GALERIE FOTO. Top 10 cele mai misterioase locuri abandonate din lume

Publicat: 31/12/2013, 10:07
Actualizat: 21/03/2019, 02:14

Case, parcuri de distracții sau chiar orașe întregi evacuate în urma unor catastrofe, aflate în Belgia, Statele Unite și Japonia, sunt doar câteva dintre locurile abandonate care-și păstrează și astăzi misterul.

Iată, mai jos, clasamentul locurilor deosebite care atrag mii de vizitatori, în ciuda faptului că au fost părăsite cu zeci de ani în urmă.

1. Statuia lui Iisus Hristos, scufundată lângă coasta Maltei

În apropierea coastei Maltei turiștii pasionați de scuba diving pot vedea statuia lui Iisus Hristos aflată la 38 de metri adâncime, pe fundul Mării Mediterane. O statuie similară, realizată din bronz și numită „Hristos al abisului”, se găsește și în apropierea coastei italiene a Mării Mediterane, lângă San Fruttuoso. Aceasta a fost așezată în anul 1954 la 17 metri adâncime sub nivelul mării și are o înălțime de 2,5 metri.

Sursă: YouTube

2. Casele OZN Sanzhi

Locuințele abandonate în formă de OZN se aflau în districtul Sanzhi din Taiwan. Acestea au fost proiectate pentru a semăna cu Futuro, casele rotunde realizate în mai puțin de 100 de exemplare și construite până la începutul anilor 1970 de designerul Matti Suuronen.

FOTO: Wikipedia

FOTO: Wikipedia

Construcția caselor OZN din Sanzhi a început în anul 1978, ele urmând să facă parte dintr-o stațiune de vacanță. Proiectul a fost abandonat în anul 1980 din cauza lipsei de fonduri și a diferitelor accidente care au avut loc în zonă. În anul 2010 locuințele au fost demolate.

3. Orașul Pripyat, Ucraina

Orașul Pripyat a fost construit în nordul Ucrainei, în apropierea graniței cu Belarus, special pentru muncitorii care lucrau la centrala nucleară de la Cernobîl. La câteva zile după dezastrul de la Cernobîl, acesta a fost evacuat. La acea dată, Pripyat avea o populație de aproape 50.000 de locuitori.

FOTO: Wikipedia

FOTO: Wikipedia

Multe dintre clădirile din acest oraș au fost vandalizate odată cu trecerea anilor. Situația actuală a orașului Pripyat este supravegheată de către reprezentanții Ministerului ucrainean pentru Urgențe, cei care administrează și întreaga zonă afectată de catastrofa din 1986 de la Cernobîl.

4. Hotelul Ryugyong, Coreea de Nord

Construcția hotelului Ryugyong, un zgârie-nori de 105 etaje în formă de piramidă, a început în Coreea de Nord, la Phenian, încă din anul 1987. Acesta nu a fost inaugurat nici până în ziua de astăzi.

FOTO: Pedro Ugarte/AFP/Mediafax Foto

FOTO: Ian Timberlake/AFP/Mediafax Foto

Hotelul se află pe locul 47 în topul celor mai înalte clădiri din lume, având o înălțime de 335 de metri, și cuprinde 3.000 de camere. Inaugurarea lui urma să aibă loc în vara anului 2013, dar a fost amânată.

5. Parcul de distracții tematic „Regatul lui Gulliver”

„Regatul lui Gulliver” a fost un parc de distracții japonez inaugurat în anul 1997 și abandonat în anul 2001. Acesta se afla în regiunea Yamanashi, iar principala sa atracție era statuia cu o lungime de 44 de metri care îl întruchipa pe Lemuel Gulliver, personajul principal al romanului „Călătoriile lui Gulliver”, publicat în 1726 de scriitorul Jonathan Swift.

FOTO: flickr/old creeper

FOTO: flickr/old creeper

Printre motivele pentru care parcul de distracții nu a avut succes s-au numărat amplasarea sa în apropierea vulcanului activ Fuji, a pădurii Aokigahara – supranumită „pădurea sinucigașilor” (al doilea loc din lume ca număr de sinucideri, după Podul Golden Gate din San Francisco) și a localității Kamikuishiki – locul unde Aum Shinrikyo fabrica gaz sarin împreună cu adepții lui. Membrii sectei au ucis mai multe persoane la începutul anilor ’90.

Parcul a fost demolat în anul 2007, cu excepția câtorva construcții.

6. Castelul Bannerman

Castelul Bannerman se află la circa 80 de kilometri de New York pe Insula Pollepel, de pe râul Hudson. El este un depozit de armament abandonat, construit de omul de afaceri Francis Bannerman VI în anul 1901.

În anul 1920, 200 de tone de obuze și praf de pușcă au explodat aici și au distrus o mare parte a construcției. Câțiva ani mai târziu, castelul a fost cuprins de un nou incendiu, iar în 2009 o altă porțiune a construcției s-a prăbușit.

FOTO: YouTube

De-a lungul timpului acesta a fost menționat în mai multe romane. Acesta era prezentat fie ca un loc unde s-au săvârșit crime, fie ca un teritoriu al vampirilor sau o incintă în care se desfășurau experimente medicale.

Printre romanele în care se fac mențiuni la acest castel sunt „Tales of Pain and Wonder”, „Kiki Strike: Inside the Shadow City”, „Turned” și „Anything Goes”.

Sursă: YouTube

7. Gara internațională Canfranc

Gara se află în munții Pirinei, la unul dintre capetele tunelului care făcea trecerea dintre localitatea franceză Pau și cea spaniolă Canfranc.

FOTO: Wikipedia

FOTO: Wikipedia

Gara a fost inaugurată în anul 1928, are o lungime de 240 de metri și a fost abandonată în anul 1970 când, în urma unui accident, podul din partea franceză a munților a fost distrus. De atunci linia de tren transfrontalieră a fost închisă.

8. Castelul Miranda

Castelul Miranda, cunoscut și sub numele de „Castelul Zgomotos”, a fost construit în secolul al XIX-lea în provincia belgiană Namur pentru familia Liedekerke-Beaufort. Descendenții acestei familii au locuit în castel până în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când locuința a fost preluat de Compania Națională de Căi Ferate din Belgia și transformată în orfelinat.

FOTO: Wikipedia

FOTO: Wikipedia

Castelul a fost folosit ca orfelinat până în anul 1980, iar din 1991 a fost abandonat în totalitate.

9. Nava SS America

Nava SS America a construită în Statele Unite în anul 1948 și a fost utilizată inițial pentru transportul de pasageri. SS America a luptat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial sub numele de USS West Point.

FOTO: Wikipedia

FOTO: Wikipedia

Ulterior a fost vândută de mai multe ori, iar în cele din urmă a ajuns să naufragieze în anul 1994 la Fuenteventura, în Insulele Canare, unde a fost și abandonată. An de an aceasta s-a deteriorat și s-a scufundat. În martie 2013, rămășițele sale puteau fi văzute doar în timpul refluxului.

10. Fortărețele Maunsell

Fortărețele Maunsell sunt mici turnuri fortificate construite pe Tamisa și în estuarul Mersey în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Acestea erau operate de Marina Regală și erau folosite pentru a depista posibilele raiduri aeriene germane.

FOTO: Wikipedia

FOTO: Wikipedia

Fortărețele au fost abandonate în anul 1950.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Obligație FĂRĂ EXCEPȚII pentru proprietarii de locuințe din ROMÂNIA. Toată lumea trebuie să plătească
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani