Cannes 2019: Festivalul s-a deschis marți cu vedete de cinci stele

Cannes 2019: Festivalul s-a deschis marți cu vedete de cinci stele
Publicat: 15/05/2019, 08:34

Bill Murray, Chloé Sévigny, Adam Driver, Tilda Swinton și Selena Gomez au fost prezenți pe covorul roșu la proiecția filmului lui Jim Jarmusch în cadrul ceremoniei de deschidere a festivalului de pe Croazetă, care l-a avut drept gazdă, ca și anul trecut, pe actorul Edouard Baer.

Un omagiu i-a fost adus regizoarei Agnès Varda, care a murit la finalul lunii martie. De altfel, imaginea acesteia a fost aleasă și pentru afișul oficial al Cannes 2019.

A urmat prezentarea juriului de anul acesta. Actrița americană Elle Fanning și cineaștii grec Yórgos Lánthimos și francez Robin Campillo se numără printre membrii juriului internațional al festivalului, prezidat de regizorul mexican Alejandro González Iñárritu. Lor li s-au alăturat creatorul de benzi desenate și regizorul francez Enki Bilal (Bug), scenarista și regizoarea americană Kelly Reichardt, regizoarea italiană Alice Rohrwacher, regizorul polonez Pawel Pawlikowski și actrița și regizoarea Maïmouna N’Diaye, din Burkina Faso.

„Vom face tot ce putem pentru a găsi bijuteria care a rezonat cel mai mult în noi”, a declarat Iñárritu, adăugând că vor face acest lucru chiar dacă „singurul judecător în cinema este timpul”.

Povești despre crime, vedete, Hollywood, islamismul radical și lecțiile oferite de istorie sunt în meniul celei de-a 72-a ediții a Festivalului de Film de la Cannes, care se va desfășura în perioada 14 – 25 mai.

„Veți vedea regizoare, filme de debut, americani, zombi, manipulări genetice”, a anunțat directorul artistic al festivalului, Thierry Fremaux, în conferința în care a dezvăluit cele 21 de lungmetraje care concurează anul acesta pentru Palme d’Or.

Competiția este acerbă, în total, cinci dintre regizorii din competiția de anul acesta au primit deja un premiu Palme d’Or.

Lungmetrajul lui Jim Jarmusch este unul dintre cele patru filme americane din competiția internațională.

Un altul este „Once Upon a Time in Hollywood”, de Quentin Tarantino, care va aduce o pleiadă de staruri pe Croazetă. Având acțiunea situată în 1969, la Hollywood, și pe fundal oribilele crime săvârșite de secta lui Charles Manson, printre care și asasinarea actriței Sharon Tate, filmul lui Tarantino îi are în distribuție pe Leonardo DiCaprio, Brad Pitt și Margot Robbie și va avea premiera la Cannes la 25 de ani de când regizorul a obținut premiul Palme d’Or pentru „Pulp Fiction”.

Anul acesta, competiția oficială include și patru regizoare, cunoscută fiind problema lipsei de vizibilitate cu care se confruntă femeile în industrie: austriaca Jessica Hausner, franco-senegaleza Mati Diop și franțuzoaicele Celine Sciamma și Justine Triet. Însă numărul acestora este mic în comparație cu selecțiile altor festivaluri de categorie A, precum cel de la Berlin, unde, anul acesta, aproape jumătate din filmele din competiție au fost semnate de regizoare, potrivit dpa.com.

Până în prezent, neozeelandeza Jane Campion este singura femeie care a obținut premiul Palme d’Or, cu „Pianul/ The Piano”, în 1993.

În competiția oficială de la Cannes de anul acesta nu au fost incluse filme realizate de cineaști mari cu ajutorul platformei de streaming Netflix. Organizatorii festivalului și cei de la Netflix sunt blocați într-un conflict considerat definitoriu în dezvoltarea cinema-ului modern, micile versus marile ecrane. Organizatorii festivalului consideră că filmele produse de Netflix nu respectă regulile de eligibilitate, printre care se numără difuzarea producțiilor în cinematografele din Franța.

Printre ceilalți regizori din competiția oficială se mai numără spaniolul Pedro Almodovar, pentru a șasea oară în cursa pentru Palme d’Or – nu a obținut niciodată trofeul -, cu „Pain and Glory”, dar și britanicul Ken Loach, membri al exclusivistului club al celor care dețin două mari trofee ale acestui eveniment. Loach revine pe Croazetă cu „Sorry I Missed You”.

Belgienii cunoscuți ca frații Jean-Pierre și Luc Dardenne speră să scrie istorie la Cannes, după două trofee Palme d’Or, cu „The Young Ahmed”, o poveste despre islamismul radical.

Există însă și debutanți în competiția oficială – nu și pentru restul secțiunilor din Festivalul de la Cannes -, precum românul Corneliu Porumboiu, care concurează cu „La Gomerra”.

Regizorul independent american Terrence Malick se întoarce și el la Cannes, cu „A Hidden Life”, la opt ani după ce a obținut premiul Palme d’Or pentru „The Tree of Life”.

În afara competiției, show-ul este asigurat pe covorul roșu de vedete din alte domenii decât cinematografia. Starul pop Elton John este așteptat pe Croazetă pentru premiera filmului „Rocketman”, o biografie a sa regizată de londonezul Dexter Fletcher.

Cannes îi va aduce un omagiu și superstarului fotbalului Maradona, cu un documentar regizat de britanicul Asif Kapadia, care include și imagini inedite din viața argentinianului.

Ambele filme vor fi proiectate în afara competiției.

Cannes nu este Cannes fără polemici. Organizatorii Festivalului de Film de la Cannes și-au apărat, luni, gestul de a-i oferi lui Alain Delon un premiu Palme d’Or onorific, spunând despre acesta – criticat recent pentru comentariile controversate despre femei și homosexuali – că „nu este perfect”, dar are dreptul de a-și exprima opiniile.

O petiție contra decernării premiului Palme d’Or onorific lui Alain Delon a fost inițiată online recent, peste 19.000 de semnatari manifestându-și astfel indignarea față de declarații controversate ale actorului. Organizația americană Women and Hollywood îi reproșează veteranului actor francez comentarii jignitoare despre femei, comunitatea LGBT (lesbiene, gay, bisexuali și transsexuali) și migranți. Mai precis, Delon a recunoscut că a pălmuit femei și a declarat că homosexualii sunt „contra-naturii” și că nu ar trebui să aibă dreptul să aibă sau să adopte copii. De asemenea, Delon a declarat că Franța nu ar trebui să primească migranți, potrivit francetvinfo.fr.

În 2018, premiul Palme d”Or a revenit producției japoneze „Shoplifters”, de Kore-eda Hirokazu, care ulterior a fost nominalizată la premiul Oscar pentru film străin.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Cum arată Adi Minune după OPERAȚIA de micșorare a stomacului. E transformat total
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Decizie definitivă pentru cei cu CARDURI de ENERGIE. Legea promulgată azi, 26 aprilie, de Iohannis
Burna Boy, pe scena Untold 2024. Artistul a câștigat și un premiu Grammy
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
(P) Cum Poți Utiliza Camera de Inspecție în Viața de Zi cu Zi?