Folosirea telefoanelor mobile POATE duce la apariția cancerului. PRIMUL CAZ confirmat, în Italia

Folosirea telefoanelor mobile POATE duce la apariția cancerului. PRIMUL CAZ confirmat, în Italia
Publicat: 19/10/2012, 13:13
Actualizat: 29/07/2014, 19:14

Un italian în vârstă de 60 de ani a fost diagnosticat cu tumoare pe creier, specialiștii găsind o legătură directă între această maladie și folosirea de către bărbat, timp de 12 ani, câte șase ore pe zi, a telefonului mobil, scrie Daily Mail.

O Curte din Italia a hotărât că boala omului de afaceri Innocente Marcolini a fost provocată de expunerea îndelungată la radiațiile electromagnetice ale telefonului mobil.

Innocente Marcolini. Daily Mail.

„Vorbeam la telefon, în special la mobil, cel puțin cinci, șase ore pe zi, la muncă. Vreau să fie recunoscută legătura dintre boala mea și folosirea telefonului mobil și a celui fără fir. (…) Acest lucru este de interes pentru multă lume. Vreau ca această problemă să devină publică întrucât mulți nu cunosc riscurile.” explică Marcolini.

Spusele lui sunt confirmate de oncologistul și profesorul Angelo Gino Levis și neurochirurgul Giuseppe Grasso, care susțin că, pe termen lung, folosirea mobilelor provoacă daune celulelor și reprezintă un factor de risc pentru apariția tumorilor. Potrivit celor doi, boala poate sta ascunsă până la 15 ani, lucru care face ca studiile pe termen scurt, legate de telefoanele mobile, să nu aibă acoperire.

Pe de altă parte, specialiștii Institutului de Epidemiologia Cancerului din Copenhaga au ajuns, în urma unui studiu similar celui întocmit de italieni, la concluzia că rata apariției cancerului la nivelul sistemului nervos este aceeași, atât la persoanele care au folosit pe termen lung mobilul cât și la cele care nu au folosit mobilul.

Acest din urmă studiu, însă, este combătut de specialiștii britanici care susțin că danezii i-au inclus în categoria persoanelor care nu au folosit mobilul și pe cei care au folosit pe termen scurt acest obiect.

Autoritățile italiene se așteaptă la alte noi plângeri din partea unor persoane care bănuiesc că problemele de sănătate li se trag de la folosirea telefoanelor mobile sau fără fir.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase