10 simptome care pot prevesti cancerul ovarian


10 simptome care pot prevesti cancerul ovarian
Publicat: 10/01/2017, 02:07
Actualizat: 01/10/2018, 18:34

În opinia medicului specialist, tabloul clinic al cancerului ovarian poate include:

1. Durerile pelviene variază ca frecvență și intensitate. Pelvialgiile sunt determinate, în general, de masele tumorale mari sau de aderențele pe care acestea le formează cu organele învecinate.

2. Alterarea stării generale, caracterizată de astenie sau oboseală permanentă. Apare tardiv, în general ca urmare a instalării anemiei, dificultății de a respira, suprasarcinii de la nivelul sistemului cardiovascular și a insuficienței hepato-renale.

3. Pierderea în greutate. Mai mult de 5 kg într-o lună, pierdere neintenționată și nejustificată prin abordarea unui regim hipocaloric. Tumorile canceroase sunt consumatori energetici importanți, care se folosesc de resursele organismului pentru creșterea propriu-zisă.

4. Modificarea tranzitului intestinal, fie că este vorba despre constipație sau sau un tranzit accelerat. Constipația apare tot datorită compresiei pe segmentul terminal al colonului, prin crearea unui obstacol la acest nivel.

5.Sângerarea vaginală neregulată, carevariază ca intensitate la femeile active hormonal (care nu sunt la menopauză). Aceste sângerări sunt în general rezultatul unui dezechilibru hormonal aparut în cazul tumorilor ovariene secretante de estrogen. Totodată, sângerarea survenită la o pacientă aflată în menopauză poate fi determinată de prezența stimulului hormonal prezent la nivel tumoral.

6. Senzația de balonare zilnică, ce se menține mai multe săptămâni și nu cedează la medicația administrată la domiciliu, trebuie investigată cu atenție.

Distensia abdomenului apare prin creșterea în volum a tumorilor și prin apariția lichidului de ascită. De asemenea, alterarea motilității intestinale produce staza alimentelor la acest nivel, apariția gazelor și a distensiei intestinale.

7. Mărirea în volum a abdomenului, eventual în contextul unei pierderi ponderale semnificative. Aceasta este determinată de volumul mare de lichid de ascită sau de masa tumorală voluminoasă, ce se poate palpa, uneori, transabdominal.

8. Senzația de urinare frecventă și de golire incompletă a vezicii apare prin fenomenul de compresie asupra vezicii urinare, care nu se mai umple la capacitatea obișnuită. Astfel, vezica trebuie golită des, iar cantitatea de urină este din ce în ce mai mică în timp. În fazele terminale, totuși, poate apărea insuficiența renală, prin afectarea și prin obstrucția căilor urinare, cu distensia rezervoarelor renale și imposibilitatea de a urina.

9. Dispareunia este durerea apărută în timpul actului sexual. Tumorile canceroase ovariene sunt de obicei voluminoase și apar bilateral. Orice tentativă de mobilizare poate produce durere de intensitate variată.

10. Manifestările paraneoplazice sunt simptome care nu se datorează prezenței celulelor tumorale la nivel local. Aceste fenomene reprezintă răspunsul organismului în lupta împotriva tumorii. Dintre acestea, cele mai frecvente sunt febra și anemia.

Stările de febrilitate apărute, de obicei, seara, fără a exista un focar infecțios evident, pot fi determinate de procesul tumoral necrotic-inflamator. Anemia este un semn comun multor afecțiuni cronice. În cazul tumorilor ovariene, anemia se produce prin prezența unor hemoragii cronice ale tumorilor ulcerate și prin alterarea absorbției vitaminelor B6 și B12 sau prin favorizarea distrugerii premature a globulelor roșii și scăderea producției acestora”, precizează medicul ginecolog Cristiana Boitan, de la centrele Ares, pentru Gândul.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
FOTO. Alina Pușcaș, în costum de baie! Cum arată trupul vedetei
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Kira Hagi, prezentatoare de știri! La ce post apare fiica lui Gică Hagi | VIDEO
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Cum să eviți impactul cu un animal care îți apare în fața mașinii. Sfaturile care...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Raed Arafat a răspuns de ce nu este impusă starea de urgență, deși sunt înregistrate...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
VIDEO Dacia ca un MONSTRU bate orice BMW sau Mercedes la viteză. Cum arată bolidul...
Cristian Bîrcă și-a băgat încă o firmă în FALIMENT
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Marea noastră actriță A MURIT... Este doliu uriaș în lumea actorilor români
Bomba dimineții despre PFIZER! Anunțul făcut ÎN MIEZ DE NOAPTE
Iohannis a fost informat oficial! După atâția ani, a intervenit divorțul. Adio, cuplu perfect
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021