Un dispozitiv inspirat din „Star Trek” ar putea fi folosit pe ISS

Un dispozitiv inspirat din Star Trek ar putea fi folosit pe ISS
Publicat: 12/02/2014, 12:44
Actualizat: 26/03/2019, 16:41

Un dispozitiv medical realizat de NASA pentru a vindeca afecțiunile de piele, inspirat din serialul științifico-fantastic „Star Trek: The Next Generation”, ar putea fi utilizat în curând de astronauții de pe Stația Spațială Internațională (ISS), informează dailymail.co.uk.

Într-un episod din serialul „Star Trek: The Next Generation”, comandantul Riker este mușcat de pisica personajului Data, iar medicul Beverly Crusher îi vindecă rănile, instantaneu, folosind un dispozitiv aparent foarte simplu.

Află mai multe știri din lumea filmului pe pagina de Facebook „I like to movie-movie”.

Tehnologia aflată la baza acelui dispozitiv, denumit „regenerator epidermic”, care a regenerat celulele comandantului Riker, în ciuda faptului că era un produs de ficțiune, ar putea deveni realitate la bordul ISS.

NASA a semnat un contract pentru a crea „noi dispozitive biotehnologice”, inclusiv un sistem care construiește celule umane în 3D și un altul care tratează durerile pe cale externă.

Dispozitivele vor fi fabricate pe baza unor patente și contracte de licență încheiate cu compania GRoK Technologies din statul Texas. Ele reprezintă rezultatul unui program inițiat de NASA, denumit Technology Transfer Program.

Primul dintre aceste dispozitive, denumit BioReplicates, va permite medicilor să obțină modele 3D ale țesutului uman, care vor fi utilizate apoi pentru testarea unor medicamente și a unor produse cosmetice.

Noua invenție va crește „siguranța și eficiența” testelor actuale și va aduce în plus „o acuratețe și o fiabilitate mai mare și o mai bună eficiență a costurilor”.

Potrivit NASA, noua tehnologie va contribui, totodată, la reducerea testelor realizate pe animale.

Dispozitivul va funcția într-un mod similar cu „regeneratoarele epidermice” folosite în serialul „Star Trek”, iar modelele viitoare ar putea într-o bună zi să vindece instantaneu o gamă vastă de răni și afecțiuni.

Al doilea dispozitiv, denumit Scionic, ar putea fi inclus într-o serie de aparate medicale care ar putea trata pe cale externă inflamațiile și durerile de la nivelul oaselor și mușchilor.

De exemplu, aceste aparate ar putea atinge pielea și să impulsioneze funcțiile naturale analgezice ale organismului, fără a se folosi medicamente.

NASA spune că este interesată de potențialul pe care aceste tehnologii îl prezintă în domeniul regenerării oaselor și mușchilor.

În timpul zborurilor spațiale îndelungate, de exemplu, astronauții dezvoltă osteopenie – o afecțiune ce constă în scăderea masei osoase și musculare și a densității osoase.

Agenția Federală Spațială Rusă a creat deja o tehnologie care funcționează într-un mod similar cu dispozitivul Scionic creat de GRoK Technologies.

Denumit Scenar, dispozitivul rusesc folosește un semnal electric de intensitate moderată atunci când este plasat deasupra zonelor corporale dureroase ale unei persoane.

Receptorii nervilor dermali din piele captează acele semnale, care sunt transmise către creier prin sistemul nervos central. Creierul reacționează și sintetizează neuropeptide – substanțe eliberate în mod natural cu rol de vindecare și de regularizare, inclusiv endorfine, considerate a fi unele dintre cele mai puternice analgezice.

Scenar diferă de actualele aparate medicale ce utilizează stimularea electrică transcutanată a nervilor (TENS), întrucât încurajează corpul să se vindece singur. În schimb, dispozitivele TENS folosesc semnale electrice pentru a bloca temporar semnalele dureroase, împiedicându-le să ajungă la creier.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se schimbă regulile în România. SE DĂ LEGEA pe care o așteptau milioane de români
Exclusiv: Valentina Borcea și Cristian Boureanu, împreună în instanță. Cine i-a dat în judecată pe...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Pitagora, între matematică și învățăturile despre nemurirea sufletului