Cui i-a aparținut acest obiect scos la licitație la Los Angeles

Cui i-a aparținut acest obiect scos la licitație la Los Angeles
Publicat: 25/04/2012, 13:25
Actualizat: 08/06/2012, 19:49

Binoclul pe care îl avea asupra sa președintele american Abraham Lincoln în seara în care a fost asasinat, la teatrul Ford’s din Washington, în 1865, a fost scos la licitație, la Los Angeles, au anunțat reprezentanții casei Nate D. Sanders, citați de AFP.

Pe 14 aprilie 1865, președintele Abraham Lincoln asista la reprezentația piesei de teatru „Our American Cousin”. În timpul scenei a treia din actul al II-lea, John Wilkes Booth a intrat în loja președintelui și l-a împușcat în cap. Lincoln a murit câteva ore mai târziu la spital.

Potrivit casei de licitații Nate D. Sanders, cu sediul la Los Angeles, binoclul – negru cu motive aurii, de fabricație germană – a fost găsit în stradă de căpitanul James M. McCamly, în momentul în care acesta ajuta la evacuarea președintelui american.

„Binoclul a rămas în posesia familiei McCamly timp de trei generații”, se precizează în comunicatul emis de casa de licitații Nate D. Sanders.

„În 1968, reprezentanții teatrului Ford’s din Washington l-au anunțat pe stră-strănepotul lui McCamly că dețin husa binoclului, în care acesta intra «perfect»”, se afirmă în același comunicat.

Binoclul a fost achiziționat în 1979 de Malcolm Forbes Sr., moștenitorul fondatorului celebrei reviste Forbes.

Valoarea estimată a binoclului este de 500.000 – 700.000 de dolari. Licitația este în curs de desfășurare pe internet și se va încheia pe 30 aprilie, la ora locală 17.00 (03.00 ora Bucureștiului, n.r.). Cumpărătorii potențiali au posibilitatea de a licita și prin telefon.

Abraham Lincoln (1809 – 1865), câteodată numit „Abe Lincoln” sau „Honest Abe” (Abe cel cinstit), a fost cel de-al șaisprezecelea președinte al Statelor Unite ale Americii (1861 – 1865) și primul președinte republican. Lincoln s-a opus expansiunii sclaviei și a dorit abolirea acesteia. A avut un rol major în cristalizarea eforturilor Uniunii în cadrul Războiului Civil American, a coordonat eforturile diplomației americane, a patronat acțiunile Partidului Republican, a informat opinia publică prin mesaje și cuvântări (așa cum a fost faimoasa Cuvântare de la Gettysburg), a inițiat, formulat și condus planuri sociale esențiale pentru societatea americană – abolirea sclaviei și reconstrucția Uniunii. Abraham Lincoln a fost asasinat la terminarea Războiului Civil.