Cum poate Adrian Năstase să posteze pe blog din închisoare

Cum poate Adrian Năstase să posteze pe blog din închisoare
Publicat: 20/08/2012, 18:40
Actualizat: 26/11/2012, 17:04

Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) precizează, referitor la modalitatea de publicare a unor mesaje ale lui Adrian Năstase pe blog, că deținuții, în condițiile legii, pot transmite date, informații și înscrisuri către aparținători sau alte persoane aflate în afara închisorii.

„Persoanele private de libertate, în condițiile legii, pot transmite date, informații și înscrisuri către aparținători sau alte persoane aflate în afara locurilor de deținere ca urmare a asigurării drepturilor legale la petiționare, corespondență, informare și efectuare de convorbiri telefonice”, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX, luni, de ANP.

Precizările ANP vin „ca urmare a materialelor apărute în ultimele zile în mass-media, referitoare la modalitatea de publicare a unor mesaje ale persoanei private de libertate A. N. pe o pagină web”, conform aceluiași comunicat.

Instituția ține să menționeze și că, potrivit „unui mesaj postat pe pagina web la care se face referire în aparițiile mass-media, se precizează că materialele sunt publicate prin intermediul membrilor familiei – «M-am hotărât, de asemenea, să vă trimit, periodic, unele gânduri sau comentarii, prin Andrei, Mihnea și Manuela»”.

Într-una din postările sale pe blog, Adrian Năstase vorbea despre condițiile din închisoare, menționând lipsa telefonului, a calculatorului și a internetului.

ANP mai precizează, în același context, că dreptul la corespondență al persoanelor aflate în executarea pedepselor privative de libertate este garantat, iar corespondența are caracter confidențial și nu poate fi deschisă sau reținută decât în limitele și în condițiile prevăzute de lege.

„Pentru asigurarea exercitării dreptului de petiționare și a dreptului la corespondență, directorul penitenciarului are obligația de a lua măsurile corespunzătoare pentru instalarea de cutii poștale în interiorul penitenciarului. Petițiile și corespondența sunt colectate de către personalul furnizorului de servicii poștale, căruia i se asigură accesul în interiorul penitenciarului. (temei legal art. 46 din Legea nr. 275/2006 privind executarea pedepselor și a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal). În contextul cadrului legal execuțional penal, administrația locului de deținere nu exercită nici un control asupra corespondenței expediată de către persoanele private de libertate pe adresa destinatarilor”, se menționează în comunicat.

Totodată, ANP precizează că persoanele aflate pentru executarea pedepselor privative de libertate au dreptul să efectueze convorbiri telefonice de la telefoanele instalate în penitenciar, iar convorbirile au caracter confidențial.

„Orice persoană privată de libertate are dreptul de a efectua săptămânal, pe cheltuiala sa, cel puțin o convorbire telefonică de la telefoanele instalate în incinta locului de deținere cu persoanele din exteriorul locului de deținere, atât din țară, cât și din străinătate. Sunt interzise deținerea și folosirea telefoanelor mobile, precum și a altor dispozitive de comunicare la distanță, de către persoanele private de libertate”, potrivit aceluiași comunicat.

ANP menționează și că, în conformitate cu legea, deținuții au dreptul să primească vizite în spații special amenajate, sub supravegherea vizuală a personalului locului de deținere, directă sau prin intermediul unor sisteme electronice. „Persoanele private de libertate pot fi vizitate de soț sau soție, ori de rudele până la gradul al IV-lea inclusiv. Cu consimțământul persoanei private de libertate, aceasta poate fi vizitată și de alte persoane cu aprobarea scrisă a directorului locului de deținere. Persoanele aflate în executarea pedepselor privative de libertate au dreptul de a primi oricând vizitele cu apărătorul, în condiții de confidențialitate, în spații special amenajate prevăzute cu dispozitive de separare, care să limiteze contactul fizic, dar care să permită transmiterea de înscrisuri. Menționăm că aceste vizite se acordă în afara drepturilor de vizită cu aparținătorii”, arată ANP.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Revoltător! Cum justifică Luis Fabian crima de la Padina: 'Trebuie să înghit eu?!'
FOTO. Schimb de partenere sexy între milionari. Unul i-a luat iubita, altul femeia care i-a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Ce salariu lunar trebuie să câștigi în România, în 2024, pentru a nu fi „fraier”....
Înfiorător! Ce au găsit medicii în creierul lui Robert F. Kennedy Jr. „Mi-a mâncat o...
Crima din Crângaşi a fost filmată. Imagini cu momentul în care un bărbat este ucis...
EXCLUSIV / Ce despăgubiri ar putea să primească familiile victimelor accidentului din 2 Mai? Suma...
Cât costă o noapte de cazare la mare de la 1 iunie! Prețurile în Mamaia...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Când este permisa traversarea deși nu exista trecere de pietoni?
Rusia îşi concentrează forţele pentru o nouă invazie din nord în Ucraina. Avertisment al şefului...
Descoperire ULUITOARE la piramidele din Giza! Are formă de L și mai multe...
Anunțul venit acum despre PACE. Putin este de acord
Casa Regală o critică din nou pe Meghan. Ce a făcut în Nigeria
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
”Eu am făcut în 15 minute cât faceți voi în trei luni, de fapt” Andreea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Arheologii cred că au găsit locul în care a murit Augustus, primul împărat al Imperiului...
×