STUDIU. Oamenii trăiesc mai mult, dar sunt mai bolnavi

STUDIU. Oamenii trăiesc mai mult, dar sunt mai bolnavi
Publicat: 14/12/2012, 18:43
Actualizat: 30/07/2014, 01:28

Speranța de viață a crescut în toată lumea, iar mortalitatea infantilă a scăzut, potrivit unui studiu recent. Cu toate acestea, numărul celor care se confruntă cu diverse boli sau dizabilități continuă să atingă valori tot mai mari, scrie Huffington Post.

Ultimul studiu de acest tip fusese dat publicității în anul 1990, când principala problemă era rata mortalității în rândul copiilor cu vârste sub cinci ani. De atunci, numărul deceselor a scăzut de la 10 milioane pe an la 7 milioane pe an în prezent, în special datorită campaniilor de vaccinare împotriva bolilor precum poliomielita sau pojarul.

Pe de altă parte, numărul bolilor cronice și a dizabilităților care apar mai târziu, în cursul vieții adulte, a crescut. Hipertensiunea a devenit principalul risc pentru sănătate pe plan global, urmată de fumat și consumul de alcool.

Astfel, potrivit cercetătorului Christopher Murray, directorul Institutului de evaluare a sănătății de la Universitatea Washington, „factorul care influențează cel mai mult sănătatea globală nu îl mai constituie morțile premature, ci bolile cronice, leziunile, afecțiunile mintale și toate bolile legate de oase și articulații”.

În țările dezvoltate, afecțiunile de acest tip reprezintă peste 50% din problemele de sănătate ale populației, situația contribuind semnificativ la îmbătrânirea populației. Din acest motiv, dacă speranța de viață este în creștere, la fel se va întâmpla și cu numărul anilor în care oamenii vor fi nevoiți să trăiască având probleme de auz, de vedere sau afecțiuni mintale.

Totodată, studiul realizat de peste 480 de cercetători din 50 de țări a mai arătat că în America Latină una dintre cauzele deceselor în rândul bărbaților o reprezintă omuciderile. Totodată, sinuciderile sunt cauza numărul nouă a deceselor în rândul femeilor din Asia, în timp ce în America de Nord și Europa occidentală, suicidul se află pe locul 14, respectiv 15 în acest clasament.

În ceea ce privește diabetul, acesta ucide mai mulți oameni din categoriile de vârstă 15-49 de ani în Africa decât în Europa occidentală – 8,8 decese față de 1 la 100.000.

Pe de altă parte, în Asia centrală și de sud-est se înregistrează cea mai mare incidență a atacurilor cerebrale în rândul tinerilor adulți, cu 15 cazuri din 100.000 de decese. În America de Nord, acest raport este de 3 la 100.000.

Bolile cardiovasculare și atacul cerebral rămân totuși principalele cauze ale deceselor pe plan global. Cancerul de plămâni a urcat pe locul 5 între cauzele deceselor, iar SIDA a urcat de pe locul 35 între cauzele deceselor în lume în 1990, pe locul 6 în prezent.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Pescobar a fugit din România! Unde a plecat Paul Nicolau, după ce ANPC i-a închis...
FOTO. Imagini incendiare cu actrița care l-a refuzat pe fotbalist! Cum arată femeia
Masacru într-un oraș italian. Un inginer și-a măcelărit familia și a lăsat bilete în care...
Cum face amor, la 85 de ani, Jane Fonda: 'Îmi pun picioarele după...'
Cum va fi vremea în iarna 2023-2024 în România. El Nino aduce ninsori consistente, iar...
Ce faci dacă ești în străinătate și îți expiră ITP-ul? Puțini români știu acest lucru
UPDATE/FOTO/VIDEO - O tânără a fost descoperită decedată pe o plajă din Mamaia. Ea a...
Cine este amanta lui Călin Donca „Trăiește și cu amanta în casă și cu soția”...
Două mașini de Poliție sunt implicate într-un accident rutier. Una a ajuns în șanț
Biden, despre blocajul guvernamental care ar putea arunca America în haos: ,,mingea este la republicanii...
IREAL! Notă de plată de 2.612 ron la restaurantul Taverna Racilor al lui Pescobar. Doar...
SECRETUL diamantelor! Cum știi că ce ai cumpărat NU ESTE doar un FALS?
GAME OVER, HALEP! A venit și suspendarea numărul 2. Câți ani a primit acum
O nouă eliminare în echipa lui Chef Sorin Bontea. Mirela Chiroabă pleacă de la Chefi...
Nota de plată uriașă a unei cliente la Taverna Racilor. Numai o apă costă 25...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: Ai iubit-o mult? Bulă: Sigur, dormeam la altele ca să...
Arsenie Boca a Știut a Dezvăluit și Exact Înainte să Moară: ‘Cum Să Scaapi de...