Obsesia pentru alimentația sănătoasă poate ascunde o afecțiune serioasă

Obsesia pentru alimentația sănătoasă poate ascunde o afecțiune serioasă
Publicat: 11/08/2016, 12:56
Actualizat: 01/10/2018, 23:28

Obsesia este o „afecțiune” a mentalului nostru. „Când suntem obsedați de ceva (sau cineva) întreaga noastră atenție este îndreptată către obiectul obsesiei. Gândurile revin în mod repetat și nedorit și produc în noi o stare de teamă”, adaugă psihoterapeutul.

„În general, dezvolt o anumită dependență (de o anumită substanță sau un anumit comportament) atunci când asociez o (falsă) stare de bine cu substanța sau comportamentul respectiv. Pierd controlul și ajung să „fiu controlat”, să devin sclavul acelei substanțe (alcoool, drog) sau comportament (joc de noroc, pornografie). Sunt incapabil să reduc sau să opresc acea substanță sau acel comportament, în ciuda faptului că folosirea acesteia a avut un impact negativ profund asupra multor aspecte ale vieții mele (stare de sănătate, viață personală, profesională etc.)”, menționează psihoterapeutul Dana Stejar de la clinica ProVita pentru Gândul.

Să nu uităm, însă, că o dependență ascunde în fapt un mare „gol” interior și reprezintă încercarea noastră de a umple acel ceva. „Acel gol poate să ascundă la rândul lui o teamă copleșitoare sau o profundă tristețe. Dependența devine o fugă sau un substitut care mă ajută să trăiesc într-o lume (aparent) fără probleme”, concluzionează psihoterapeutul.