Cum să obții venit pasiv din crypto

Cum să obții venit pasiv din crypto
Foto ilustrativ
Publicat: 07/07/2022, 10:30

Milioane de oameni tranzacționează criptomonede pentru a câștiga un venit suplimentar, dar tranzacționarea criptomonedelor nu este același lucru cu venitul pasiv din investiții. Venitul pasiv constă în venituri generate dintr-o activitate în care o persoană nu este activ implicată. 

Câteva exemple ar include închirierea proprietăților și a echipamentelor sau a fi ownerul unui business care pus pe picioare cu managerii potriviți, nu ar mai avea nevoie de implicarea ta activă. Venitul din portofoliile de trading sau de investiții nu intră chiar la venit pasiv sub jurisdicția Fiscului deoarece tradingul poate fi și el activ sau pasiv.

Investiția e atunci când plasăm o sumă inițială într-un activ care ne așteptăm să crească, făcând DCA (Dollar Cost Average – achiziționarea graduală a unui activ) lunar sau periodic, pe o perioadă lungă de timp. De aceea când vorbim de investiții ne referim de obicei la părți mult mai conservatoare precum acțiuni sau indici de acțiuni.

În crypto, majoritatea oamenilor doresc să facă mulți bani rapid, lucru care de multe ori necesită tranzacționare activă, fie că intrăm într-o monedă și o ținem în portofoliu doar pe o perioadă de câteva zile sau tranzacționăm cu margini. Natura volatilă a pieței crypto face ca spațiul de joacă a traderilor să fie relativ riscant pentru cine are în gând perioade mai lungi de timp. Cu toate astea, putem găsi câteva metode de a câștiga venit pasiv prin crypto sau cu foarte puțin timp și efort investit.

Criptomonede care oferă dividende

Un dividend este o distribuție a profitului de către o companie către acționarii săi, lucru împrumutat și de piața crypto. Pentru a atrage și menține investitori pe un timp mediu spre lung, unele companii și proiecte crypto oferă dividende periodice, unde deținătorii primesc zilnic o cotă din comisioanele de tranzacție acumulate de platformă. Suma primită depinde de multe ori de cantitatea de monede deținută în portofoliul respectiv.

Staking

Stakingul este foarte asemănător cu modul în care funcționează dobânzile – prin staking, deținătorii diverselor criptomonede pe care doresc să le țină pe termen mediu sau lung pot profita de conturile crypto care oferă dobândă pentru a câștiga mai mult decât crește moneda în sine. Acestea se pot primi săptămânal, lunar, la 60 sau 90 de zile, în funcție de platforma de tranzacționare aleasă și de ofertele prezente acolo. Pe lângă platformele de tranzacționare, diverse criptomonede se pot achiziționa și pune la stake direct pe site-urile proiectelor respective.

Atenție totuși, aceste rate pot fi precise din punct de vedere tehnic având în vedere un scenariu optim în care se întâmplă lucrurile, când prețul monedei respective stagnează sau crește, dar în câteva luni se pot întâmpla multe, și poate fi nevoie de destul de multă atenție, lucru care ar prelua din natura pasivă a venitului.

Yield Farming

Yield Farmingul este o altă metodă descentralizată prin care putem obține venituri pasive. Acest lucru este făcut posibil de operațiuni dinamice ale burselor descentralizate, care sunt practic platforme de tranzacționare, unde utilizatorii se bazează pe combinația de contracte inteligente (sau programabile) și investitori pentru lichiditatea necesară pentru a executa tranzacții.

Aici, utilizatorii tranzacționează cu fonduri depuse de investitori – cunoscuți ca furnizori de lichidități – în contracte inteligente speciale, cunoscute sub numele de pool-uri de lichiditate. La rândul lor, furnizorii de lichidități primesc o sumă proporțională de comisioane de tranzacționare, precum dividendele sau stakingul despre care vorbeam mai sus. Și aici putem să luăm rolul de furnizor de lichiditate, dacă plasăm diverse sume de care pool-ul de lichiditate are nevoie – sa zicem, spre exemplu un pool de lichiditate ETH/USDT. Pentru sumele respective vom primi înapoi jetoane echivalente, numite cUSDT sau cETH, dacă vorbim despre protocolul Compound. Ele staked pentru a primi dobândă adițională, strategie care ne poate permite să câștigăm dobânzi multiple dintr-un singur depozit.

Oportunitățile de venit pasiv din crypto enumerate mai sus sunt doar câteva dintre numeroasele moduri prin care se poate obține profit suplimentar cu monedele pe care poate deja le avem. Este de reținut că niciuna dintre aceste oportunități nu este lipsită de riscuri, așadar trebuie să ne facem research-ul propriu, analizele tehnice și fundamentale depinzând la ce monede ne gândim și să ne asumăm riscurile respective.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult