Cum ar trebui să arate meniul de Crăciun ca să prevenim indigestia. PLUS beneficiile vinului fiert

Publicat: 23 12. 2012, 19:21
Actualizat: 19 05. 2015, 01:20

Numărul persoanelor care ajung la Urgență va crește în această perioadă. Excesele alimentare vor fi principalele cauze pentru care românii vor apela la ajutorul medicilor.

Pentru a evita apariția intoxicațiilor alimentare, a indigestiilor și a balonărilor, medicii nutriționiști recomandă să mâncăm cumpătat, mai ales dacă am ținut post.

„Postul Crăciunului este unul lung și greu, iar organismul va avea nevoie de suplimente care conțin enzime digestive pentru a face față excesului culinar, ținând cont de faptul că vom reintroduce în dietă alimentele grele, precum preparatele din carne”, spune medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Pentru a preveni apariția indigestiilor și a tulburărilor digestive, specialista recomandă să evităm să mâncăm preparatele tradiționale de Crăciun, precum sarmalele, de la prima oră. „Este indicat să începem cu mâncăruri care sunt mai ușor de digerat, precum ciorbele sau supele. Acestea ne vor ajuta să facem trecerea mai suportabilă de la un regim vegetarial la unul normal”, menționează nutriționistul.

Dr. Mihalea Bilic a explicat pentru gândul cum ar trebui să arate meniul primei zile de Crăciun. „Dimineața am putea mânca câteva feliuțe de mezeluri tradiționale de Crăciun, printre care se numără toba, caltaboșul și cârnații. La acestea putem asezona legumele. Chiar dacă este iarnă, putem profita de legumele din supermarket. Aceste alimente au un conținut ridicat de apă, sunt bogate în fibre și vitamine, nutrienți indispensabili organismului, care ajută digestia”, indică medicul nutriționist.

Ciorba și sarmalele trebuie lăsate pentru masa de prânz. Sarmalele sunt preparate pe care stomacul le digeră greu de stomac, motiv pentru care este indicat să mâncăm înainte ciorba, deoarece acesta va stimula digestia, mai ales dacă este bogată în legume. „Desertul este bine să îl lăsăm undeva spre seară. Astfel, cozonacul îl putem mânca undeva la ora 17.00. Acesta poate fi servit cu o cană de ceai cald. La cină se poate lăsa friptura și sala de beouf. Ambele preparate sunt dietetice”, a punctat nutriționista.

Dr. Mihaela Bilic spune că ceaiul ar putea fi înlocuit fără niciun fel de probleme cu o cană de vin fiert. „Condimentele care se pun în vinul fiert au și ele un rol benefic asupra organismului. Printre altele, scorțișoara și vanilia fac bine psihicului și dau o stare de bine”, menționează dr. Bilic.