violenţele din nord, conform Agerpres.

După oraşul Gaza, apoi Khan Yunis, Israelul vizează acum o operaţiune la sol în acest oraş din vecinătatea Egiptului, în extremitatea sudică a Fâşiei Gaza, ca parte a ofensivei sale militare împotriva mişcării islamiste palestiniene Hamas.

După ce a ordonat armatei miercuri să pregătească o ofensivă asupra Rafah, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu i-a cerut vineri să prezinte un „plan combinat” pentru „evacuarea” civililor din Rafah şi „distrugerea” Hamas în acest oraş.”Este imposibil de realizat obiectivul războiului fără eliminarea Hamas şi lăsând patru batalioane Hamas în Rafah”, iar acest lucru necesită ca „civilii să evacueze zonele de luptă”, a spus el.

„Dacă invadează Rafah, aşa cum a spus Netanyahu, vor exista masacre şi vom putea să ne luăm rămas bun de la întreaga umanitate”, a spus Adel al-Hajj, o persoană strămutată din Rafah.

07:03

Forţele israeliene asaltează spitalul Al-Amal din Khan Yunis

Forţele israeliene au luat cu asalt un spital din Khan Yunis, un oraş din sudul Fâşiei Gaza pe care îl asediază de câteva săptămâni, a anunţat Semiluna Roşie Palestiniană (PRCS), care administrează aşezământul medical, transmite AFP, citată de Agerpres.

„Forţele de ocupaţie (israeliene) au luat cu asalt Spitalul Al-Amal şi au început să îl percheziţioneze. Întâmpinăm dificultăţi în comunicarea cu echipele noastre din interior”, a spus PRCS într-un comunicat de presă.

Armata israeliană a confirmat AFP că trupele sale au lansat o operaţiune de căutare în spital după ce au colectat „informaţii care indică faptul că Hamas desfăşoară activităţi teroriste” în complex.

Spitalul Al-Amal s-a trezit în mijlocul luptei dintre forţele israeliene şi luptătorii Hamas. Joi, PRCS a raportat „bombardamente intense” şi „tiruri de arme grele” în jurul spitalului.

Siria: Atacuri israeliene în zone din jurul capitalei Damasc

Atacurile israeliene au vizat zone din jurul capitalei siriene Damasc sâmbătă dimineaţa, au declarat un ONG şi agenţia oficială de presă siriană, care a raportat daune materiale, transmite AFP.

„În jurul orei 1:05 azi dimineaţă (22:05 GMT vineri), inamicul israelian a lansat un atac aerian (…) vizând un număr de puncte din vecinătatea Damascului. Sistemele noastre de apărare aeriană au interceptat unele rachete, în timp ce altele au provocat unele pierderi materiale”, a declarat o sursă militară agenţiei oficiale Sana.

La rândul său, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH), un ONG cu sediul în Regatul Unit şi cu o vastă reţea de surse în Siria, a raportat atacuri israeliene asupra unui „complex rezidenţial” situat la vest de capitala Damasc, titrează Agerpres.

Israelul a declarat în mod repetat că nu vor permite Iranului să îşi extindă prezenţa în Siria

Împrejurimile unui aeroport militar de lângă Damasc au fost bombardate vineri, potrivit acestor două surse.

OSDH a indicat în special că „a fost vizată zona aeroportului militar Mazze, la vest de capitala Damasc”, fără a preciza cine s-a aflat la originea acestui atac cu rachete.

„Hezbollahul libanez şi alte grupuri pro-iraniene sunt prezente acolo”, a adăugat acest ONG.

Armata israeliană a efectuat sute de atacuri aeriene în Siria de la începutul războiului civil în ţara vecină în 2011. Numărul acestor atacuri a crescut de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas în Fâşia Gaza, în octombrie, vizând în principal forţele sprijinite de Iran, un aliat al guvernului preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi un susţinător cheie al Hezbollah-ului libanez.

Autorităţile israeliene comentează rareori aceste lovituri, dar au declarat în mod repetat că nu vor permite Iranului să îşi extindă prezenţa în Siria.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
TOŢI cei cu TELEFOANE mobile sunt obligați să respecte din 29 aprilie. Guvernul a dat...
Codul Muncii modificat oficial. Noi obligații pentru angajatori
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Mâncarea preferată a românilor de 1 Mai. Care a fost cea mai scumpă comandă?