LUPTA MEA CU CANCERUL. Mihai Leu: „În viață, ca în ring, trebuie să lupți până la capăt”

Redactor:
Simona Tudorache
A intrat de multe ori în ring cu convingerea că va câștiga. A luat startul la curse nebune de raliu, știind că nu poate pierde. În urmă cu doi ani, Mihai Leu pășea într-un salon dintr-un spital din Romania, iar pentru el începea o nouă luptă, de această dată cu cancerul. „Am fost la un raliu și m-am răsturnat. Mașina era cu plafonul în apă, nu mai mergea, dar eu eram cu piciorul pe accelerație. Copilotul mi-a spus: Mihai, ia piciorul, mașina nu mai merge! Cred că am învățat că se poate face ceva până în ultima clipă. Nici la raliu nu plecam cu gândul că se poate întâmpla ceva. Mă duceam știind că trebuie să câștig, că totul trebuie să meargă perfect. În toată această perioadă au existat momente când m-am gândit că pot să mor, dar am învățat să lupt. Am avut înfrângeri în viața mea, dar am în minte vorbele antrenorului meu, Eustațiu Mărgărit: Când te dai jos din ring și ai senzația că nu puteai face mai mult, atunci nu ai ce să îți reproșezi. E important ca în orice activitate pe care o ai, dar și în viață, să lupți până la capăt. Viața seamănă foarte mult cu un ring. Și în ring primești lovituri, mai cazi, dar trebuie să ai tăria să te ridici și să mergi în continuare", își începe Mihai Leu confesiunea, una sfâșietoare, dar pe care el o duce cu zâmbetul pe buze.

A petrecut două luni în spital, a trecut prin două operații, a făcut chimioterapie, a urmat un tratament la Viena, a cunoscut suferința sub toate formele, dar nu a lăsat niciodată garda jos, pentru că nu putea să capituleze. „Sincer, chiar m-am întrebat de ce mi se întâmplă mie toate astea, pentru că și eu am momentele mele de slăbiciune, dar asta este viața. Cu bune, cu rele, trebuie să mergi înainte, nu trebuie să te plângi, până la urmă fiecare om are problemele lui. Sunt oameni care se exteriorizează și își spun problemele, dar sunt alții care nu fac asta. Cred că omul trebuie să aibă o motivație, dar trebuie să și-o găsească singur. Norocul meu este familia mea. Mie îmi place să gândesc pozitiv. Antrenorul meu m-a învățat să merg înainte, să merg până la capăt, să nu dau înapoi”, spune Leu pentru Gândul.

Mihai a ajuns la control după ce a început să acuze un disconfort în zona abdominală. „Simțeam niște înțepături care deveneau tot mai deranjante. Atunci am luat hotărârea să merg la medic”, își amintește el astăzi. Verdictul a fost însă unul crunt: cancer la colon. „După ce am aflat, m-am dus acasă și am vorbit cu soția. Știam că va suferi foarte mult. În spital, Ana a stat lângă patul meu în fiecare noapte, a dormit alături de mine. L-am rugat pe fiul meu să nu vină, nu voiam să mă vadă în acele momente. Am cunoscut oameni tineri bolnavi de cancer, am întâlnit un copil de 14 ani care avea aceeași afecțiune, dar era într-o stare gravă”, adaugă Leu.

Astăzi evită să-și amintească toată acea suferință, ce părea să nu se mai sfârșească, dar vede în medicul Irinel Popescu omul care i-a salvat viața. „Din păcate, noi nu suntem obișnuiți să mergem la controale medicale. Am învățat că e necesar să mergi să-ți faci analizele.  Dacă nu ai grijă de tine, nu îți faci numai ție rău, ci și celor de lângă tine. Asta a fost greșeala mea. Le-aș spune oamenilor să nu renunțe niciodată, să creadă în ei și în medicii cu care lucrează. Cei din Austria mi-au spus că tot ce s-a făcut în România a fost foarte bine”, afirmă Mihai Leu.

Deși a mai câștigat o cursă în competiția pe o duce cu el însuși, campionul recunoaște că au existat și clipe de slăbiciune. „Am avut momente când m-am închis în casă și am plâns. Se zice că și în sport ai nevoie de un psiholog care sa te ajute, dar el nu poate urca cu tine în ring. În urmă cu câteva zile mi-am pierdut câinele și am suferit foarte mult. Mi-a fost aproape în toată perioada. Pentru că nu vorbesc, schimbul acela de priviri e totul”, declară Mihai.

Dincolo de toate greutățile, pugilistul a învățat să își gândească fiecare mișcare, atât în ring, cât și în afara lui. „Omul greșește atunci când se enervează. Dacă acționezi sub impulsul nervilor, e clar că vei face o greșeală. Am fost lovit după ce a zis arbitrul stop sau am fost lovit după centură, dar am învățat că trebuie să fiu calm, pentru că adversarul te poate provoca intenționat”, remarcă el.

Când caută o eliberare, Leu se îndreaptă către sacul de box, așa cum făcea și în copilărie, atunci când ceilalți nu credeau în șansele lui. „Când eram mic, eram foarte slăbuț, iar toată lumea îmi spunea că nu am cum să fac performanță, iar toate astea m-au ambiționat. Boxul nu este așa cum îl vedea lumea, o bătaie, este un joc de gândire, trebuie să ai o strategie foarte bună. Când aveam 14 ani, un medic mi-a spus să nu mai fac sport, că am probleme cu inima, iar eu am făcut toată viața. Acum două săptămâni mi-am făcut analizele, inclusiv EKG, și rezultatele au fost bune. Când am devenit campion mondial, în a treia repriză mi-am rupt tendonul de la mână, dar am continuat să boxez și am câștigat. În general, sportul contează mult mai mult decât cred oamenii, pentru că, într-un fel, te pregătește pentru viață. Dacă un copil începe să facă sport la cinci ani, el știe că trebuie să ajungă la poartă ca să dea gol, să nu și faulteze adversarul, iar toate astea au o legătură strânsă cu viața”, spune Mihai Leu pentru Gândul.

Nu știe când s-a întâlnit cu optimsul, dar crede cu convingere că oamenii care l-au ajutat să se formeze i-au insuflat dorința de a reuși, nu teama de eșec. În timp, chiar și el a devenit un model pentru fiul său: „Soția mea a avut rolul esențial în educația fiului nostru, dar contează și modelul pe care copilul și-l alege. Marco a avut un concurs de biciclete, a căzut și și-a rupt mâna, dar și-a continuat drumul. L-am strigat, dar nu a vrut să se oprească. A terminat cursa, l-am luat în mașină și am plecat la spital. Pe drum l-am întrebat ce a fost în capul lui de a făcut asta. Marco mi-a spus atunci: Mai știu eu pe cineva care a boxat cu mâna ruptă și a câștigat. Așa a învățat să nu renunțe”.

Marco are astăzi 23 și e un băiat de toată isprava, iar Leu recunoaște că relația dintre ei s-a bazat întotdeauna doar pe încredere, poate și pentru că momentele când sportivul se enervează sunt extrem de rare: „O singură dată am ridicat vocea la el și soția mi-a spus: Nu mai țipa la el, că râde de tine!

Cum ajunge românul neamț

De-a lungul timpului, Mihai și-a impus mai multe teste de rezistență, pe care a reușit să le depășească. Sătul de îngrădirile impuse de regimul comunist, acesta se refugiază, pe când avea 19 ani ani, într-o ladă dintr-un tir și trece granița în Germania. „Eram o fire rebelă, dar regimul comunist a fost cel care m-a făcut să plec.  Duceam o viață bună la Lotul Național de Box. Părinții mei aveau o situație excelentă, nu duceam lipsă de nimic, dar nu aveam libertate, nu aveai voie să spui ce vrei, nu aveai voie să stai cu alți sportivi străini la turneu. Am venit de la campionatul mondial din Cuba, unde Francisc Vaștag și cu mine deveniserăm campioni mondiali, cu niște casetofoane. Nu voiam să le vindem, doar să ascultăm muzică în cantonament. Tovarășa de la aeroport a luat geanta și m-a întrebat ce am acolo. Eu, copil fiind, i-am spus să nu mai desfacă că avem niște casetofoane, iar ea mi-a replicat: Vai, nesimțitule, nu îți e rușine! Ne-a luat aparatele, dar a doua zi le-am primit înapoi. Toate astea m-au făcut să părăsesc țara”, povestește el.

Germania nu este însă țara la care visa Leu, oamenii sunt reci, lipsurile sunt mari. „Mătușa mea rămăsese în străinătate cu o zi înaintea mea. Pe 25 decembrie 1987, când am ajuns în Germania, i-am spus: La anul, pe vremea asta, o să am și casă și mașină. M-a mângâiat pe cap și mi-a spus: Ce bine că ești tânăr și poți să visezi!

Eu nu aveam nimic, umblam într-un trening, iar oamenii mă tratau foarte urât. Am suferit foarte mult. Atunci am realizat că cei de lângă noi trebuie tratați frumos, indiferent de situația materială, de titlurile pe care le au. Înainte să devin campion mondial, fiind o fire optimistă, știam că va veni acest moment, i-am precizat soției. Dacă o iau razna după ce devin campion mondial și devin figurant, să îmi dai o palmă după cap, ca să îmi revin”, adaugă sportivul.

După șase luni începe să boxeze, iar destul de repede capătă și cetățenia germană. Stă 10 ani în Germania, dar, după Revoluție, vine perodic în țară, iar într-una din călătorii își cumpără o casă la Hunedoara. „A fost o perioadă frumoasă, dar tot timpul îmi era dor de casă. Dacă nu aș fi trecut prin acea experiență, nu mi-aș fi dat seama cât de mult îmi lipsește orașul meu natal, Hunedoara. De aceea, când m-am întors, m-am mutat acolo”, subliniază fostul boxer.

Viața îl încearcă pe pugilist și acasă, dar nu disperă.Treptat, reușește să echilibreze balanța. „Am avut afaceri în România și am pierdut toți banii, am fost nevoiți să o luăm de la zero, dar nu ne-a plăcut să ne plângem. În viața mea am pierdut tot și am fost nevoit să o iau de la capăt de două ori. Am avut perioade când nu aveam bani să cumpărăm de mâncare pentru copil, dar cu efort și cu ajutorul prietenilor am reușit să ne revenim. Chiar dacă am avut necazuri, nu m-am gândit niciodată să mă apuc de băut, pentru că nu poți să uiți de ele, tot acolo rămân”, continuă sportivul.

Cu toate astea, Mihai recunoaște că s-a simțit întotdeauna o persoană norocoasă: „Poți să vezi paharul jumătate plin sau jumătate gol, dar e important să vezi partea bună a lucrurilor. În viață, dar și în activitatea de boxer, am avut și meciuri pe care le-am pierdut, dar de ce să mă gândesc la ele, când pot să-mi amintesc de victoriile pe care le-am avut. De ce să mă gândesc la o perioadă urâtă, când au fost altele atât de frumoase””.

O singură iubire

Se spune că un om care e iubit poate să învingă chiar și boala, iar această terapie pare să-l fi ajutat și pe Mihai Leu. Mi-ar plăcea să aflu cum au reușit doi oameni să rămână nedespărțiți 25 de ani și să să aibă o relație nealterată de bârfe, de escapade amoroase: ”Cred că soția mea a avut o viață grea lângă mine. A stat lângă ringul de box tot timpul, nu e plăcut să vezi cum cel pe care îl iubești primește lovituri. După ce a renunțat, am ajuns la raliuri. Să stai lângă traseu sau în camera de hotel, să te gândești dacă se întâmplă ceva, nu e ușor. Am terminat cu asta, a venit problema medicală.  Tot timpul a apărut câteva ceva, iar asta cred că ne-a făcut să fim uniți, iar sentimentele noastre să fie la fel. Noi nu ne-am lovit niciodată de monotonie. Când am cunoscut-o pe soția mea, eram cu fata antrenorului meu, căreia îi arătam orașul, pentru că se mutase acolo de puțin timp. Când am văzut-o pe Ana, i-am mărturisit persoanei cu care eram: Aceasta va fi soția mea! I-am făcut curte câteva luni, nu m-am lăsat”. 

Contează mai mai mult să îi spui unui om Iartă-mă sau Te iubesc? „Sunt importante amândouă. Când spui Iartă-mă!, ai puterea să recunoști că ai greșit, iar ăsta e un lucru omenesc. Eu cred că orgoliul este cel care duce la foarte multe dispute. Țin minte o replică dintr-un fim. „În dragoste, să nu faci niciodată ambiție!” Nu își are sensul, suferi tu, suferă celălalt. Dacă se ajunge la o ceartă, fiecare crede că are dreptate, poate că e important ca unul dintre ei să facă pasul și să recunoască că a greșit”, spune Mihai Leu pentru Gândul.

 

 

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
BOMBĂ în showbiz! Pepe a sucit mințile unei colege de trust, deși e măritată! Avem...
FOTO. Daniela Crudu, într-un costum de baie minuscul! Și-a arătat trupul complet
Vulpița Veronica, mamă în mare secret! Ar fi născut în urmă cu puțin timp! „E...
Imaginile momentului în fotbalul românesc: Gino Iorgulescu, Cosmin Olăroiu și Mirel Rădoi s-au distrat ca...
Florin Călinescu, oprit de o femeie pe stradă după Românii au talent. 'Să-ți fie rușine!'....
Şirul erorilor de raportare a deceselor cauzate de COVID-19. Ministrul Sănătăţii iese la raport
BANCUL ZILEI – Camera ascunsă: ipostaze năucitoare cu nevasta și amantul
FDA a autorizat vaccinul Pfizer pentru adolescenții cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani
BOMBĂ în showbiz! Pepe a sucit mințile unei colege de trust, deși e măritată! Avem...
Ce nu TREBUIE să facă niciodată o femeie în dormitor. UCIDE întreaga plăcere din cauza...
Schimbare importantă la Antena 3. Mihai Gâdea a făcut anunțul în direct, telespectatorii se vor...
Horoscopul banilor 11-16 mai 2021. Zodia care își va face toate poftele
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
A fost găsită moartă în dormitorul ei! Anunţul ŞOC al momentului. Cum au găsit-o poliţiştii
Cacao cu… sodă caustică – ce s-a descoperit în cacao de pe piața din România
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Cum să îţi dai seama imediat dacă cineva nu este atât de deştept pe cât...
Inchide