PĂCĂTUIEȘTE CU GÂNDUL! Cei 4 Beatleși au fost 5

PĂCĂTUIEȘTE CU GÂNDUL! Cei 4 Beatleși au fost 5
Publicat: 11/12/2015, 18:30

TÂRGURILE: De unde poți să-ți iei o Cănuță Om Sucit

Am făcut deja mișto de Bucharest Christmas Market, pe care nu poți să nu-l eviți dacă treci prin Piața Universității – și probabil sunt și alte locuri în care găsești cam ce-ți poți imagina că poți găsi la un Târg de Crăciun. Ar mai fi însă două chestii alternative, la Cărturești și Hanul Gabroveni (al doilea se cheamă chiar Alt.Crăciun). La Cărturești, se deschide tot podul, care e plin cu chestii gen dulceață, căști, viniluri, kituri de magician. Corporatiștii cu porniri asasine se vor desfăta cu cu cănile cu inscripții gen „Stăpânul ședințelor” sau „Cănuță om sucit” (fără virgulă, să fie ca o celulă de Excel). Mai găsești acolo „cizmulițe”, felicitări cu „glumițe”, „omuleți” de zăpadă și faimosul „Cimitir” al lui Adrian Teleșpan; cruciulițe n-am văzut în ofertă, dar cu siguranță că sunt.

La Gabroveni, că tot vă ziceam, e ciocolată de nu știu care și o listă de designeri și obiecte de design contemporane; cel mai straniu cadou l-ai ratat, fiindcă pe 6 decembrie Corul de Copii Radio a cântat Robin and the Backstabbers. Nu-i nimic, pe 19 și 20 decembrie cântă la Sala Radio piese de Alternosfera și Șuie Paparude. Ca să lăsăm miștoul la o parte, sâmbătă, la ora 14.00, are vernisaj #find_us, o expoziție a fotografilor afectați de tragedia din Colectiv. A vedea pentru ce se-nghesuiau în fața scenei e probabil unul din cele mai frumoase lucruri pe care le-ai putea face pentru ei.

CONCERTELE: Bănică și-un pinguin plus Smiley

Ștefan Bănică Junior e de neevitat cu concertul lui din ce în ce mai senior (vineri, 11, și sâmbătă, 12 decembrie, bineînțeles la Sala Palatului). Paolo Profeti, un pianist de jazz italian care a imprimat un album în România, la casa de discuri a lui Mihai Iordache, se produce la Jazz Pong. Albumul se cheamă „Waiting for Bucharest”.

Dacă-ți arde de copii, sau te-ai trezit cu ai altora pe cap, puteți încerca să faceți pace duminică, 13, de la ora 19.30, la Green Hours, fiindcă acolo Ada Milea dă un bis cu Apolodor, piesele pe versuri de Gelu Naum și, „desigur, nu se va fuma”, anunță organizatorii. A, și ar mai fi HaHaHa is Coming to Town, sâmbătă seară, la Bucharest Christmas Market, dar îl trecem aici ca să-i pomenim pe Smiley, Sore, Cabron Romania, Radio Killer, Jazzy Jo, Dorian și Are You Anywhere, într-o dispoziție romantică, de Sărbători. Sau nu.

CARTEA (vine vorba): Almanah Anticipația 2016

O dăm aici în primul rând fiindcă e o chestie cu care poți speria cvincvagenarii, vietățile alea ciudate care au aterizat de pe planeta lui Ceaușescu acu’ vreo 25 de ani. „Almanahul Anticipația” era una din puținele chestii în care mai puteai citi pe vremea aia altceva decât povestiri cu ceapiști și filatoare, nu de alta, dar comunismul încă nu obținuse victoria supremă pe Alpha Centauri. Nemira continuă tradiția asta retro până-n 2016, ceea ce, raportat la viitorul care e pâinea de toate zilele a SF-ului, e o poantă bună. Vorbind serios, Anticipația 2016 e, ca toate celelalte, o antologie de povestiri străine și românești, plus câteva lucruri din zona eseu-interviu. Ca orice antologie, te ajută să alegi grâul de neghină, lucru necesar mai ales în genul speculativ, în care borhotul de consum e amestecat cu perle vizionare.

LA CINEMA: Chaplin răpit cu tot cu coșciug

Prețul gloriei e o comedie neagră care sună ca și cum lui Hitchcock i-ar fi cășunat pe Charlie Chaplin: sicriul acestuia este furat de doi cetățeni la puțin timp după înhumare. Jandarmii vin parcă din filmele lui Louis de Funès, iar vaporul, din Fitzcarraldo. Regizorul, Xavier Beauvois, a bifat vreo două Cannes-uri. Apropo, povestea cu sicriul s-a petrecut în realitate. Celălalt film de văzut e Steve Jobs, biopic-ul despre inventatorul iPhone-ului, criticat de apropiații lui Jobs, dar realizat, totuși, de Danny Boyle, cel care l-a făcut pe Vagabondul Milionar să danseze și pe Regina Angliei să zboare, la festivitatea dedicată Olimpiadei din 2012.

LA TV: Mult război și-un documentar

Prea multe n-o să-ți spunem, fiindcă sunt destule lucruri de făcut prin târg și vremea se anunță suportabilă în week-end. Vineri, la Film +, de la 22.05 ar fi „Black Hawk Down”, pac-pac-ul lui Ridley Scott cu elicopterul căzut, inspirat dintr-un incident real. Pe PRO Cinema, de la 22.30, poți să testezi un horror-SF rusesc, „Rondul de noapte”, block buster în spațiul ex-sovietic. Sâmbătă, de la ora 19.00, Sundance dă „Produced by George Martin”, documentar despre celebrul producător supranumit „al cincilea Beatles”. Tot pe Sundance, de la 20.30, poți vedea „Monty Python Live (Mostly)”, reunion-ul din 2014 al trupei-cult de umor. Ține totuși cont că fanii au bombănit la vremea respectivă. La 22.00, pe TNT, e „Cădere liberă” al lui Joel Schumacher, filmul ăla în care Michael Douglas nu spune nimic primele șapte minute și te bagă-n boală. În fine, duminică, poți încheia cu „A 25-a oră”, de la ora 21.00, pe AXN, unde Ed Norton joacă dealerul care își petrecea ultima zi în libertate. Sau, la concurență, cu „Hurt Locker”, filmul care a trimis la plimbare „Avatar” la Oscarurile din 2009, fiindcă spune povestea soldaților americani din Irak într-un fel care se înscrie în marea tradiție a filmelor americane despre Vietnam și alte teatre de luptă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului