Ovidiu Lipan Țăndărică și Stelu Enache cântă într-un concert al emoției aromâne și al energiei rock

Ovidiu Lipan Țăndărică și Stelu Enache cântă într-un concert al emoției aromâne și al energiei rock
Publicat: 06/06/2019, 13:38

Cei doi se reîntâlnesc într-un concert special, care aduce pe aceeași scenă emoția cântecului aromânilor macedoneni și energia unui mit venit din lumea muzicii rock, anunță organizatorii manifestării.

„Am avut ultimul concert acum patru ani, Balkan Explosion, și am avut muzicieni din toată lumea. Și la oud, din Cairo, percuționiști din Rwanda, din Bolivia, fiul meu a venit din Germania la chitară, fanfara… cu Rona, Stelu, Delia. De atunci nu am mai făcut un concert de anvergură. Am zis că e un eveniment cultural, spre rafinament, cu o anumită liniște, am vrut să te poarte puțin și să rămână cu tine, alte săli țineau publicul la distanță prea mare de muzicieni, așa că ne-am gândit să îl facem la Teatrul Național”, a declarat Ovidiu Lipan pentru MEDIAFAX.

Organizatorii au pus la dispoziția celor care cumpără bilete 50 de albume, supliment valabil cu tichet deja cumpărat în orice categorie. În posesia albumului se intra în ziua evenimentului, la standul de CD-uri, la prețul de 50 lei.

„E un concert de suflet. Îl facem pentru că ne dorim să arătăm ce înseamnă macedo-român, o muzică balcanică, o călătorie cu influențe grecești, sârbești, românești. Se va cânta și în grecește și în aromână, și în românește, balade vechi. Orchestra va fi cu bouzouki, cu pian de jazz, cu flaut, o să fie și țambal, percuție, grupul Balcano, chitară bas, clape, tobe, acordeon. E o formulă complexă, cu sonorități pe care nu le auzi în fiecare zi în România”, a mai povestit Ovidiu Lipan pentru MEDIAFAX.

Va fi lansat albumul „Celnic”, cu șase piese românești și șase piese aromâne, creații proprii la fuziunea dintre „Două Lumi”.

Stelu Enache va interpreta în premieră baladele „Ma luai lua” și „Ioane Ioane”, dar nu vor lipsi nici hituri precum „Bachita”, „Natalis”, „Margareta” și „Trandafir la firida mea”.

Potrivit organizatorilor, „două lumi se întâlnesc din nou pe scenă, într-un spectacol de gală la Teatrul Național din București. Aranjamentele muzicale ale concertului pun în valoare genurile muzicale care se întrepătrund, aducând un suflu nou muzicii și prin participarea invitaților: pianistul de jazz Marius Vernescu, laureat la Montreux, Marius Mihalache și Marius Gagiu (Mandela) – flaut și caval”.

Stelu Enache și Ovidiu Lipan Țăndărică au cântat împreună în mai multe formule de spectacol de-a lungul a 15 ani de colaborare. Stelu Enache s-a lansat în urmă cu 15 ani, venind din muzica folk, ca promotor al muzicii aromâne și apropiindu-se tot mai mult de baladele românești.

Ovidiu Lipan Țăndărică a lansat proiectul cu Stelu Enache după o carieră spectaculoasa în genul rock, într-un moment în care a înțeles că muzica românească poate evolua prin influențe de suflet, emoție și muzicalitate din zona aromână sau balcanică. Cei doi au mai colaborat pentru albumele „Bakița” (2004) și „Iskander” (2007), ca și pentru dublul CD „Balkano live” (2009).

„A fost dorința mea foarte mare să pătrund în profunzimea culturilor și etniilor care conviețuiesc aici în perimetrul mioritic. Când m-am întors din Germania, cu un dor foarte puternic, eu fiind influențat și de muzica de fanfară, ascultam la patefon când eram mic și m-a impregnat cumva, am compus muzica pentru albumul «Renașterea» cu fanfara Zece Prăjini. Apoi viața mi l-a scos pe Stelu în cale. L-am auzit cântând și am zis, cu vocea asta, și cu talentul lui, trebuie să începem o colaborare. Așa am legat nu numai o colaborare, ci și o prietenie adevărată. Avem 15 ani de când cântăm în diferite locuri, și în țară și în afară. Pe vocea lui e făcut concertul. E ceva după ce asculți concertul acesta care te face să mergi acasă cu altă idee despre viață și despre muzică. Nu vii la un balamuc să te enervezi, la concertul ăsta vii să te relaxezi. Stelu este unul dintre vocaliștii înăscuți. El are harul ăsta de a cânta. Cânta și înainte de a ne cunoaște. A fost în Corul de copii și cânta la petrecerile lor cu prietenii. L-am văzut la Constanța, de Ziua Marinei. Erau 40-50.000 de oameni și era tot orașul blocat. Era în 2002-2003 și seara l-am chemat pe scenă să cânte două-trei piese. Am văzut că trăiește și e esențial să îți dorești să fii pe scenă, să nu te ascunzi pe scenă, să fii acolo și să-ți rupi sufletul, să aibă celulă, să aibă nucleu ce faci, nu fie ceva superficial care te înalță un pic acolo și pleacă lumea acasă și a uitat de tine. Stelu rămâne în memoria publicului care îl ascultă”, a mai explicat Ovidiu Lipan Țăndărică pentru MEDIAFAX.

Biletele pentru concertul susținut de Stelu Enache și Ovidiu Lipan Țăndărică pe 24 iunie au prețuri cuprinse între 79 de lei și 199 de lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Statele Unite ale Americii pregătesc un pachet de arme de 1 miliard de dolari pentru...