PĂCĂTUIEȘTE CU GÂNDUL. Ce Halloween scârbos! Mai bine un film bun. Sau o soprană

PĂCĂTUIEȘTE CU GÂNDUL. Ce Halloween scârbos! Mai bine un film bun. Sau o soprană
Publicat: 29/10/2015, 20:58
Actualizat: 18/08/2016, 14:23

Ia-ți dovleacul de la magazinul de dovleci și pe ăla cu care te-a dotat mama și vei fi bine primit, sau măcar cu siguranță privit, în tot felul de locuri în care te poți face rușine cu el(e). La Voila (Budișteanu 21-23), DJ CLS și Dragoș pun pe 31 octombrie muzică și fac cocktailuri și poanta e că DJ CLS și Dragoș sunt două deghizări a două foste personaje importante din presă, dar nu te aștepta la Dinu Patriciu și Adrian Păunescu, că nu e chiar așa de Halloween.

În rest, am căutat prin programul cluburilor și ni s-a făcut scârbă de chestii gen petrecere sexy cu 40 de hostese, cu o singură excepție, un loc pe nume Joy Club (Vasile Lascăr 171). Oamenii de-acolo s-au gândit că și copiii au chef să se mâzgălească și fac un fel de matineu de Halloween vineri, de la ora 18.00. Îi așteaptă un vrăjitor și o vrăjitoare, cu siguranță îmbrăcați. Dacă ai chef de hostese caută-le pe Internet, nouă ni s-a luat. La fel și cu dovlecii. N-ai să crezi dar sunt magazine care vând așa ceva online, noi nu le facem reclamă, e treaba statului să subvenționeze agricultura.

Evenimentele: Târg multicultural

30.10-1.11@Muzeul Țăranului, 16.00-20.00, 10.00-20.00, 10.00-17.00

Dacă fugi ca de dracu’ de hălcile de slănină râncedă și substanțele incerte din sticle cu etichete scrise cu pixul pe care ți le propun târgurile tradiționale, e momentul s-o arzi multiculti, și chiar la Muzeul Țăranului. În week-endul ăsta poți găsi acolo artizanat, bijuterii, manufactură din India, Peru, Rwanda, Camerun, Armenia, Ucraina, Turcia, Grecia și altele, pe limba organizatorilor „comunitățile de străini din România”. Gratis. Intrarea, nu manufactura.

Muzica (proastă): Emma Shapplin

30.10@Sala Palatului, 19.00

E soprană și face ceva pe care ea și alții ca ea îl numesc „muzică neoclasică”. Eterna poveste câh cu arii celebre pe secție ritmică de rock sau ceva asemănător. Acuma la Emma Shapplin, te enervezi de cât de soprană e, de fapt, și cât de bine făcute sunt beat-urile de dedesubt. Din aceleași instrumente și voci s-ar putea extrage o parte, pentru a masteriza ceva plăcut urechii, doar că ar ieși nu una, ci mai multe piese. Dacă-ți pui Shapplin la boxe, Universul te înconjoară vitelin ca Lexusul unui manager de multinațională trecut de prima tinerețe, pe deasupra și cu apucături gay. Asta nemaivorbind de faptul că singura chestie cu doi de „p” apărută în București în ultima vreme, cu excepția Emmei Shapplin, e Frappula, lansată de Starbucks de Halloween. Pe bune. Gata, am jignit artistul, adică ne-am jignit publicul, adică pe tine. Dacă asta nu e destul ca să te convingă să stai acasă, află că biletele costă între 180 și 350 de lei.

Muzica (veche): Emma Kirkby

1.11@ Palatul Bragadiru, 19.00

Dacă ai scăpat din ghearele celelaltei Emme, la Bragadiru, duminică, Emma Kirkby, soprană, cântă Dowland, Purcell și o serie de alte lucruri asemănătoare, acompaniată la teorbă de Jakob Lindberg. Teorba nu e o greșeală de tipar, ci un fel de lăută umflată strașnic cu pompa (că tot e Halloween) și care beneficiază de o grămadă de corzi. Biletele: 60/80 RON.

Emma Kirkby

Filmele: Florin Șerban, Palme d’Or-ul și un horror de Eli Roth

30.10-1.11@Mall-uri

Dacă ți-a plăcut Eu când vreau să fluier, fluier al lui Florin Șerban, află că Box, care are premiera vineri, a primit un Fipresci la Karlovy Vary. Filmul e clasificat ca dramă romantică, dar fără a-l vedea, ceea ce ne-a atras e paralelismul dintre box și teatru, care seamănă cu teoria lui Barthes despre catch: nu bătaie pe bune, ci piesă moralizatoare. S-ar putea să fii totuși deturnat(ă) de la Florin Șerban de Dheepan, Palme d’Or-ul de anul ăsta de la Cannes, în care Jacques Audiard vede Franța prin ochii unui refugiat din Sri Lanka, oarecum premisa lui Montesquieu din Scrisorile persane. În fine, pentru amatorii de horror, Eli Roth, omul cu Hostel, regizează Infernul din Amazon, de pomenit măcar pentru premisa care ia în balon clișeele corectitudinii politice: niște idealiști care vor să salveze triburile din jungla amazoniană ajung ostaticii celor pe care vor să-i salveze.

Trailerul Box:

Cărțile: Irvine Welsh, Constanța Vintilă-Ghițulescu și extrase de Alexievich-Nobel

În Viața sexuală a gemenelor siameze (Polirom), Irvine Welsh scoate din mânecă un pretext narativ la fel de scandalos ca cele din toate celelalte cărți ale scoțianului: două femei unite de o relație sado-maso bazată nu pe bice și lanțuri, ci ceva mult mai rău. Ce poate fi mai rău? – Dieta și faptul că una din cele două e instructoare de fitness, iar cealaltă, s-o spunem pe bune, grasă. Dacă vi se ia, încercați Patimă și desfătare (Humanitas) a Constanței Vintilă-Ghițulescu, cercetătoarea care a pus serios umărul la revoluția dulce-amăruie numită Aferim! al lui Radu Jude, în carte e vorba de exact ce vă imaginați. Și, în fine, dacă vreți din nou ceva hardcore (la figurat; la propriu căutați în alte rubrici), vă puteți da cu capul de extrase din cărțile Svetlanei Alexievich, belarusa care tocmai a luat Nobelul pentru literatură, chiar pe site-ul ei, la Alexievich.info/booksEN.html, în engleză, franceză, germană și spaniolă. Atenție, nu-s chiar ușor de digerat. Dar merită.

Coperta de la Viața sexuală a gemenelor siameze:

La TV: Oscarurile la filme, Ham talent la Antena 1

Vineri e oarecum secetă, dacă nu punem la socoteală Hazardul moral (Cinemax 2, 19.00), care spune povestea crizei de la sfârșitul anilor 2000 și a Lehman Brothers, văzută de Curtis Hanson (L.A. Confidential). Lucrurile se încing de-abia la ora 22.45, tot pe Cinemax 2, cu Foxcatcher, povestea inspirată din realitate a moștenitorului imperiului Du Pont, suferind de schizofrenie paranoidă, cu cinci nominalizări la Oscar și un Cannes. Și ca să schimbăm postul, dar să rămânem la multe nominalizări Oscar, dacă n-ai văzut District 9 (TV 1000, 23.35), fă-o, e un gen de SF mizantrop. Sud-africanul Neill Blomkamp spune povestea unor extratereștri fioroși, aterizați în ceea ce va deveni un ghetou.

Sâmbătă, merită să zapezi puțin pe cea mai recentă din ecranizările Cei trei muschetari (Film+, 20.00), nu fiindcă regizorul, ci de dragul dirijabilelor și al altor elemente de decor, care se hrănește din steampunk, treaba aia care ne zice cum ar fi viitorul dacă n-ar fi fost inventate motorul cu benzină, curentul electric și energia atomică. Fiindcă știi sau presupui cum se termină, dă pe Sundance Channel la 21.20, pentru Carcasses, o docu-ficțiune a lui Denis Côté, realizator canadian. Povestea unui tip retras, care trăiește în mijlocul unui cimitir de mașini ca într-o fortăreață, a intrat în selecția oficială de la Cannes. Iar Danton-ul lui Wajda (TVR 2, 22.30), cu Gerard Depardieu, are un BAFTA pentru cel mai bun film într-o limbă străină.

Duminică, o dramă istorică, Restaurație (Cinemax 2, 19.05), despre un medic din Anglia secolului al XVII-lea, te poate tenta pentru scenografie și costume (Oscaruri), dar și pentru Robert Downey Jr., Meg Ryan sau Hugh Grant. Philadelphia (Pro Cinema, 20.30), cu Denzel Washington și Tom Hanks, merită văzut fie și numai fiindcă e un film vechiuț (1993), probabil primul care a adus în mainstream problema SIDA și a homofobiei. Michael Clayton (Filmbox Premium, 21.00) e indiscutabil filmul lui George Clooney, cu toată regia semnată de Tony Gilroy, mare făcător de blockbustere, pentru personajul lui Clooney: un avocat specialist în treburi murdare, lipsit de scrupule, dar cuprins de neliniște metafizică. Atmosfera amintește de policier-urile franțuzești din anii ’60 sau ’70.

În fine, de data asta nu scapi fără o trimitere la emisiuni românești, fiindcă Ham talent de pe Antena 1 a mers bine la primele două ediții și duminică, de la ora 20.30, e a treia. Nu va schimba fața televiziunii, dar e un format original al Monei Segall și dovedește că problema în televiziunea din România e să ajungi la un nivel de logică și atractivitate normal. N-am prea înțeles ce caută nu mai puțin de cinci jurați în platou, poate că Mona a încercat să restabilească echilibrul cu terrierii, șoarecii și pisicile care fac tumbe, fiindcă e vorba de d-alde Pepe sau Mihai Petre. Primul dintre ei a cântat lătrând – sau a lătrat cântând – la a doua ediție, surclasând net o aschimodie de cățel cu trac de debutant, al cărui proprietar a recunoscut, plin de fair play: „Ei, ăsta mic n-a ajuns la nivelul dumneavoastră…”

Promo-ul de la Ham Talent

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31...
Viața la bloc. Se schimbă regulile pentru chiriași
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Câți bani alocă Pentagonul pentru avionul care va înlocui F-22 Raptor?