Medicii europeni cer pentru doctorii de spital cel puțin două-trei salarii medii pe economie. Cu cât ar trebui să fie plătiți medicii din România dacă se aprobă această cerere

Medicii europeni cer pentru doctorii de spital cel puțin două-trei salarii medii pe economie. Cu cât ar trebui să fie plătiți medicii din România dacă se aprobă această cerere
Publicat: 20/05/2012, 19:00
Actualizat: 21/05/2012, 09:08

Medicii europeni cer guvernelor din țările membre ale Uniunii Europene garantarea salariului minim pentru doctorii de spital, însă nu mai puțin de două-trei salarii medii pe economie, și asigurarea fără întrerupere a finanțării sistemelor de sănătate la un nivel comparabil cu media din statele UE, informează Mediafax.

În momentul de față, conform celor mai recente date al Institutului Național de Statistică (INS), în sistemul sanitar salariul mediu net este de 1.254 de lei. Salariul mediu net pe economie este de 1.543 de lei, cu peste 23% mai mare decât cel de la Sănătate. Spre comparație, în administrația publică din România salariul mediu net lunar a fost, în luna martie, de 1.876 de lei, respectiv cu 50% mai mare decât cel din sistemul sanitar.

Dacă salariul minim al doctorilor din spitale ar fi echivalentul a trei salarii medii nete pe economie, atunci acesta ar trebui să fie de peste 4.600 de lei, respectiv de aproape 1.050 de euro.

Asociația Europeană a Medicilor de Spitale și Federația Europeană a Medicilor Salariați au adoptat, în cadrul Adunării Generale care a avut loc în 17-19 mai, la Varna, o declarație prin care solicită guvernelor din țările membre ale Uniunii Europene asigurarea fără întrerupere a finanțării sistemelor de sănătate la un nivel comparabil cu media din țările Uniunii Europene, pentru a îndeplini primul factor pentru revenirea economică a UE, se arată într-un comunicat de presă al Colegiului Medicilor din România transmis, duminică, agenției Mediafax.

Cele două organizații profesionale solicită, de asemenea, îmbunătățirea dotărilor tehnice din spitale, astfel încât să fie îndeplinite standardele științifice internaționale, garantarea unui salariu minim pentru medicii de spital în concordanță cu calificarea lor, însă nu mai puțin de minim două sau trei salarii medii pe economie, implementarea completă și rapidă în legislațiile naționale a directivei privind timpul de lucru, obținerea unei balanțe între timpul de lucru al doctorilor și timpul personal și viața de familie, garantarea autonomiei profesionale și a autoguvernării medicilor de spital.

„Dreptul la sănătate este un drept fundamental, recunoscut de toate tratatele europene. Delegațiile AEMS și FEMS, reunite la Varna, consideră că menținerea calității în sistemele de sănătate din țările membre ale Uniunii Europene necesită condiții de muncă potrivite pentru doctorii din spitale”, au precizat reprezentanții Colegiului Medicilor din România (CMR).

România a fost reprezentată la această reuniune de Colegiul Medicilor din România, Federația Sindicatelor Democratice ale Medicilor „Dr. Ioan Cantancuzino” și Camera Federativă a Medicilor.

„M-am simtit jenat când am comparat situația din România cu cea a medicilor din celelalte țări. În cadrul dezbaterilor, reprezentanții celorlalte țări au rămas șocați de condiția medicului din România, plecând de la veniturile pe care le obține, timpul de lucru și încălcarea independenței profesionale. Delegațiilor celor două organizații și-au manifestat susținerea pentru poziția Colegiului Medicilor din România și, în condițiile în care medicii români vor decide mișcări de protest, vor asigura un lobby european pentru rezolvarea problemelor. Au fost delegați care au considerat rușinoase veniturile medicilor din România și Bulgaria. De aceea, menționarea veniturilor de două-trei ori este o consecință și a situației din România și Bulgaria, urmând ca într-o etapă ulterioară linia europeană să stabilească un venit minim garantat pentru medicii din diferite sisteme din Europa”, a declarat profesorul Vasile Astărăstoae, președintele CMR.

În cadrul reuniunii, reprezentantul Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vlad Tica, a fost ales vicepreședinte al Asociației Europene a Medicilor de Spital.

AEMH este o asociație profesională care are ca scop principal îmbunătățirea tuturor aspectelor legate de condițiile din spitalele din Europa. Asociația apără interesele medicilor de spital, se implică în dezbaterile legate de directivele europene și legislația națională în ceea ce privește condițiile de muncă, Directiva Europeană privind Timpul de Lucru, Directiva privind Serviciile în Sănătate, libera mișcare a profesioniștilor din sănătate, a precizat CMR.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
Motivul pentru care Reghe a băgat divorț. Ce i-a făcut Prodanca! Ea și Gigi Becali
FOTO. Anna Lesko, o nouă apariție interzisă! Cum s-a afișat în fața fanilor: i-a căzut...
Serena Williams a fost surprinsă pe plajă, în costum de baie. Câte kilograme are sportiva
Andreea Mantea NU mai tace! Adevărul despre relatia cu Cristi Mitrea: „…câte BĂTĂI am îndurat,...
Ce avere îi lasă Prodanca lui Reghecampf! Ce se va întâmpla la partaj, după divorț
CAZ HALUCINANT în România! Un doctor a anunţat că NU mai consultă pacienţi nevaccinaţi. Poziţia...
Iranienii au ieşit vineri la vot pentru alegerea preşedintelui ţării
BANCUL ZILEI – Darul iubitei și bikinii buclucași
Cadavrele a 20 de mineri ilegali au fost găsite lângă o mină de aur abandonată...
Motivul pentru care Reghe a băgat divorț. Ce i-a făcut Prodanca! Ea și Gigi Becali
AVERTISMENT lansat de președintele Micrososft: Există deja sistemul „O persoană, un dosar”
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Ajutoare de 2.000 de EURO pentru această categorie de români. Cum obțin banii, de fapt
Heidi Klum și-a arătat susținerea pentru Germania în „cel mai mic bikini”. Puține femei ar...
Se spală de Moșii de vară 2021? Ce spun, de fapt, tradiția străveche și preoții
Moșii de vară 2021. Ce este total interzis să faci de Sâmbăta Morților
Întâmplarea-emblemă pentru România. Bătrânul care a început să plângă că nu a avut bani de...
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Povestea tânărului din România care şi-a deschis prima afacere căutând-o pe Google. Acum face milioane...