Un monument din România, în topul celor mai spectaculoase construcții scufundate din lume. GALERIE FOTO

Publicat: 04/02/2013, 16:39
Actualizat: 18/05/2015, 17:01

O serie de clădiri care ascund o istorie aparte au fost incluse în topul celor mai spectaculoase monumente scufundate din lume, realizat de The World Geography. Printre aceste construcții se numără și o clădire din România: Cetatea Tricule.

Potrivit The World Geography, dorința omului de a crea lacuri artificiale sau baraje pentru hidrocentrale a avut drept efect scufundarea a sate întregi. În multe locuri crearea unui lac artificial a dus la scufundarea bisericilor sau a palatelor. Aceste cetăți care ies la suprafață apei au devenit importante puncte de atracție turistică, mai notează sursa citată.

Mai jos puteți regăsi topul celor mai spectaculoase clădiri scufundate din lume:

● Biserica Sfântul Nicolae din Macedonia este o clădire care a fost construită în anul 1850. La doar trei ani de la ridicarea acestui monument religios, s-a decis crearea unui lac artificial. Efectul acestei decizii a fost unul devastator, în ceea ce privește Biserica Sfântul Nicolae.

The World Geography scrie că după ce lacul a fost creat, clădirea a fost scufundată în întregime în apa lacului artificial. Datorita perioadelor de secetă, care s-au înregistrat în secolul XXI, atunci când apele s-au retras, localnicii și turiștii pot admira, în prezent, clădirea monumentului religios.

● Biserica Altgraun, din Reschen, Italia este și ea inclusă în topul celor mai spectaculoase cădiri scufundate din lume.

Lacul artificial din regiunea Reschen, Italia, a fost construit de compania Montecatini. Reprezentanții companiei doreau să construiască un lac de acumulare însă au întâmpinat rezistență din partea locuitorilor. În cele din urmă, satele Graun și Reschen au fost inundate în 1950. În acea vreme 163 de case au fost scufundate, la fel și biserica, al cărei turn a rămas totuși deasupra apei.

● Biserica din Petrolandia, Brazilia ocupă locul trei în clasamentul realizat de The World Geography.

Petrolandia este un oraș vechi din Brazilia, situat pe malul unui râu. În trecut, orașul a fost în mare parte mutat din cauza construirii unui baraj. Singura construcție care a rămas în mijlocul apelor a fost biserica, care astăzi reprezintă un punct de atracție datorită arhitecturii impresionante.

● Turnul Mănăstirii Sfântul Nicolae, din Kalyazin, Rusia a fost construit între anii 1796-1800. Acesta a fost parte a mânăstirii Sfântul Nicolae. Când Stalin a ordonat amenajarea rezervorului Uglich, în 1939, toate clădirile medievale au fost acoperite de ape.

Turnul Mănăstirii Sfântul Nicolae este o construție în stil neo-clasic, care se ridică 74,5 metri deasupra apei. Acesta se află la 150 km de Moscova, pe râul Volga, în apropiere de vechiul oraș Kalaizin.

● Palatul Jal Mahal, din India, aflat în mijlocul lacului Man Sugar din India, a fost construit pentru familia regala în 1799. De altfel, Jal Mahal se traduce prin Palatul Apelor. Palatul a fost restaurat recent și deschis publicului. Primele patru etaje sunt sub ape, însă ultimul etaj poate fi vizitat de către turiști.

Palatul Jal Mahal a fost construit în anul 1799, pentru familia regală. Clădirea a fost treptat inundat, iar în timpul sezonului ploios patru etaje rămân sub nivelul apei.

● Biserica din Mediano, din Spania, a fost și ea inclusă în topul celor mai spectaculoase clădiri scufundate din lume. Acest monument de află în provincia iberică Huesca. A fost scufundată împreună cu întreg satul Mediano în anul 1960, când în zonă a fost construit un lac artificial.

● Cetatea Trikule, Romania se află pe malul stâng al Dunării, la 4km de localitatea Svinita, județul Mehedinți. Cetatea a fost ridicată în secolul XV, pentru a opri expansiunea otomana spre vest.

Dintre cele trei turnuri poziționate în forma unui triunghi ipotetic, doar două mai pot fi văzute astăzi deasupra apei. Cel de-al treilea se mai vede doar uneori, atunci când nivelul apei scade foarte mult. Cetatea a fost inundată ca urmare a ridicării nivelului Dunării, din cauza ridicării barajului de la Gura Văii, construit în anul 1971.

● Biserica „Nașterea Domnului”, din Rusia, a fost construită la sfârșitul secolului XVIII, în Krokhino. Situată pe marginea râului Beloye, biserica a fost scufundată atunci când sovieticii au decis construirea centralei hidroelectrice. În 2009, autoritățile au început planurile de restaurare a bisericii pentru că este un important punct de atracție turistică.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Medicii ar putea fi nevoiți să îi amputeze un picior lui Florin Piersic! Dezvăluiri de...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
MAGHIARII dau în clocot în TRANSIILVANIA. Abia acum s-a aflat ce sentimente au: Există o...
Cea mai mare minciună din istorie. Ziua în care oamenii au crezut că extratereștrii au...
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
A fost descoperită o nouă particulă. Cercetătorii o căutau de mult timp!