Mumiile demascate: IMAGINI ULUITOARE, după ce șapte artefacte egiptene au fost scanate

Publicat: 20/10/2012, 13:17
Actualizat: 29/07/2014, 20:57

Experții britanici au găsit încă o metodă pentru a dezlega misterele civilizației egiptene antice: scanarea mumiilor, relatează Daily Mail.

„Pacienții”, de 3.000 de ani, au fost explorați cu ajutorul razelor X, care au scos la iveală adevărate comori aflate în carcasele artefactelor, fără ca acestea să fie deteriorate prin deschidere.

Scanarea a scos la iveală un accesoriu metalic, așezat alături de schelet, în sarcofag. Sursa foto: arquivosdoinsolito.blogspot.se

Cele șapte mumii, expuse la British Museum, au fost scanate la inițiativa unei studente de la Universitatea din Manchester. Cu ajutorul imaginilor tridimensionale obținute, s-au putut afla o serie de informații referitoare la sănătatea și comportamentul egiptenilor antici, care au trăit în jurul anului 900 î. e.n., perioadă în care această civilizație folosea noi tehnici de conservare a cadavrelor.

„Sunt corpuri mumificate de mii de ani, care au fost întreținute constant de-a lungul timpului. Egiptenii doreau ca trupurile să rămână, după moarte, cât mai aproape de cum fuseseră în viață, prin păstrarea organelor interne în organism (n.r. la început, cadavrul era curățat de organe, apoi deshidratat și umplut cu lut și rumeguș) sau prin aplicarea unor pietre în dreptul ochilor, pentru ca aceștia să pară vii”, explică Abeer Helmi, studenta care a demarat cercetarea.

Imaginile au reușit să surprindă poziționarea exactă a oaselor, în interiorul sarcofagului. Sursa foto: arquivosdoinsolito.blogspot.se

Potrivit ei, materialele în care trupurile fără viață erau înfășurate, dar și modul în care sarcofagul era pregătit dau indicii referitoare la familia decedatului, clasa socială din care făcea parte, precum și la materialele de care egiptenii dispuneau la acea vreme.

Potrivit interpretării imaginilor tridimensionale, două din cele șapte trupuri mumificate scanate fuseseră anemice, iar șase dintre ele (cu excepția corpului unei fete de 12 ani) avuseseră probleme cu dantura.

Mumificarea, în Egiptul antic, era un proces complicat și anevoios, întinzându-se și până la 70 de zile pentru persoanele din înalta societate. Un preot instruit în acest scop făcea o tăietură în abdomen, apoi scotea organele care se conservau cu mirodenii și sare de gudron. Trupul se înfășa în bandaje de bumbac, după care se așeza într-un sarcofag din lemn, sculptat și pictat, simplu sau transformat într-o adevărată operă de artă, în funcție de poziția socială a celui decedat. Egiptenii credeau că păstrarea corpului era importantă pentru a ține sufletul în viață.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase