AMOLED sau LCD? Avantajele și dezavantajele fiecărei tehnologii folosite în ecranelor smartphone-urilor

Publicat: 26/07/2013, 17:25
Actualizat: 27/10/2013, 23:36

Două tehnologii de ecrane domină piața smartphone-urilor. Este vorba de AMOLED și LCD. Din acestea au fost derivate și alte tehnologii și denumiri, lucru care poate crea confuzie în rândul consumatorilor. Trebuie să știm faptul că multe denumiri sunt folosite de producători în scopuri de marketing și că acestea nu prezintă avantaje sesizabile.

LCD (Liquid Crystal Display). Această tehnologie are nevoie de lumină pentru a ilumina pixelii și crea culorile. Ecranul este compus din mai multe straturi de sticlă între care se află un strat de cristale lichide. Cele mai avansate ecrane LCD redau culorile cu cea mai mare acuratețe, însă de obicei producătorii calibrează LCD-urile pentru a afișa nuanțe mai slabe de roșu, albastru sau purpuriu pentru a reduce consumul de energie. LCD-ul nu afișează însă, după cum spun specialiștii, „negrul cel mai negru” și „albul cel mai alb”, așa cum o fac ecranele AMOLED, din cauza panoului din spate care iluminează tot timpul pixelii. Această tehnologie are avantajul unei durate lungi de viață și își păstrează performanțele ridicate după mii de ore de funcționare. Are însă un consum mai ridicat de energie comparativ cu ecranele AMOLED.

De reținut: LCD oferă o acuratețe mare a culorilor, are o durată de viață lungă și sunt mai ieftine (asta înseamnă că și terminalele pe care sunt instalate au, de obicei, un preț mai bun).

AMOLED (active-matrix organic light-emitting diode). Este o tehnologie întâlnită pe multe smartphone-uri avansate. Aceasta nu are nevoie de lumină pentru a reda culorile și de aceea are avantajul unui consum mai redus de energie. Sunt folosiți polimeri organici, care generează singuri lumină atunci când primesc curent electric. Fiind o tehnologie mai simplă, care nu are nevoie de o sursă de lumină din spate, aceasta permite realizarea de ecrane subțiri, ducând astfel și la o grosime mai mică a dispozitivelor pe care acestea sunt instalate. Aceste ecrane tind însă să suprasatureze culoarea verde. De asemenea, calitatea ecranelor AMOLED se degradează în timp, după mii de ore de funcționare. Acest lucru se observă în special la culorile roșu și albastru, care nu mai sunt afișate în nuanțe la fel de vii. Ecranele AMOLED au costuri mai ridicate de producție.

De reținut: AMOLED oferă un contrast ridicat, permite realizarea de dispozitive mai subțiri și oferă un consum mai redus de energie

Tehnlogii și denumiri derivate:

IPS (in-plane switching) LCD. Este o tehnologie LCD premium, care oferă unghiuri de vizualizare mai mari și imagini mai clare.

iPhone 5 folosește tehnologie IPS LCD

Super LCD. Această tehnologie se diferențiază faptul că nu există un strat de aer între ecran și sticla de protecție de la exterior. Astfel, se reduce blurul, iar utilizatorul are impresia că se află mai aproape de ecran. Oferă de asemenea un consum mai redus de energie și o vizibilitatea mai bună în aer liber.

HTC One dispune de un ecran Super LCD

TFT (thin-film-transistor) LCD. Este o tehnologie care are un număr mai redus de electrozi pe pixel. Oferă o calitate superioară a imaginii și un contrast mai mare comparativ cu ecranele LCD standard, dar mai slabă decât IPS LCD.

Super AMOLED. Această denumire este folosită de Samsung pentru dispozitivele sale cu ecran AMOLED. Nu prezintă avantaje foarte mari, cu excepția poate a unei vizualizări mai bune la lumina directă a soarelui, față de alte ecrane AMOLED din categoria premium, însă calitatea oferită este mult mai mare decât în cazul ecranelor AMOLED obișnuite.Samsung folosește și denumirea Super AMOLED Plus pentru ecrane mai luminoase și cu rezoluții mai mari, care oferă însă în continuare un consum redus de energie.

HD Super AMOLED. O denumire folosită de producători pentru ecranele AMOLED care oferă rezoluții HD.

Galaxy S4 folosește un ecran Super AMOLED

AMOLED capacitive. Unii specialiști spun că aceasta este mai degrabă o denumire care a apărut în scopuri de marketing. De exemplu, veți întâlni și formularea IPS LCD capacitive. „Capacitive” se referă la faptul că ecranul preia comenzile prin simpla atingere, fiind foarte sensibil și nu necesită presiune pe acesta ca în cazul ecranelor tactile rezistive, folosite în special pe primele smartphone-uri.

Nokia Lumia 1020 folosește un ecran AMOLED capacitive

Ce este densitatea pixelilor?

General vorbind, cu cât sunt afișati mai mulți pixeli per inch (ppi), cu atât este mai clară imaginea. Astfel, pe ecranele mai mici imaginile par mai bune decât pe ecranele mai mari cu aceeași densitate a pixelilor. Apple susține că ochiul uman nu poate distinge mai mult de 326 ppi. Există însă și ecrane HD care oferă un ppi de peste 400.

Exemple de smartphone-uri cu ppi mare:

HTC One – 469 ppi

Samsung Galaxy S4 – 441 ppi

Sony Xperia Z – 441 ppi

LG Optimus G Pro – 401 ppi

Nokia Lumia 925– 332 ppi

iPhone 5 – 326 ppi

ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
RCS RDS a dat lovitura în România! Toţi clienţii Digi trebuie să ştie asta
FOTO. O gimnastă a renunțat la sport și s-a apucat de OnlyFans! Face o avere...
Dereglările hormonale se văd pe față. Hormonul care e „capul răutăților” și ne fură buna...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Câţi IT-işti are fiecare judeţ. Cluj şi Timiş la vârf, Mehedinţi şi Giurgiu la coadă
Mașinile pe motorină au o problemă majoră când vine iarna. Iată rezolvarea
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Prima țară din UE care elimină toate restricțiile împotriva COVID-19
RCS RDS a dat lovitura în România! Toţi clienţii Digi trebuie să ştie asta
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Afacerile cu deșeuri, sparte de procurorii constănțeni! S-a lăsat cu percheziții! Video
O actriță trebuia sa mimeze o scenă de amor pentru un videoclip. Ce a urmat...
Vestea ȘOC a momentului despre polițistul care a ucis-o pe Raisa. Ce s-a întâmplat peste...
Rusia va ataca Ucraina! Semnalul care provoacă îngrijoare maximă în Europa
Anunțul zilei despre Pfizer! Adevărul despre serul Pfizer-BioNTech. Toți românii trebuie să știe
Adevărul de la raft. De unde vin de fapt produsele de la Kaufland
Răzbunarea perfectă a unui angajat care a fost concediat de şef pentru că avea idei...