O treime dintre românii interesați de o alimentație sănătoasă au renunțat la produsele procesate

O treime dintre românii interesați de o alimentație sănătoasă au renunțat la produsele procesate
Publicat: 29/01/2020, 13:32

Aproape două treimi (64%) dintre românii pe care îi interesează să mănânce sănătos afirmă că și-au îmbunătățit regimul alimentar în ultimele șase luni de la realizarea studiului și doar un număr mult mai mic, de 3%, că s-a înrăutățit, tendința care se observă și la nivel global.

Potrivit sursei citate, există și excepții, țări precum Japonia sau Turcia, unde pentru cei mai mulți regimul alimentar a rămas la fel ca înainte.

La nivel global există similarități între obiceiurile alimentare sănătoase și noțiunea de ce înseamnă a mânca corect, cu toate acestea sunt și particularități care au fost remarcate de la regiune la regiune.

Astfel, europenii apreciază într-o mai mare măsură consumul de mâncare proaspătă și naturală, pe când locuitorii din America de Nord sunt mai interesați de cerealele integrale și alimentele cu un conținut scăzut de sodiu, iar sud americanii pun mai mare preț pe diete cu un aport scăzut de zahăr și evitarea alimentelor prăjite.

Cele mai frecvente măsuri luate în ultima vreme de românii preocupați să mănânce sănătos au fost să introducă în alimentație mai multe fructe și legume (44%), să reducă consumul de zahăr (43%), să mănânce mâncare gătită preparată acasă (39%), precum și să reducă alimentele procesate (35%). De asemenea, peștele a fost preferat în defavoarea altor tipuri de carne, au redus consumul de carbohidrați, de proteine animală sau consumul de lactate. La nivel global, eliminarea sau reducerea din dietă a alimentelor procesate a fost îmbrățișată de un sfert dintre persoanele care doresc să mănânce sănătos.

Principalele motive pentru care românii consideră că merită să facă un efort să mănânce sănătos sunt legate de starea de sănătate pe termen lung și prevenirea problemelor medicale (26%), dar și de dorința a se simți bine și de a avea mai multă energie (24%) sau pentru a slăbi (22%). O sănatate bună este asociată cu menținerea greutății, o imunitate bună, energie sporită sau prevenirea afecțiunilor cardiovasculare. De asemenea, îmbunătățirea sănătății psihice și emoționale contează pentru o parte dintre respondenți.

În comparație cu restul lumii, asiaticii sunt preocupați într-o mai mare măsură de funcționarea bună a creierului, de îmbunătățirea memoriei, concentrării, sau funcțiilor cognitive, transmite sursa precizată.

Studiul a fost realizat în 16 țări, în luna iulie a nului trecut, de Mercury Research și asociația de cercetare de piață, Global Market Research, în rândul persoanelor care sunt preocupate de un regim alimentar sănătos arată că produsele procesate și gata preparate pierd teren în favoarea mâncărurilor gătite acasă cu ingrediente proaspete. Studiul a fost realizat pe un eșantion reprezentativ de 7400 de persoane preocupate de o alimentație sănătoasă, cu vârste între 18-65 de ani.

Mercury Research este o companie de cercetare de piață prezentă în România din anul 1994.