Președintele Comisiei parlamentare pentru relația cu UNESCO: Dosarul pentru includerea iei în patrimoniul mondial, blocat

Președintele Comisiei parlamentare pentru relația cu UNESCO: Dosarul pentru includerea iei în patrimoniul mondial, blocat
Publicat: 24/06/2019, 22:33

„Cei care au ales astăzi să cinstească ia românească ar trebui să știe că Dosarul ‘Arta cămășii cu altiță – Ia, element de identitate culturală în România și Republica Moldova’ întârzie să fie depus la UNESCO, pentru a intra în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural al Omenirii. Disfuncționalitățile, lipsa fondurilor, dar și nepăsarea autorităților au făcut ca acest dosar care trenează de câțiva ani să fie acum, din nou, blocat. Am făcut apel la colegii mei parlamentari să transformăm acest dosar într-un proiect comun, dincolo de ipocrizia patriotismului declarat prin campaniile electorale! Ia în patrimonial mondial UNESCO este adevărata dovadă de patriotism!”, a scris deputatul într-un mesaj pe contul său de pe platforma Facebook.

Într-o alocuțiune susținută luni, cu ocazia Zilei Universale a Iei, sărbătoare inițiată în 2013 și marcată pe 24 iunie în România, Palăr a spus că dosarul realizat de Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Imaterial, „aflat în subordinea Ministerului Culturii, trebuia finalizat în 2018, dar nu este gata nici acum. Anul trecut, Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO a constatat această întârziere și a făcut demersuri pentru deblocarea dosarului. Realitatea era că, în lipsă de finanțare, Comisia de salvgardare nu funcționa. Am intervenit și comisia și-a reluat activitatea, dar numai pentru foarte scurt timp. În an centenar, România nu a fost capabilă să solicite la UNESCO introducerea ei în patrimoniul mondial al umanității”.

În prezent, dosarul este din nou blocat, iar Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Imaterial este iarăși nefuncțională. „A avut un mandat de doi ani și și-a încetat oficial activitatea la începutul lunii iunie a acestui an. Nimeni din Ministerul Culturii nu a anticipat situația astfel încât activitatea să poată continua fără întrerupere”, a mai spus Palăr.

Nu știm cât va dura situația și nici în ce stadiu se află dosarul, a mai spus acesta. Palăr a adăugat că a vorbit cu specialiști în domeniu, care sunt de părere că, pentru realizarea dosarului, ar fi necesară o perioadă de cel puțin jumătate de an.

„Mă tem că mai pierdem un an, iar amenințarea ca și alte țări din spațiul balcanic să înceapă propriile demersuri pentru înscrierea în UNESCO a cămășii tradiționale este una serioasă și reală”, a încheiat acesta.

O colaborare la nivel oficial în vederea promovării în comun, la nivel UNESCO, a cămășii cu altiță, ca piesă reprezentativă a portului tradițional românesc, purtătoare de valoare universală, a fost inițiată în 2016, iar, în noiembrie 2018, la București, a fost semnat un Protocol de cooperare între Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova și Ministerul Culturii și Identității Naționale din România, potrivit tv8.md. Documentul prevede intensificarea colaborării în domeniul culturii, inclusiv și cooperarea părților în pregătirea dosarelor de nominalizare a elementelor comune de patrimoniu pentru înscrierea în listele Convenției UNESCO.

Republica Moldova și România au promovat deja trei dosare transnaționale în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității: „Colindatul în ceată bărbătească” (2013), „Tehnici tradiționale de realizare a scoarței” (2016), „Practicile culturale asociate zilei de 1 Martie” (2017).

Din 2013, pe 24 iunie, la inițiativa comunității online La Blouse Roumaine, se sărbătorește Ziua Universală a Iei, marcată de comunitățile românești din toată lumea. Femeile, în special, poartă în această zi o ie.

Foto: Mediafax Foto

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
SCAD PENSIILE. Românii care vor încasa o pensie mai mică: Dau cu minus
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
O navă de război misterioasă care s-a scufundat în 1742 a fost, în sfârșit, identificată