INTERVIURILE GÂNDUL. Fostul consilier prezidențial, George Scutaru: „Am văzut pe unii care plâng pe diferite posturi de televiziune, spunând că vor fi băgați după gratii”

Redactor:
Cristian Andrei
Fostul consilier prezidențial, George Scutaru, despre legea anti-legionari: "Am văzut pe unii care plâng pe diferite posturi de televiziune, spunând că vor fi băgați după gratii"

Gândul: Cum se va aplica această lege, cine va dacă cineva promovează însemne naziste, legionare, xenofobe?
George Scutaru: Instanța va decide în final. Legea a apărut pentru că nu exista posibilitatea pedepsirii unor persoane care fac apologia unor curente precum cel legionar și de fiecare dată în instanță se spunea că nu există bază legală pentru acest lucru. Dar aceasta instanța este cea care se pronunță în final, pe baza unor sesizări pe care orice cetățean poate să o facă. Am văzut în ultima perioadă dezbateri foate aprinse, părerea mea că de fiecare dată se merge pe extreme: interzicerea unor scriitori care la un moment dat în timpul vieții sunt cunoscuți că ar fi avut în timpul vieții simpatii legionare. Nu am urmărit așa ceva prin lege, dar nu mi se pare normal ca în ziua de astăzi să existe persoane care cu diagonală și cămașă verde să facă apologia legiunii. Dincolo de persoanele care la un moment dat au simpatizat, din sfera de influența Gărzii de Fier, au fost și niște crime pe care istoria le recunoaște și nu putem să ne facem că nu vedem acest lucru.

Putem distribui pe Facebook mesaje din cărțile lui Cioran, Noica, Vulcănescu?
George Scutaru: Nu sunt instanță de judecată, instanța de judecată va aprecia și nu asta a fost intenția legiuitorului de a-i pedepsi pe cei care pun citate din Cioran, dar părerea mea este că dacă dumneavoastră mâine vă îmbrăcați în cămașă verde cu diagonală și comemorați moartea lui Zelea Codreanu, cred că ar trebui să fiți condamnat pentru acest lucru.

Nu dați exemple extreme. Am văzut pe unii care plâng pe diferite posturi de televiziune, spunând că vor fi băgați după gratii. Nu asta a fost intenția mea și a colegilor  mei, co-semnatari ai acestui proiect de lege.

Noua Dreaptă va fi scos în afara legii?
George Scutaru: Instanța va decide. Dacă instanța va decide, repet a o mia oară cu riscul de a deranja, nu pot eu să devin instanță, Crin Antonescu sau Andrei Gerea, cei care au semnat legea. În baza noile prevederi, care există și în Codul penal, cineva ar putea face o plângere pentru Noua Dreaptă sau alt partid care ar vrea să îmbrățișeze o doctrină similară și instanța va decide.

Dacă un tânăr pune poze cu Nicolae Ceaușescu pe Facebook, un lider condamnat pentru genocid, poate intra sub incidența acestei legi?
George Scutaru: Noi când am inițiat legea, nu ne-am gândit să-i pedepsim pe cei care pun pe Facebook poze cu Ceaușescu. Nu intentionam să acoperim și această direcție. Rămâne de văzut dacă o instanță de judecată va considera că actuala lege dă instrumental juridic necesar pentru asemenea pedepse.

Dar regimul comunist intră sub incidența legii, dacă vorbiți de persoane sau regimuri condamnate pentru genocid.
George Scutaru: Am văzut interpretarea pe care a dat-o domnul consilier Andrei Muraru asupra acestui aspect.

Ca inițiator, sunteți de acord cu ea?
George Scutaru: Da, consider că regimul comunist a fost un regim opresiv, până la urmă există o condamnare pe genocid. Eu personal, sunt foarte sincer cu dumneavoastră, nu am avut intenția să acopăr și acest segment, dar bineînțeles dacă o instanță de judecată consideră că există instrumentul juridic necesar și are aplicabilitate și în acest sens, o poate face.

În lege se vorbește că săvârșirea faptelor prin intermediul unui sistem informatic se constituie infracțiune. Facebook-ul este o sursă prin care se pot distribui astfel de mesaje?
George Scutaru: Da, poate fi, avem mijloace moderne. Înainte făceai apologia extremismului, punând afișe pe gard, acum societatea a evoluat, nu se mai pun afișe pe gard, acum postează mesaje pe Facebook.  Haideți să ajungem la momentul în care o instanță de judecată se va pronunța. Am semnat ca inițiator acel proiect de lege, rămâne ca sistemul juridic să vadă cum interpretează această lege.

Cum ați comenta poziția domnului Andrei Pleșu care susține: „nu vreau să fiu suspect dacă admir talentul lui Cioran, mintea lui Noica”?
George Scutaru: În niciun caz atunci când am legiferat nu am avut în vedere asemenea lucruri. Nu mi se pare normal și repet pe de altă parte ca acum să existe persoane care în cămașă verde și diagonală să facă apologia legionarismului. Noi am avut în vedere asemenea cazuri, în niciun caz pe cei care citează din Cioran și Noica.

 

ALERTĂ! Un nou virus extrem de contagios face ravagii în China. Ce este norovirusul şi...
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un oltean după ce a chemat acasă o prostituată,...
FOTO. Loredana Groza, apariție interzisă cardiacilor! Rochia scurtă și mulată a lăsat totul la vedere
Cum a murit, de fapt, sponsorul Simonei Halep! Detalii cutremurătoare despre ultimele clipe de viață:...
ULTIMA ORĂ! S-a aflat prospectul vaccinului anti-COVID-19. Ce reacții adverse produce. Doamne..
OPINIE | Nu sînt doar ”pioneri” şi ”utecişti”: cine votează USR-PLUS, îi votează, de fapt,...
Dispariție misterioasă în Marea Britanie: 50 de miliarde de lire sterline „sunt ascunse undeva, dar...
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un oltean după ce a chemat acasă o prostituată,...
Socrii au venit în vizită, neanunţaţi. Când s-au uitat sub pat, au simţit cum li...
Cele mai perverse PRACTICI amoroase. Jumătate dintre FEMEI fac asta în pat
Veste GENIALĂ! Medicamente gratuite și compensate! Cine va beneficia de ele
Adevarul despre noii patroni ai lui Dinamo. Fotbalistii cer sprijinul Guvernului Orban. Ce se întâmplă...
AVEM prospectul vaccinului anti-COVID! Este ŞOCANT: Ce scrie în el
9 simptome ale cancerului pe care bărbaţii nu trebuie să le ignore
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Ce s-a întâmplat cu imperiul de miliarde de euro al lui Dinu Patriciu după ce...
Simona Halep face declaraţia momentului: ”Mi-a tras una de am zis că mă desfigurează”
Inchide