10 simptome care pot prevesti cancerul ovarian


10 simptome care pot prevesti cancerul ovarian
Publicat: 10/01/2017, 02:07
Actualizat: 01/10/2018, 18:34

În opinia medicului specialist, tabloul clinic al cancerului ovarian poate include:

1. Durerile pelviene variază ca frecvență și intensitate. Pelvialgiile sunt determinate, în general, de masele tumorale mari sau de aderențele pe care acestea le formează cu organele învecinate.

2. Alterarea stării generale, caracterizată de astenie sau oboseală permanentă. Apare tardiv, în general ca urmare a instalării anemiei, dificultății de a respira, suprasarcinii de la nivelul sistemului cardiovascular și a insuficienței hepato-renale.

3. Pierderea în greutate. Mai mult de 5 kg într-o lună, pierdere neintenționată și nejustificată prin abordarea unui regim hipocaloric. Tumorile canceroase sunt consumatori energetici importanți, care se folosesc de resursele organismului pentru creșterea propriu-zisă.

4. Modificarea tranzitului intestinal, fie că este vorba despre constipație sau sau un tranzit accelerat. Constipația apare tot datorită compresiei pe segmentul terminal al colonului, prin crearea unui obstacol la acest nivel.

5.Sângerarea vaginală neregulată, carevariază ca intensitate la femeile active hormonal (care nu sunt la menopauză). Aceste sângerări sunt în general rezultatul unui dezechilibru hormonal aparut în cazul tumorilor ovariene secretante de estrogen. Totodată, sângerarea survenită la o pacientă aflată în menopauză poate fi determinată de prezența stimulului hormonal prezent la nivel tumoral.

6. Senzația de balonare zilnică, ce se menține mai multe săptămâni și nu cedează la medicația administrată la domiciliu, trebuie investigată cu atenție.

Distensia abdomenului apare prin creșterea în volum a tumorilor și prin apariția lichidului de ascită. De asemenea, alterarea motilității intestinale produce staza alimentelor la acest nivel, apariția gazelor și a distensiei intestinale.

7. Mărirea în volum a abdomenului, eventual în contextul unei pierderi ponderale semnificative. Aceasta este determinată de volumul mare de lichid de ascită sau de masa tumorală voluminoasă, ce se poate palpa, uneori, transabdominal.

8. Senzația de urinare frecventă și de golire incompletă a vezicii apare prin fenomenul de compresie asupra vezicii urinare, care nu se mai umple la capacitatea obișnuită. Astfel, vezica trebuie golită des, iar cantitatea de urină este din ce în ce mai mică în timp. În fazele terminale, totuși, poate apărea insuficiența renală, prin afectarea și prin obstrucția căilor urinare, cu distensia rezervoarelor renale și imposibilitatea de a urina.

9. Dispareunia este durerea apărută în timpul actului sexual. Tumorile canceroase ovariene sunt de obicei voluminoase și apar bilateral. Orice tentativă de mobilizare poate produce durere de intensitate variată.

10. Manifestările paraneoplazice sunt simptome care nu se datorează prezenței celulelor tumorale la nivel local. Aceste fenomene reprezintă răspunsul organismului în lupta împotriva tumorii. Dintre acestea, cele mai frecvente sunt febra și anemia.

Stările de febrilitate apărute, de obicei, seara, fără a exista un focar infecțios evident, pot fi determinate de procesul tumoral necrotic-inflamator. Anemia este un semn comun multor afecțiuni cronice. În cazul tumorilor ovariene, anemia se produce prin prezența unor hemoragii cronice ale tumorilor ulcerate și prin alterarea absorbției vitaminelor B6 și B12 sau prin favorizarea distrugerii premature a globulelor roșii și scăderea producției acestora”, precizează medicul ginecolog Cristiana Boitan, de la centrele Ares, pentru Gândul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Va fi obligatoriu pentru mașinile pe benzină sau motorină. Intră în vigoare din 1 mai
Un produs foarte căutat s-a ieftinit. Mulți români l-au cumpărat deja
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului