GÂNDUL LIVE. Sfaturile medicului nutriționist Mihaela Bilic despre cum să mâncăm sănătos în timpul sărbătorilor de iarnă

Publicat: 13/12/2012, 21:58
Actualizat: 30/07/2014, 00:29

Pentru că în perioada sărbătorilor, fie ele de iarnă sau pascale, obișnuim să mâncăm de două ori mai mult decât în mod normal, medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat la GÂNDUL LIVE cum să mâncăm sănătos de sărbătorile de iarnă. Din punctul de vedere al medicului nutriționist nu trebuie să evităm niciun preparat tradițional, cu o singură condiție :”putem să gătim un pic mai dietetic”.

„Sarmalele nu trebuie să plutească în grăsime, friptura nu trebuie să fie împănată. Nu trebuie să mâncăm foarte mult din punct de vedere cantitativ. Dacă ne săturăm cu salata de beouf și mâncăm celelalte preparate fiind deja sătuli este clar că nu ne vom le vom putea aprecia la fel de mult”, a spus dr. Bilic.

La Gândul Live Mihaela Bilic a vorbit despre fiecare preparat tradițional în parte și despre aportul caloric pe care îl au acestea. „Piftia poate fi un fel de mâncare extrem de dietetic. Este vorba despre carne de porc sau de curcan fiartă. În momentul în care noi punem acele picioare de porc sau tot ce punem ca și carne de calitate inferioară o punem pentru gelatină și tot ce înseamnă cartilagiu, zgârciuri, gelatină – ele nu au calorii, ele sunt doar un agent de închegare a respectivului preparat. În momentul în care curățăm piftia de grăsimea care se ridică la suprafață și ea s-a închegat preparatul este defapt o carne fiartă, cu gelatină multă care este extrem de dietetică”, a explicat medicul nutriționist.

Salata de boeuf este și ea un preparat extrem de sănătos, spune nutriționistul, cu o singură condiție: să nu conțină foarte multă maioneză. „Acest preparat este prin definiție dietetic pentru că toate ingredientele sunt fierte. Singurul lucru pe care îl putem face rău este să punem foarte multă maioneză. Aici foarte multe gospodine greșesc pentru că pun atât de multă maioneză încât aproape nu se mai văd ingredientele din salata respectivă și este totul mai mult înnecat în maioneză”, a indicat specialistul în nutriție. Dr. Bilic recomandă ca maioneza folosită pentru salata de boeuf sau pentru alte tipuri de salate să fie preparată în casă, în niciun caz cumpărată din comerț.

Friptura și sarmalele sunt alimentele vedetă de Crăciun. Atunci când se optează pentru carnea de porc sau de vită pentru prepararea fripturii, nutriționistul Mihaela Bilic recomandă mușchiul. „Este carnea cea mai slabă și din cauza aceasta este de preferat, fie că este de porc sau de vită, mușchiul este o carne săracă în grăsimi. La mușchiul de porc ajungem chiar la 4% grăsime, lucru care este mai puțin și decât în pui. Important este să fie gătită dacă nu la grătar, la cuptor”, indică nutriționista. Mihaela Bilic recomandă ca atunci când cumpărăm carne pentru friptură sau pentru alte preparate tradiționale să optăm pentru bucățile care au o culoare spre roz. Această nuanță indică faptul că animalul din caren provine este unul tânăr, iar carnea este una fragedă.

Bărbații slăbesc mai ușor decât femeile

Tot la Gândul Live nutriționista a mai vorbit și despre motivele pentru care bărbații reușesc să slăbească mai repede și mai ușor decât femeile. „În primul rând aceștia slăbesc mult mai ușor pentru că se nasc cu jumătate din numărul de celule adipoase decât o femeie. Se nasc cu hormonul numit testosteron, datorită căruia depun grăsimea de rezervă în partea de sus a organismului: pe burtă și pe brațe, acolo unde este și foarte ușor să fie luată și topită atunci când apare o restricție calorică și o cură de slăbire”, a declarat dr. Mihaela Bilic.

Femeile, pe de altă parte, atunci când se îngrașă organismul acestora depozitează grăsimea în partea de jos a organismului: pe șolduri și coapse. „Din păcate la cura de slăbire se pierde tot din partea de sus. Din cauza asta femeile de multe ori își pierd obrăjorii, sâni, abdomenul, iar apoi ultima oară și cu mult efort se duce și grăsimea de pe șolduri și de pe coapse”, a precizat specialista în nutriție.

Carnea de pui și pubertatea precoce la copii

În cadrul aceleași emisiuni medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat care este legătura dintre carnea de pui și apariția pubertății precoce la copii. „Nu carnea de pui este vinovată de apariția pubertății precoce, ci obiceiul, greșeala mamelor de a hrăni copiii numai și numai cu carne de pui. În momentul în care un copil nu mănâncă în primii cinci-șase ani de viață decât carne de pui să nu ne mirăm, că până la urmă pot apărea astfel de probleme, pentru că este un dezechilibru creat dintr-un exces de carne de pui, nu pentru că carnea de pui ar avea hormoni”, a declarat nutriționistul.

Dr. Bilic precizează că o altă greșeală a părinților constă și în faptul că cei mici sunt hrăniți de mai multe ori pe zi cu carne de pui. Nutriționista menționează că acest tip de carne nu este principalul vinovat al apariției pubertății precoce. „Este o idee falsă care, din păcate a prins foarte multe rădăcini în conștiința oamenilor. Puii nu sunt crescuți cu hormoni, însă în momentul în care sunt hrăniți cu soia să nu uităm că acest aliment conține fitoestrogen, substanță identică cu estrogenul uman și care se absoarbe extrem de eficient din soia”, punctează Mihaela Bilic.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Fosta soție a lui Cabral arată fantastic la 57 de ani. Ce a pierdut prezentatorul...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
Ieșenii s-au înghesuit la catafalcul lui Costel Corduneanu. Cei mai cunoscuți maneliști au cântat la...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Mutare de ultim moment a judecătoarei Ancuţa Popoviciu în cazul lui Vlad Pascu! Tatăl lui...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
O teorie bizară spune că în Univers există un singur electron