INTERVIURILE GÂNDUL. Fostul consilier prezidențial, George Scutaru: „Am văzut pe unii care plâng pe diferite posturi de televiziune, spunând că vor fi băgați după gratii”

Publicat: 05/08/2015, 21:49
Actualizat: 05/08/2015, 21:50

Gândul: Cum se va aplica această lege, cine va dacă cineva promovează însemne naziste, legionare, xenofobe?
George Scutaru: Instanța va decide în final. Legea a apărut pentru că nu exista posibilitatea pedepsirii unor persoane care fac apologia unor curente precum cel legionar și de fiecare dată în instanță se spunea că nu există bază legală pentru acest lucru. Dar aceasta instanța este cea care se pronunță în final, pe baza unor sesizări pe care orice cetățean poate să o facă. Am văzut în ultima perioadă dezbateri foate aprinse, părerea mea că de fiecare dată se merge pe extreme: interzicerea unor scriitori care la un moment dat în timpul vieții sunt cunoscuți că ar fi avut în timpul vieții simpatii legionare. Nu am urmărit așa ceva prin lege, dar nu mi se pare normal ca în ziua de astăzi să existe persoane care cu diagonală și cămașă verde să facă apologia legiunii. Dincolo de persoanele care la un moment dat au simpatizat, din sfera de influența Gărzii de Fier, au fost și niște crime pe care istoria le recunoaște și nu putem să ne facem că nu vedem acest lucru.

Putem distribui pe Facebook mesaje din cărțile lui Cioran, Noica, Vulcănescu?
George Scutaru:Nu sunt instanță de judecată, instanța de judecată va aprecia și nu asta a fost intenția legiuitorului de a-i pedepsi pe cei care pun citate din Cioran, dar părerea mea este că dacă dumneavoastră mâine vă îmbrăcați în cămașă verde cu diagonală și comemorați moartea lui Zelea Codreanu, cred că ar trebui să fiți condamnat pentru acest lucru.

Nu dați exemple extreme. Am văzut pe unii care plâng pe diferite posturi de televiziune, spunând că vor fi băgați după gratii. Nu asta a fost intenția mea și a colegilor mei, co-semnatari ai acestui proiect de lege.

Noua Dreaptă va fi scos în afara legii?
George Scutaru:Instanța va decide. Dacă instanța va decide, repet a o mia oară cu riscul de a deranja, nu pot eu să devin instanță, Crin Antonescu sau Andrei Gerea, cei care au semnat legea. În baza noile prevederi, care există și în Codul penal, cineva ar putea face o plângere pentru Noua Dreaptă sau alt partid care ar vrea să îmbrățișeze o doctrină similară și instanța va decide.

Dacă un tânăr pune poze cu Nicolae Ceaușescu pe Facebook, un lider condamnat pentru genocid, poate intra sub incidența acestei legi?
George Scutaru:Noi când am inițiat legea, nu ne-am gândit să-i pedepsim pe cei care pun pe Facebook poze cu Ceaușescu. Nu intentionam să acoperim și această direcție. Rămâne de văzut dacă o instanță de judecată va considera că actuala lege dă instrumental juridic necesar pentru asemenea pedepse.

Dar regimul comunist intră sub incidența legii, dacă vorbiți de persoane sau regimuri condamnate pentru genocid.
George Scutaru:Am văzut interpretarea pe care a dat-o domnul consilier Andrei Muraru asupra acestui aspect.

Ca inițiator, sunteți de acord cu ea?
George Scutaru:Da, consider că regimul comunist a fost un regim opresiv, până la urmă există o condamnare pe genocid. Eu personal, sunt foarte sincer cu dumneavoastră, nu am avut intenția să acopăr și acest segment, dar bineînțeles dacă o instanță de judecată consideră că există instrumentul juridic necesar și are aplicabilitate și în acest sens, o poate face.

În lege se vorbește că săvârșirea faptelor prin intermediul unui sistem informatic se constituie infracțiune. Facebook-ul este o sursă prin care se pot distribui astfel de mesaje?
George Scutaru:Da, poate fi, avem mijloace moderne. Înainte făceai apologia extremismului, punând afișe pe gard, acum societatea a evoluat, nu se mai pun afișe pe gard, acum postează mesaje pe Facebook. Haideți să ajungem la momentul în care o instanță de judecată se va pronunța. Am semnat ca inițiator acel proiect de lege, rămâne ca sistemul juridic să vadă cum interpretează această lege.

Cum ați comenta poziția domnului Andrei Pleșu care susține: „nu vreau să fiu suspect dacă admir talentul lui Cioran, mintea lui Noica”?
George Scutaru:În niciun caz atunci când am legiferat nu am avut în vedere asemenea lucruri. Nu mi se pare normal și repet pe de altă parte ca acum să existe persoane care în cămașă verde și diagonală să facă apologia legionarismului. Noi am avut în vedere asemenea cazuri, în niciun caz pe cei care citează din Cioran și Noica.

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
FOTO. Anna Lesko, apariție controversată, fără lenjerie intimă! Imaginile nu lasă loc interpretărilor
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
De ce nu a fost prezent tatal lui Toni Iuruc la nunta fiului sau cu...
Sorana Cîrstea nu merge la nunta Simonei Halep! De ce l-a lăsat singur pe Ion...
Salariul minim pe economie, MAJORAT SEMNIFICATIV în perioada următoare! Ce fericire
Pentagonul confirmă dezvăluirile din presa americană: Generalul Mark Milley a comunicat cu oficiali chinezi în...
Top 7 SUV-uri de familie: modele populare care pot fi cumpărate cu 7.000 de euro...
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Ludovic Orban, surprins din nou cu țigară și fără mască în spațiu închis
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
O țară cunoscută și-ar putea schimba numele curând. Titulatura propusă le va suna ciudat europenilor
Horoscop zilnic 17 septembrie. Zodia care azi se va redresa financiar. Ce trebuie să facă,...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Adevărata cauză a morții a celebrului manelist Petrică Cercel
Veste îngrozitoare după moartea lui Petrică Cercel. Florin Salam e în stare gravă
Joia neagră! După moartea lui Petrică Cercel, a venit rândul lui Florin Salam
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Cei mai bogaţi oameni din lume şi un conflict extraterestru care durează de 15 ani....