• Publicat:
Magazin

Ce obiceiuri „împrumutăm” de la cei din jur. 7 comportamente contagioase

Ce obiceiuri „împrumutăm” de la cei din jur. 7 comportamente contagioase
Căscatul nu este singurul pe care îl putem lua de la cei din jur, arată oamenii de știință. Există anumite reacții sau comportamente care sunt la fel de molipsitoare.

„Contagierea comportamentală” este un fenomen foarte bine documentat în psihologie. Creierele noastre sunt programate să interacționeze pe plan social și să creeze legături. Imitarea gesturilor celor din jur reprezintă un mod natural de a empatiza și de a simți ceea ce simt ceilalți.

Acestea sunt doar câteva dintre comportamentele pe care le „împrumutăm” de la prieteni sau colegi.

Asumarea de riscuri

Acest lucru ar putea explica de ce grupurile de adolescenți tind să facă lucruri trăznite: comportamentul riscant este contagios.

Căscatul

Poate cel mai bine cunoscut comportament contagios, căscatul este molipsitor chiar și pentru câini și pisici. Căscatul contagios este un semn de empatie și o formă de relaționare socială.
Există însă anumite persoane care sunt imune la efectul contagios al căscatului: psihopații. Un studiu realizat anul trecut arată că oamenii care nu empatizează nu sunt „afectați” de căscatul celor din jur.

Râsul

Știința a confirmat într-un final ceea ce mulți dintre noi cunoșteam deja din propria experiență: creierele noastre răspund la sunetul râsului și îl preiau în mod automat – chiar dacă nu am auzit gluma sau dacă nu am luat parte la conversație.

Zâmbitul

Se spune că atunci când zâmbești, toată lumea zâmbește alături de tine – iar psihologii confirmă și ei că acest banal clișeu conține o sămânță de adevăr.

Încruntatul

Același instinct care ne face să zâmbim atunci când îi vedem pe alții făcând acest lucru ne face și să avem o expresie facială gravă sau supărată atunci când vedem pe cineva încruntat.

Lipsa de politețe la locul de muncă

Din păcate, nu doar comportamentele pozitive sunt contagioase. Prin urmare, dacă suntem nepoliticoși cu colegii de muncă, cel mai probabil aceștia vor răspunde în același fel.

Tremuratul

Potrivit studiilor, este de ajuns să vedem o persoană înfrigurată pentru a începe să ne fie frig și nouă. Din păcate, efectul nu este valabil și în cazul senzației de căldură, scrie Huffington Post.

Inchide