Când matematica de performanță „joacă” teatru. POVESTEA Sofiei Petcu, campioană la aritmetică mentală: „O olimpiadă este ca un roller coaster”

Publicat: 26/04/2024, 08:30

Sofia Petcu este o tânără de poveste, o adevărată inspirație pentru cei din generația ei. Îi place teatrul, îi plac limbile străine, dar mai ales matematica, acolo unde a ridicat socotelile și cifrele la rang de excelență. Vorbim despre o adolescentă de doar 14 ani, care a trecut de la titulatura de câștigătoare a Olimpiadelor Preșcolarilor la campioana Olimpiadelor Internaționale de Aritmetică Mentală.

De la prima victorie, la Olimpiadele Preșcolarilor, când avea doar patru ani, până în prezent, Sofia Petcu a demonstrat că vârsta nu reprezintă niciun obstacol pentru a atinge excelența.

În toți acești ani, în care s-a bucurat de susținerea familiei sale, a adunat deja un palmares de peste zece medalii și trofee la competițiile naționale și internaționale din Egipt, Turcia, Olanda și India, concursuri la care a participat. Mai mult decât atât, în ultimul an a fost, lună de lună, lider de clasament al Olimpiadei Internaționale de Aritmetică Horus, la categoria profesioniști.

Sofia a obținut, în 2023, titlul de „Campion de Campion” – cel mai mare punctaj – în finala competiției organizate în Olanda, după ce în 2022, în Cairo, Egipt, obținea titlul de „Campion”.

„Atunci când ai nevoie de ceva nou, inedit și emoționant, participă la o olimpiadă”

Sofia a mărturisit că îi place să partipe la concursuri și olimpiade, pentru că acest lucru o face să treacă prin mai multe stări, de la emoție și bucurie până la deprinderea de a se exprima liber, de a avea încredere în ea.

Mai mult, adolescenta consideră faptul că rezultatele obținute, cu multă muncă și perseverență, îi construiesc caracterul, iar pe viitor o vor ajuta să ia cele mai bune decizii pentru ea, atât în plan personal, cât și profesional.

Pentru mine, o olimpiadă este ca un roller coaster, te emoționează, te îndeamnă la mai multă dorință de competiție și îți oferă un prilej de bucurie. Experința de a participa la un astfel de concurs este una magică și inedită. Mereu mi-a plăcut să mă remarc prin cunoștințele mele, iar olimpiadele școlare și extrașcolare sunt pentru mine cel mai bun mod de a mă exprima liber.

Particip la diferite concursuri de mică și sunt foarte mândră de rezultatele mele de până acum.
Cu ajutorul lor, evoluăm și, de asemenea, învățăm lucruri noi. Consider că rezultatele noastre extraordinare ne construiesc caracterul și ne determină să alegem calea potrivită pe care să pășim spre viitorul nostru, spre viața plină de aventuri care ne așteaptă. Atunci când ai nevoie de ceva nou, inedit și emoționat, participă la o olimpiadă”, a spus Sofia Petcu.

Cum a început călătoria în aritmetica mentală

Talentul Sofiei în ale matematicii a ieșit în evidență încă de la o vârstă fragedă, impresionând juriul competiției „Olimpiadele Preșcolarilor”, un concurs organizat de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.

De atunci, pasiunea pentru matematică a continuat să crească, iar rezultatele sale au impresionat constant la competițiile naționale și internaționale.

Sofia a participat la ediția a XI-a a „Olimpiadelor Preșcolarilor”, din anul 2015, atunci când avea patru ani, rezolvând rapid exercițiile de logică, un puzzle, dar și prin participarea la un desen creativ.

Nu și-a abandonat niciodată visul, devenind mai bună pe zi ce trece. Puțini știu însă că orele lungi de studiu și antrenament au fost fundamentale în construirea abilităților sale remarcabile și în obținerea succesului la competițiile de top din întreaga lume.

„De mai bine de un an și jumătate, este pe locul  întâi la campionatul de aritmetică mentală HORUS”

Mama Sofiei, care, împreună cu soțul său, le-a fost mereu alături celor doi copii, a povestit pentru Gândul cât de muncitoare și de competitivă este Sofia, mărturisind că fiica sa nu a ratat niciun concurs școlar de matematică, de română sau de cultură generală.

Violina Petcu a povestit că, în jurul vârstei de 9 ani, pentru Sofia a apărut pasiunea pentru aritmetica mentală, continuând concurs după concurs și medalie după medalie să fie mai bună și mai competitivă.

„Sofia este acum o domnișoară de aproape 14 ani. A fost și este un copil deosebit, competitiv, obiectiv, muncitor , autodidact. Olimpiada Preșcolarilor, pe care a susținut-o la patru ani, a fost prima ei experiență serioasă în fața unui concurs. Pentru noi, ca părinți, o provocare, o curiozitate, de a îi testa capacitatea, pentru Sofia, o joacă. A fost o experiență minunată, pe care o recomand cu mare încredere!

După această olimpiadă, au venit multe altele, nu a ratat niciun concurs școlar sau extrașcolar, de matematică, de romană, de cultură generală. Mereu am susținut această pasiune a ei de a participa la diverse competiții.

Apoi, în jurul vârstei de 9 ani, a apărut pasiunea pentru aritmetica mentală, concurs după concurs, medalie după medalie, online sau fizic, în Egipt, India, UAE, Olanda, Turcia, Coreea. Așa cum am mai spus, participă într-o ligă profesionistă la un campionat de aritmetică mentală HORUS în online, lună de lună, de două ediții. De mai bine de un an și jumătate, este pe locul  întâi la fiecare participare lunară”, povestește mama Sofiei.

Teatrul, o altă pasiune a tinerei campioană la aritmetică mentală

Deși, la prima vedere, teatrul și matematica nu prea au multe lucruri în comun, Sofia demontează acest mit, deoarece tânăra este într-o trupă de teatru și participă la spectacole.

Sofia este pasionată și de limbi străine, studiază engleza, franceza și chineza. Este implicată în multe activități școlare și extrașcolare, a participat la nenumărate olimpiade școlare, cu rezultate excelente la fazele județene în anii de gimnaziu. Prin perseverență a reușit să performeze, a învățat să-și dozeze efortul și să își gestioneze emoțiile, pentru a-și înfrânge teama de eșec”, a mai spus mama Sofiei.

Poveștile și realizările celor mai remarcabili copii și tineri din România

Gândul a scris și despre povestea lui Iustin Ștefan Petcu, fratele Sofiei, în vârstă de opt ani, care a cucerit și el medalia de aur la prestigioasa Olimpiadă Internațională de Aritmetică Mentală, desfășurată în Turcia.

Reușita lui Iustin nu se oprește însă aici. Pe lângă excelența sa în domeniul matematicii, băiatul s-a alăturat recent și campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”, inițiată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, marcându-și astfel angajamentul față de un viitor mai bun pentru țara sa.

Campania „100 de Tineri pentru Dezvoltarea României” urmărește descoperirea a 100 de copii și tineri talentați și performanți pe care să îi premieze pe 1 decembrie 2024, în cadrul unei gale a excelenței. Astfel, oricine poate face o propunere pe www.fundatiadanvoiculescu.ro.

Campania își propune să aducă în prim-plan poveștile și realizările celor mai remarcabili copii și tineri din România, care, prin pasiunea, dedicarea și talentul lor, au reușit să se facă remarcați la nivel național și internațional.

Fie că vorbim despre excelență academică, performanțe artistice, implicare socială sau inovație în diverse domenii, acești tineri sunt adevărați ambasadori ai potențialului extraordinar al României.

În catalogul excelenței românești vor fi incluși olimpici internaționali, câștigători ai diferitor concursuri internaționale și naționale (medalii de aur, argint și bronz). Campania va prezenta modele de inspirație, ilustrând cu mândrie diversitatea talentelor din întreaga țară. 

Selecția celor 100 de tineri se va realiza din educație, sport, cultură și inovație. Mai multe informații puteți afla pe fundatiadanvoiculescu.ro

Sursă foto: familia Petcu


CITIȚI ȘI:

POVESTEA lui Iustin, campion la aritmetică mentală. Puștiul face calcule mai repede decât calculatorul. A terminat 120 de exerciții în zece minute

De ce ÎMBĂTRÂNIM și cum să nu o mai facem? Provocarea „Tinerețe vs. Bătrânețe”, concurs lansat de Fundația Dan Voiculescu

POVESTEA EXCELENȚEI în pași de dans. Cine este Daria, tânăra balerină, care deschide seria campaniei „100 de Tineri pentru Dezvoltarea României”

Invenție REVOLUȚIONARĂ. Povestea tinerilor care transformă Pet-uri în plastic pentru imprimante 3D. „Totul pornește de la o sticlă”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Șoseaua din România pe care mulți turiști o consideră mai frumoasă decât Transalpina și Transfăgărășanul
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Nenorocirea abătută asupra României în noaptea de Înviere a șters de pe hartă un loc...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Se schimbă legea în ROMÂNIA. S-au anunțat NOILE REGULI pentru vechimea în muncă
Mare surprize la Chefi la cuțite. Puțini se mai așteptau la așa ceva
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul