INTERVIURILE GÂNDUL. Fostul consilier prezidențial, George Scutaru: „Am văzut pe unii care plâng pe diferite posturi de televiziune, spunând că vor fi băgați după gratii”

Publicat: 05/08/2015, 21:49
Actualizat: 05/08/2015, 21:50

Gândul: Cum se va aplica această lege, cine va dacă cineva promovează însemne naziste, legionare, xenofobe?
George Scutaru: Instanța va decide în final. Legea a apărut pentru că nu exista posibilitatea pedepsirii unor persoane care fac apologia unor curente precum cel legionar și de fiecare dată în instanță se spunea că nu există bază legală pentru acest lucru. Dar aceasta instanța este cea care se pronunță în final, pe baza unor sesizări pe care orice cetățean poate să o facă. Am văzut în ultima perioadă dezbateri foate aprinse, părerea mea că de fiecare dată se merge pe extreme: interzicerea unor scriitori care la un moment dat în timpul vieții sunt cunoscuți că ar fi avut în timpul vieții simpatii legionare. Nu am urmărit așa ceva prin lege, dar nu mi se pare normal ca în ziua de astăzi să existe persoane care cu diagonală și cămașă verde să facă apologia legiunii. Dincolo de persoanele care la un moment dat au simpatizat, din sfera de influența Gărzii de Fier, au fost și niște crime pe care istoria le recunoaște și nu putem să ne facem că nu vedem acest lucru.

Putem distribui pe Facebook mesaje din cărțile lui Cioran, Noica, Vulcănescu?
George Scutaru:Nu sunt instanță de judecată, instanța de judecată va aprecia și nu asta a fost intenția legiuitorului de a-i pedepsi pe cei care pun citate din Cioran, dar părerea mea este că dacă dumneavoastră mâine vă îmbrăcați în cămașă verde cu diagonală și comemorați moartea lui Zelea Codreanu, cred că ar trebui să fiți condamnat pentru acest lucru.

Nu dați exemple extreme. Am văzut pe unii care plâng pe diferite posturi de televiziune, spunând că vor fi băgați după gratii. Nu asta a fost intenția mea și a colegilor mei, co-semnatari ai acestui proiect de lege.

Noua Dreaptă va fi scos în afara legii?
George Scutaru:Instanța va decide. Dacă instanța va decide, repet a o mia oară cu riscul de a deranja, nu pot eu să devin instanță, Crin Antonescu sau Andrei Gerea, cei care au semnat legea. În baza noile prevederi, care există și în Codul penal, cineva ar putea face o plângere pentru Noua Dreaptă sau alt partid care ar vrea să îmbrățișeze o doctrină similară și instanța va decide.

Dacă un tânăr pune poze cu Nicolae Ceaușescu pe Facebook, un lider condamnat pentru genocid, poate intra sub incidența acestei legi?
George Scutaru:Noi când am inițiat legea, nu ne-am gândit să-i pedepsim pe cei care pun pe Facebook poze cu Ceaușescu. Nu intentionam să acoperim și această direcție. Rămâne de văzut dacă o instanță de judecată va considera că actuala lege dă instrumental juridic necesar pentru asemenea pedepse.

Dar regimul comunist intră sub incidența legii, dacă vorbiți de persoane sau regimuri condamnate pentru genocid.
George Scutaru:Am văzut interpretarea pe care a dat-o domnul consilier Andrei Muraru asupra acestui aspect.

Ca inițiator, sunteți de acord cu ea?
George Scutaru:Da, consider că regimul comunist a fost un regim opresiv, până la urmă există o condamnare pe genocid. Eu personal, sunt foarte sincer cu dumneavoastră, nu am avut intenția să acopăr și acest segment, dar bineînțeles dacă o instanță de judecată consideră că există instrumentul juridic necesar și are aplicabilitate și în acest sens, o poate face.

În lege se vorbește că săvârșirea faptelor prin intermediul unui sistem informatic se constituie infracțiune. Facebook-ul este o sursă prin care se pot distribui astfel de mesaje?
George Scutaru:Da, poate fi, avem mijloace moderne. Înainte făceai apologia extremismului, punând afișe pe gard, acum societatea a evoluat, nu se mai pun afișe pe gard, acum postează mesaje pe Facebook. Haideți să ajungem la momentul în care o instanță de judecată se va pronunța. Am semnat ca inițiator acel proiect de lege, rămâne ca sistemul juridic să vadă cum interpretează această lege.

Cum ați comenta poziția domnului Andrei Pleșu care susține: „nu vreau să fiu suspect dacă admir talentul lui Cioran, mintea lui Noica”?
George Scutaru:În niciun caz atunci când am legiferat nu am avut în vedere asemenea lucruri. Nu mi se pare normal și repet pe de altă parte ca acum să existe persoane care în cămașă verde și diagonală să facă apologia legionarismului. Noi am avut în vedere asemenea cazuri, în niciun caz pe cei care citează din Cioran și Noica.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Scandal la Antena 1. De ce au refuzat Petre și Buble să participe la ediția...
FOTO. Alexia Eram s-a pozat în lenjerie intimă! Fiica Andreei Esca, apariție controversată
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
30 noiembrie şi 1 decembrie, zile libere legale. Ce compensaţii trebuie să primeşti de la...
Surpriza Dacia pentru toți ROMÂNII. Anunțul a fost făcut azi!
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Cum poate fi anihilat în doar două secunde virusul SARS-CoV-2. Descoperirea medicilor din Israel
Scandal la Antena 1. De ce au refuzat Petre și Buble să participe la ediția...
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Ziua Națională a României, MARCATĂ la Constanța
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Un bărbat a murit după ce a coborât din mașină să-și remedieze o avarie
Cea mai cumplită veste pentru România tocmai a venit: "Să sperăm că nu ajungem acolo"
Răsturnare de situație: Cine pleacă de la Antena Stars după bătaia de la toaletă? „Mi-au...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...