10 simptome care pot prevesti cancerul ovarian


10 simptome care pot prevesti cancerul ovarian
Publicat: 10/01/2017, 02:07
Actualizat: 01/10/2018, 18:34

În opinia medicului specialist, tabloul clinic al cancerului ovarian poate include:

1. Durerile pelviene variază ca frecvență și intensitate. Pelvialgiile sunt determinate, în general, de masele tumorale mari sau de aderențele pe care acestea le formează cu organele învecinate.

2. Alterarea stării generale, caracterizată de astenie sau oboseală permanentă. Apare tardiv, în general ca urmare a instalării anemiei, dificultății de a respira, suprasarcinii de la nivelul sistemului cardiovascular și a insuficienței hepato-renale.

3. Pierderea în greutate. Mai mult de 5 kg într-o lună, pierdere neintenționată și nejustificată prin abordarea unui regim hipocaloric. Tumorile canceroase sunt consumatori energetici importanți, care se folosesc de resursele organismului pentru creșterea propriu-zisă.

4. Modificarea tranzitului intestinal, fie că este vorba despre constipație sau sau un tranzit accelerat. Constipația apare tot datorită compresiei pe segmentul terminal al colonului, prin crearea unui obstacol la acest nivel.

5.Sângerarea vaginală neregulată, carevariază ca intensitate la femeile active hormonal (care nu sunt la menopauză). Aceste sângerări sunt în general rezultatul unui dezechilibru hormonal aparut în cazul tumorilor ovariene secretante de estrogen. Totodată, sângerarea survenită la o pacientă aflată în menopauză poate fi determinată de prezența stimulului hormonal prezent la nivel tumoral.

6. Senzația de balonare zilnică, ce se menține mai multe săptămâni și nu cedează la medicația administrată la domiciliu, trebuie investigată cu atenție.

Distensia abdomenului apare prin creșterea în volum a tumorilor și prin apariția lichidului de ascită. De asemenea, alterarea motilității intestinale produce staza alimentelor la acest nivel, apariția gazelor și a distensiei intestinale.

7. Mărirea în volum a abdomenului, eventual în contextul unei pierderi ponderale semnificative. Aceasta este determinată de volumul mare de lichid de ascită sau de masa tumorală voluminoasă, ce se poate palpa, uneori, transabdominal.

8. Senzația de urinare frecventă și de golire incompletă a vezicii apare prin fenomenul de compresie asupra vezicii urinare, care nu se mai umple la capacitatea obișnuită. Astfel, vezica trebuie golită des, iar cantitatea de urină este din ce în ce mai mică în timp. În fazele terminale, totuși, poate apărea insuficiența renală, prin afectarea și prin obstrucția căilor urinare, cu distensia rezervoarelor renale și imposibilitatea de a urina.

9. Dispareunia este durerea apărută în timpul actului sexual. Tumorile canceroase ovariene sunt de obicei voluminoase și apar bilateral. Orice tentativă de mobilizare poate produce durere de intensitate variată.

10. Manifestările paraneoplazice sunt simptome care nu se datorează prezenței celulelor tumorale la nivel local. Aceste fenomene reprezintă răspunsul organismului în lupta împotriva tumorii. Dintre acestea, cele mai frecvente sunt febra și anemia.

Stările de febrilitate apărute, de obicei, seara, fără a exista un focar infecțios evident, pot fi determinate de procesul tumoral necrotic-inflamator. Anemia este un semn comun multor afecțiuni cronice. În cazul tumorilor ovariene, anemia se produce prin prezența unor hemoragii cronice ale tumorilor ulcerate și prin alterarea absorbției vitaminelor B6 și B12 sau prin favorizarea distrugerii premature a globulelor roșii și scăderea producției acestora”, precizează medicul ginecolog Cristiana Boitan, de la centrele Ares, pentru Gândul.

ŞOC! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a pus mâna pe...
Digi RCS-RDS România a făcut acum anunțul! Toți clienții trebuie să știe asta
FOTO. Cum mai arată acum blonda Selena, de la trupa Candy, la ani buni după...
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Ion Țiriac, ce lovitură! Și-a vândut una dintre cele mai sclipitoare și scumpe afaceri
Studiu: Omicron ar avea în componenţa sa fragmente dintr-un alt virus
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
STUDIU. Riscul de infectare cu coronavirus crește treptat după vaccinarea cu a doua doză
Digi RCS-RDS România a făcut acum anunțul! Toți clienții trebuie să știe asta
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
ȘOFERUL care a MERS pe CONTRASENS în fața sediului POLIȚIEI a rămas FĂRĂ PERMIS
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Documentul care va fi obligatoriu pentru toți românii. Anunțul făcut astăzi, 6 decembrie
Liviu Dragnea o face pe Irina Tănase să plătească scump pentru presupusa infidelitate. Blondina a...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...