STUDIU. Când au fost domesticite pisicile

Redactor:
Mădălina Chițu
STUDIU. Când au fost domesticite pisicile
Un grup de oameni de știință de la Universitatea Davis din California susțin că pisicile au fost domesticite acum 4.000 de ani, mai exact în anul 2200 înaintea erei noastre

Un grup de oameni de știință de la Universitatea Davis din California susțin că pisicile au fost domesticite acum 4.000 de ani, mai exact în anul 2200 înaintea erei noastre. Potrivit studiului publicat în Journal of Archaeological Science, egiptenii au fost cei care au transformat pisicile în animale domestice.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au analizat în laborator rămășițele unor pisici care au fost descoperite în mormitele antice din Egipt, informează Daily Mail.

„Egiptenii din perioada în care trăiau faraonii au fost primii oameni care au făcut un pas important în domesticirea acestor feline. Strămoșii pisicilor din era noastră își au rădăcinile încă din anul 2.200 î.H.” a spus Jennifer Kurushima, coordonatorul studiului. 

Deși au fost domesticite în urmă cu aproximativ 4.000 de ani, egiptenii venerau această specie de feline încă din anul 4.000 înaintea erei noastre, mai notează Daily Mail.

Cotidianul britanic mai scrie că milioane de animale erau omorâte ritualic în Egiptul Antic pentru a susține o adevărată industrie a mumificării, fapt ce a dus chiar la dispariția unor specii de animale din această regiune. În plus, fascinația egiptenilor pentru aceste feline este renumită, numeroase artefacte purtând reprezentațiile acestor animale.

Un studiu precedent, realizat de savanții italieni, arată că egiptenii creșteau această specie de feline cu scopul de a le mumifica și oferi drept ofrandă zeilor. Astfel, între anii 332 î.e.n și 32 î.e.n., templele egiptene erau veritabile crescătorii de pisici, animalele fiind folosite ca jertfă pentru zeița Bastet, înfățișată în arta egipteană cu un cap de pisică. Cercetătorii italieni au ajuns la această concluzie după ce au analizat o pisică mumificată care a fost achiziționată în secolul al XVIII-lea de Muzeul de Arheologie din Parma. 

Inchide