Soprana Montserrat Caballé, O LEGENDĂ a operei, a murit la 85 de ani

Soprana Montserrat Caballé, O LEGENDĂ a operei, a murit la 85 de ani
Publicat: 06/10/2018, 18:01

Cântăreața fusese internată în urmă cu o lună la spitalul din Barcelona, din cauza unor probleme grave de sănătate,transmite BBC.

Cu o carieră de 50 de ani, Montserrat Caballé a urcat pe cele mai mari scene ale lumii, inclusiv alături de Luciano Pavarotti și Placido Domingo.

„Când cântam Manon Lescaut cuPlácido Domingo, care era minunat, el mi-a spus că descoperea o nouă lume cântând cu mine și mie mi se întâmpla la fel. CuJosé Carreras am avut o relație specială, eram vrăjiți când ne ascultam reciproc. În ceea ce îl privește peLuciano Pavarotti, el era ca un tată”.

Montserrat Caballé s-a născut pe 12 aprilie 1933, în Barcelona, sub numeleMaria de Montserrat Viviana Concepción Caballé i Folch.

A debutat pe scena oprei în 1956, a susținut peste 4.000 de recitaluri și era una dintre ultimele mari dive ale operei. Fără îndoială, după cum ea însăși explica într-un interviu acordat în 2014,Caballé respingea acest apelativ: „Nu mă consider o legendă a operei, nici ultima divă, așa cum deseori scriu ziarele. Fiecare perioadă are divele ei, iar în cazul meu, singurul lucru pe care l-am făcut a fost să îmi fac treaba bine, cât mai bine posibil”.

Montserrat Caballé a fost căsătorită cu tenorul spaniol Bernabe Marti, fiica lor, Montserrat Marti, de asemenea cântăreață, a apărut în mai multe concerte alături de mama sa.

În calitate deambasadoare UNESCO, Montserrat Caballé a desfășurat o activitate umanitară neobosită în sprijinul fundațiilor ce aveau ca sop ajutarea copiilor din țările subdezvoltate.

Împreună cu Freddie Mercury a interpretat melodia „Barcelona”, devenită imn pentru Jocurile Olimpice din 1992.

Montserrat Caballé s-a remarcat nu numai ca o cântăreață de clasă internațională în muzica de operă, dar și pentru interpretarea așa-zisei U-Music, alături de legendarul Freddie Mercury înregistrând un album de discuri în 1988.

Foto: Captură

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase