Maidanezii din Călărași au fost împușcați de vânători pentru că „hărțuiau vânatul”

Redactor:
Mihaela Stoica
Maidanezii din Călărași au fost împușcați de vânători pentru că „hărțuiau vânatul”
Cei 30 de maidanezi găsiți morți pe un câmp din Călărași au fost împușcați de către reprezentanți ai Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AVPS) Oltenița pe motiv că hărțuiau vânatul, afirmă polițiștii.

Cei 30 de maidanezi găsiți morți pe un câmp din Călărași au fost împușcați de către reprezentanți ai Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AVPS) Oltenița pe motiv că hărțuiau vânatul, afirmă polițiștii.

În urma cercetărilor efectuate de poliști în cazul câinilor găsiți morți pe un câmp din apropierea comunei Luica, din județul Călărași, s-a constatat că AVPS Oltenița a organizat și desfășurat acțiuni de combatere a dăunătorilor pe fondul cinegetic 37 Mitreni. „Au fost emise în acest sens autorizații de vânătoare, care confereau dreptul de a vâna pe fondul cinegetic, activitățile fiind coordonate de reprezentantul legal al asociației. Polițiștii au identificat participanții la aceste acțiuni, respectiv paznici de vânătoare și membri ai Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Oltenița”, se arată într-un comunicat al Poliției Județene Călărași.

Reprezentanții vânătorilor au declarat în fața anchetatorilor că mai multe grupuri de maidanezi au hărțuit vânatul, fapt care a „impus împușcarea acestora”. Vânătorii au invocat că aveau dreptul să împuște maidanezii în baza legii 407/2006 a vânătorii și a protecției fondului cinegetic.

Cadavrele câinilor au fost transportate pe marginea drumului județean 401 și ar fi urmat să fie ridicate de către asociația de vânătoare în vederea incinerării.

În urma verificărilor polițiștilor, s-a stabilit proveniența maidanezilor. „La data de 27 noiembrie 2012, Asociația Fonduri Europene – Consultanță Curcani și ECOSAL – Servicii Oltenița SRL au încheiat un contract de prestări servicii pe o perioadă de un an. În baza acestuia, se instituia obligația Asociației Fonduri Europene Consultanță de a asigura adăpostirea, hrănirea și îngrijirea medicală a animalelor fără stăpân, captivate de beneficiarul ECOSAL Servicii Oltenița SRL, pe raza municipiului Oltenița”, se precizează în comunicat.

Polițiștii au descoperit că la jumătatea lunii februarie, reprezentanții firmei care trebuia să se ocupe de îngrijirea câinilor au abandonat adăpostul, iar câinii au fost lăsați liberi, fără a-i anunța pe reprezentanții Ecosal Servicii Oltenița SRL și fără a rezilia contractul de prestării servicii.

„Noi nu putem spune că vânătorii au acționat sau nu în legalitate. Urmează să stabilim pentru că dosarul este încă în cercetare”, a declarat pentru gândul inspectorul de poliție Ramona Tudor, purtător de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Călărași.

La sfârșitul săptămânii trecute, 30 de câini au fost găsiți morți pe marginea unui drum județean din Călărași, pe o distanță de trei kilometri, între localitățile Luica și Mânăstirea.

Camera Deputaților a votat în 22 noiembrie 2012 legea  privind gestionarea câinilor fără stăpân, care permite inclusiv soluția eutanasierii animalelor dacă autoritățile locale o consideră oportun.

×

Ziua Marinei Române, fără spectatori. Klaus Iohannis și Ludovic Orban participă la evenimentele din Portul Militar Constanţa

Publicată de Gandul pe Sâmbătă, 15 august 2020
Gândul LIVE!
Inchide