CNA adoptă noi reglementări pentru limitarea difuzării la TV a imaginilor cu Becali și alți deținuți

CNA adoptă noi reglementări pentru limitarea difuzării la TV a imaginilor cu Becali și alți deținuți
Publicat: 27/03/2014, 13:58
Actualizat: 03/02/2019, 18:45

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a adoptat, în ședința de joi, o Decizie de modificare și completare a Codului de reglementare a conținutului audiovizual, cu 10 voturi „pentru” (Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea) și unul „împotrivă” (Cristina Trepcea).

„(1) Este interzisă difuzarea de imagini sau de înregistrări cu persoane aflate în stare de reținere sau arest, fără acordul acestora. (2) Este interzisă difuzarea de imagini sau de înregistrări cu persoane executând o pedeapsă privativă de libertate, cu excepția situațiilor în care acestea demonstrează încălcări ale unor drepturi sau există un interes public justificat. (3) Imaginile și/ sau înregistrările cu persoane aflate în stare de reținere, arest sau care execută o pedeapsă privativă de libertate nu trebuie prezentate într-un mod excesiv și nerezonabil. (4) În cadrul programelor audiovizuale nu pot fi oferite, direct sau indirect, recompense și nu pot fi făcute promisiuni de recompensare a persoanelor care ar putea depune mărturie în instanțe judecătorești”, se spune în articolul nou introdus în Decizia de modificare a Codului audiovizualului.

În fapt, acest articol nou introdus în legislația audiovizualului modifică întregul articol 42 din Codul audiovizual, care este în vigoare și care prevede că: „(1) Este interzisă difuzarea de imagini sau de înregistrări cu persoane aflate în stare de reținere, arest sau care execută o pedeapsă privativă de libertate, fără acordul acestora, având în vedere că orice persoană acuzată sau cercetată pentru săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atât timp cât nu a fost condamnată printr-o hotărâre judecătorească definitivă. (2) În cadrul programelor audiovizuale nu pot fi oferite, direct sau indirect, recompense și nu pot fi făcute promisiuni de recompensare a persoanelor care ar putea depune mărturie în instanțe judecătorești”.

Demersurile CNA pentru modificarea actualului articol 42 din Codul audiovizualului au pornit la începutul lunii februarie de la nemulțumirea membrului CNA Christian Mititelu privind faptul că unele televiziuni difuzează în mod repetat imagini și înregistrări care prezintă modul în care Gigi Becali își petrece timpul în închisoare.

Pe de altă parte, George Chiriță, directorul executiv al Asociației Române de Comunicații Audiovizuale (ARCA), a transmis Consiliului o adresă în care a propus ca alineatul 1al articolului 42 propus spre modificare să aibă următoarea formulă: „Este interzisă difuzarea de imagini sau de înregistrări cu persoane aflate în stare de reținere sau arest, fără acordul acestora, cu excepția situațiilor în care există un interes public justificat pentru difuzare sau când difuzarea lor servește intereselor persoanei privind dreptul demnitate și la propria imagine”.

Potrivit lui Chirță, „astfel de imagini pot servi interesul public de a fi cunoscute anumite stări de fapt care au o semnificație de interes public, precum cele care constituie abuzuri, după cum pot servi chiar intereselor persoanei, inclusiv atunci când aceasta se află în imposibilitatea de a exprima acordul său pentru difuzarea lor”. „De exemplu, arestarea abuzivă a unor cetățeni români în alte țări, poate impune mediatizarea faptului pentru a alerta autoritățile române și opinia publică (…) Totodată, trebuie avut în vedere că există și situații când persoanele în cauză își exprimă, nu întotdeauna verbal, dorința ca imaginea lor să fie mediatizată. În aceste cazuri condiția acordului trebuie să fie înțeleasă ca fiind acoperită de exprimarea unui acord indirect”.

CNA a adoptat noile reglementări fără propunerile făcute de ARCA.

Această Decizie, care se referă la persoanele care execută o persoană privativă de libertate, cuprinde și alte aspecte.

Decizia va intra în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata