• Publicat:
Magazin

Ghiulele trase din culverinele armatei lui Vlad Țepeș, descoperite în Bulgaria

Ghiulele din piatră, despre care se crede că au fost trase din culverine ale armatei lui Vlad Țepeș, au fost descoperite în Sviștov, Bulgaria.

Ghiulele ar fi fost trase în timpul bătăliei din 1461 pe care Țepeș a dus-o în locul respectiv cu otomanii. Descoperirea a fost făcută de o echipă condusă de profesorul Nikolai Ovcearov, de la Muzeul de Arheologie din capitala bulgară Sofia.

Culverinele au fost modele incipiente de tunuri folosite în secolele 15 și 16. În perioada 1461-1462, Vlad Țepeș a asediat și cucerit, pentru o perioadă scurtă, fortăreața din zonă.

„Ne-am bucurat când am găsit ghiulelele, deoarece provin de la culverine”, a declarat Ovcearov , pentru Nova TV. „Acestea erau cele mai timpurii tunuri și au fost folosite din secolul 15 până în secolul 16, apoi nu au mai fost utilizate. (…) Nu există nicio îndoială în ceea ce privește faptul că (n.e. – ghiulelele) au legătură cu asediul lui Vlad Dracula din 1461″, a adăugat el.

Foto: Municipalitatea din Sviștov

Fortăreața Sviștov este bine păstrată, deși a fost arsă de ruși în 1810.

Potrivit profesorului, este foarte posibil ca Țepeș să fi locuit, pentru scurt timp în ea, după ce a cucerit-o. La momentul respectiv, voievodul român i-a scris o scrisoare regelui Ungariei în care i-a transmis că a ucis 410 turci în bătălie. Mulți dintre ei au fost trași, probabil, în țeapă, a declarat arheologul. El a adăugat că voievodul era, foarte probabil, chiar mai crud decât se crede astăzi despre el. 

Săpăturile la acest sit s-au terminat pe 15 iunie. Peste doi ani, vor începe lucrările de restaurare a fortăreței, potrivit lui Ovcearov.

 

Inchide