• Publicat:
Magazin

REȚETE DE PAȘTE. Cum să vopsești OUĂLE

REȚETE DE PAȘTE. Cum să vopsești OUĂLE
Tradiția spune că ouăle se vopsesc în Joia Mare, de preferință în culoarea roșie

Tradiția spune că ouăle se vopsesc în Joia Mare, de preferință în culoarea roșie, dar se poate opta și pentru alte nuanțe, precum albastru, portocaliu, galben sau verde. Oul și carne de miel sunt alimentele „vedetă” care nu ar trebui să lipsească de pe masa de Paște.  

 

Oul este un aliment cu un raport scazut de calorii, iar medicii nutritionisti spun că acest aliment crează rapid senzația de sațietate. Potrivit acestora, oul este un aliment bogat în proteine, te ajută să pierzi mai puțină masă musculară și mai multă grăsime atunci când ții cură de slabire. Astfel că nu din cauza acestui aliment trebuie să ne facem probleme în ceea ce privește silueta noastră în perioada Sărbătorilor Pascale.

Înainte de a vă apuca de vopsit ouăle, acestea trebuie spălate bine, pentru a fi degresate. Ideal este să folosiți detergent de vase, iar apoi trebuie să le clătiți bine, sub jet de apă călduță.

Deși pare o operațiune simplă, oul este extrem de pretențios atunci când vrem să îl fierbem. Pentru a evita spargerea lui, ciocaniți-l usor cu unghia. Oul care bun de vopsit sună a plin. 

Vopsirea ouălor – varianta 1

Ouăle se pun la fiert în apă rece. Se lasă pe aragaz timp de maxim trei minute după ce apa a dat în clocot, apoi se dă vasul în care au fiert ouăle la o parte de pe foc, fără a scoate ouăle din el.

Între timp, într-un alt vas pregătim vopseaua pentru ouă. Se adaugă un plic sau două, în funcție de ce cantitate de apă ați pus în oală, și se adaugă oțet, pentru a intensifica nuanța în care doriți să le vopsiți.

Ouăle se scot pe rând din oala în care au fiert câte două sau trei și se pun în oala unde am pregătit amestecul pentru vopsit. Astfel, ouăle nu trec brusc de la rece la cald și nu riscați ca acestea să se spargă.

După maxim un minut de lăsat în vopsea se scot ouăle din vopsea și se pun pe o hârtie care să absoarbă bine vopseaua în exces. De preferat este o hârtie de ziar. Se rostogolesc pe hârtie, pentru a nu se forma picături de vopsea care strică aspectul ouălor.

Ouăle, încă fierbinți, se ung cu ulei, cu o bucățică de vată înmuiată în ulei. Este important să fie unse cât timp sunt încă fierbinți și au porii deschiși, pentru ca uleiul să intre în coajă, iar ouăle să aibă o culoare vie, strălucitoare, dar să nu fie unsuroase.

Sursă: Rețete mâncare

Vopsirea ouălor – varianta 2

Într-un litru de apă se pun două sfecle roșii medii tăiate bucăți mari. Se adaugă două linguri de oțet alb. Se fierb ouăle împreună cu sfecla. Trebuie să verificați din când în când să nu fie prea închise la culoare.

Sfecla se pune prima la fiert pentru a-și lăsa culoarea în apă. După un minut de pus sfecla la fiert să adaugă, rând pe rând și ouăle. Acestea se lasă pe foc încă 4 minute după ce apa a dat în clocot și se pun pe o coală de hârtie. După ce au fost scoase din apa se ung cu ulei pentru a căpăta nuanță vie.

Sursă: Rețete culinare

Vopsirea ouălor – varianta 3

Cojile de la un kilogram de ceapă roșie se lasă la înmuiat peste noapte, de preferat în jur de 12 ore, într-un vas acoperit cu doi-trei litri de apă. A doua zi se adaugă în vasul în care sunt cojile de ceapă la înmuiat două linguri de oțet și se fierb ouăle timp de 10-15 minute.

În cazul în care se dorește o culoare mai intensa, se mai lasă în oală până ce capătă culoarea dorită, dar numai după ce oala a fost luată de pe foc, pentru a evita ca ouăle să se spargă.

Sursă: Rețete culinare

 

 

Inchide