INTERVIURILE GÂNDUL. Fostul consilier prezidențial, George Scutaru: „Am văzut pe unii care plâng pe diferite posturi de televiziune, spunând că vor fi băgați după gratii”

Publicat: 05/08/2015, 21:49
Actualizat: 05/08/2015, 21:50

Gândul: Cum se va aplica această lege, cine va dacă cineva promovează însemne naziste, legionare, xenofobe?
George Scutaru: Instanța va decide în final. Legea a apărut pentru că nu exista posibilitatea pedepsirii unor persoane care fac apologia unor curente precum cel legionar și de fiecare dată în instanță se spunea că nu există bază legală pentru acest lucru. Dar aceasta instanța este cea care se pronunță în final, pe baza unor sesizări pe care orice cetățean poate să o facă. Am văzut în ultima perioadă dezbateri foate aprinse, părerea mea că de fiecare dată se merge pe extreme: interzicerea unor scriitori care la un moment dat în timpul vieții sunt cunoscuți că ar fi avut în timpul vieții simpatii legionare. Nu am urmărit așa ceva prin lege, dar nu mi se pare normal ca în ziua de astăzi să existe persoane care cu diagonală și cămașă verde să facă apologia legiunii. Dincolo de persoanele care la un moment dat au simpatizat, din sfera de influența Gărzii de Fier, au fost și niște crime pe care istoria le recunoaște și nu putem să ne facem că nu vedem acest lucru.

Putem distribui pe Facebook mesaje din cărțile lui Cioran, Noica, Vulcănescu?
George Scutaru:Nu sunt instanță de judecată, instanța de judecată va aprecia și nu asta a fost intenția legiuitorului de a-i pedepsi pe cei care pun citate din Cioran, dar părerea mea este că dacă dumneavoastră mâine vă îmbrăcați în cămașă verde cu diagonală și comemorați moartea lui Zelea Codreanu, cred că ar trebui să fiți condamnat pentru acest lucru.

Nu dați exemple extreme. Am văzut pe unii care plâng pe diferite posturi de televiziune, spunând că vor fi băgați după gratii. Nu asta a fost intenția mea și a colegilor mei, co-semnatari ai acestui proiect de lege.

Noua Dreaptă va fi scos în afara legii?
George Scutaru:Instanța va decide. Dacă instanța va decide, repet a o mia oară cu riscul de a deranja, nu pot eu să devin instanță, Crin Antonescu sau Andrei Gerea, cei care au semnat legea. În baza noile prevederi, care există și în Codul penal, cineva ar putea face o plângere pentru Noua Dreaptă sau alt partid care ar vrea să îmbrățișeze o doctrină similară și instanța va decide.

Dacă un tânăr pune poze cu Nicolae Ceaușescu pe Facebook, un lider condamnat pentru genocid, poate intra sub incidența acestei legi?
George Scutaru:Noi când am inițiat legea, nu ne-am gândit să-i pedepsim pe cei care pun pe Facebook poze cu Ceaușescu. Nu intentionam să acoperim și această direcție. Rămâne de văzut dacă o instanță de judecată va considera că actuala lege dă instrumental juridic necesar pentru asemenea pedepse.

Dar regimul comunist intră sub incidența legii, dacă vorbiți de persoane sau regimuri condamnate pentru genocid.
George Scutaru:Am văzut interpretarea pe care a dat-o domnul consilier Andrei Muraru asupra acestui aspect.

Ca inițiator, sunteți de acord cu ea?
George Scutaru:Da, consider că regimul comunist a fost un regim opresiv, până la urmă există o condamnare pe genocid. Eu personal, sunt foarte sincer cu dumneavoastră, nu am avut intenția să acopăr și acest segment, dar bineînțeles dacă o instanță de judecată consideră că există instrumentul juridic necesar și are aplicabilitate și în acest sens, o poate face.

În lege se vorbește că săvârșirea faptelor prin intermediul unui sistem informatic se constituie infracțiune. Facebook-ul este o sursă prin care se pot distribui astfel de mesaje?
George Scutaru:Da, poate fi, avem mijloace moderne. Înainte făceai apologia extremismului, punând afișe pe gard, acum societatea a evoluat, nu se mai pun afișe pe gard, acum postează mesaje pe Facebook. Haideți să ajungem la momentul în care o instanță de judecată se va pronunța. Am semnat ca inițiator acel proiect de lege, rămâne ca sistemul juridic să vadă cum interpretează această lege.

Cum ați comenta poziția domnului Andrei Pleșu care susține: „nu vreau să fiu suspect dacă admir talentul lui Cioran, mintea lui Noica”?
George Scutaru:În niciun caz atunci când am legiferat nu am avut în vedere asemenea lucruri. Nu mi se pare normal și repet pe de altă parte ca acum să existe persoane care în cămașă verde și diagonală să facă apologia legionarismului. Noi am avut în vedere asemenea cazuri, în niciun caz pe cei care citează din Cioran și Noica.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
FOTO. Alina Pușcaș, în costum de baie! Cum arată trupul vedetei
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Kira Hagi, prezentatoare de știri! La ce post apare fiica lui Gică Hagi | VIDEO
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Cum să eviți impactul cu un animal care îți apare în fața mașinii. Sfaturile care...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Raed Arafat a răspuns de ce nu este impusă starea de urgență, deși sunt înregistrate...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
VIDEO Dacia ca un MONSTRU bate orice BMW sau Mercedes la viteză. Cum arată bolidul...
Cristian Bîrcă și-a băgat încă o firmă în FALIMENT
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Celebrul om de afaceri român A MURIT. Anunțul trist a fost făcut de fiul său
Bomba dimineții despre PFIZER! Anunțul făcut ÎN MIEZ DE NOAPTE
Iohannis a fost informat oficial! După atâția ani, a intervenit divorțul. Adio, cuplu perfect
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021