Un regizor a reușit să intre în BISERICA SCIENTOLOGICĂ, frecventată de vedete de la Hollywood, iar ce a descoperit a provocat un scandal uriaș

Un regizor a reușit să intre în BISERICA SCIENTOLOGICĂ, frecventată de vedete de la Hollywood, iar ce a descoperit a provocat un scandal uriaș
Publicat: 08/03/2015, 11:37
Actualizat: 08/03/2015, 21:37

Regizorul american Alex Gibney, premiat cu un trofeu Oscar pentru documentarul „Taxi to the Dark Side”, pregătește lansarea unei noi producții extrem de așteptate. Este vorba, de asemenea, despre un film documentar care are ca subiect, de data aceasta, biserica scientologică. El aduce în prim plan originile acesteia, informații despre L. Ron Hubbard, fondatorul bisericii, despre vedetele care i s-au alăturat, precum și povești cutremurătoare despre abuzuri, împărtășite de foștii membri.

Înainte însă de premiera programată pentru data de 13 martie, Gibney a oferit câteva detalii inedite despre modul în care a reușit să „sape” în căutarea informațiilor despre scientologie, mișcarea religioasă care susține că practicile și credințele sale se bazează pe cercetarea științifică, scrie Business Insider.

Totul a început în urmă cu doi ani, când regizorul a intrat în posesia cărții „Going Clear: Scientology, Hollywood, and the Prison of Belief”, scrisă de jurnalistul Lawrence Wright. După câteva pagini citite, Gibeney a fost captivat, așa că atunci a decis să înceapă ceea ce avea să fie lunga „călătorie” pentru realizarea documentarului „Going Clear”, în colaborare cu autorul volumului amintit.

Pentru început, a ales câteva teme principale: lupta scientologiei pentru a fi recunoscută ca organizație religioasă scutită de taxe; modul în care biserica s-a folosit de vedete precum John Travolta și Tom Cruise pentru a câștiga mai multă popularitate sau pentru a-i manipula pe alții să rămână în continuate membri; poveștile celor care au părăsit biserica scientologică, dispuși să vorbească despre experiențele trăite acolo.

Pentru a asigura siguranța celor care au acceptat să vorbească în fața camerelor de luat vederi, niciuna dintre întâlnirile și discuțiile cu personajele nu s-a desfășurat în casele acestora. Asta pentru că foștilor membrii ai bisericii le era teamă de repercusiuni, scrie scursa citată.

Frică s-a dovedit a le fi și mai multor companii media, care au refuzat să se ocupe de licențierea unei astfel de producții.

Cea mai mare luptă este însă cea pe care Gibney și HBO, televiziunea care va difuza documentarul, se duce în prezent. După ce filmul a fost prezentat în cadrul Festivalului Sundance, biserica scientologică a lansat o serie de atacuri menite să-l discrediteze pe regizor. Printre altele, reprezentanții ei au publicat pe YouTube un filmuleț denigrator la adresa cineastului, catalogându-l drept un „propagandist al HBO”.

Alex Gimney a precizat însă că, deși în timpul filmărilor documentarului a încercat să stea de vorbă și cu clericii bisericii scientologice, precum și cu John Travolta sau Tom Cruise, cu toții au refuzat invitația la discuții.

Cu toate acestea, regizorul american crede că toate aceste tactici de „intimidare” puse în aplicare de biserica scientologică nu îi sunt neapărat adresate lui, echipei de producție sau publicului larg, ci mai degrabă membrilor bisericii, al căror număr este estimat la 50.000 de persoane.

„Joacă un joc de PR prin care încearcă să spună Uitați-vă la acești oameni răi cum ne atacă. Uitați-vă cu câtă vitejie ne apărăm organizația„, a explicat în cele din urmă Gibney.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
AJUTOR OBLIGATORIU în România. Este vestea pe care o așteptau aproape un milion de români
O bancnotă de colecție îți aduce o avere. Mulți români o mai au prin casă
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Kim Jong Un a primit „cadou” de ziua sa jurăminte de loialitate de la nord-coreeni